Γνωρίστε το Πάσχα στις Σποράδες

Το Ελληνικό Πάσχα είναι κάτι μοναδικό, κάτι που καταφέρνει σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης, να προκαλεί θαυμασμό από όσους το βιώνουν. Πόσω μάλλον σε ένα νησί, σε ένα ελληνικό νησί. Στην περίπτωσή μας, σε νησιά των Σποράδων. Η Σκιάθος κι η Σκύρος μπαίνουν στο δικό μας… μικροσκόπιο ιστοριών, ηθών κι εθίμων και σας τα παρουσιάζουμε…

Σκιάθος. Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά ψάλλουν κάλαντα έχοντας μαζί τους έναν καλαμένιο σταυρό που έχουν κατασκευάσει την προηγούμενη μέρα. Στον σταυρό κρεμούν ένα κόκκινο μαντήλι που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το βράδυ τελειώνει μετά τα δώδεκα ευαγγέλια. Τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν τον επιτάφιο και την νύχτα τον ξενυχτούν. Η περιφορά του επιταφίου στα σοκάκια της χώρας ξεκινάει 03:00π.μ., ένας τελάλης απαγγέλει θρηνητικούς ψαλμούς και πίσω ψάλλουν οι ψαλτάδες και ο κόσμος. Οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις εκκλησίες στις 5.30π.μ.. Εκεί, γίνεται η αναπαράσταση της «εις Αδου καταβάσεως του Σωτήρος»  και ο Ιερέας χτυπώντας δυνατά το πόδι του, ανοίγει την πόρτα του ναού και εισέρχεται ο Επιτάφιος. Στο μοναστήρι του ευαγγελισμού της Θεοτόκου η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 19.00μ.μ.

 

Τα εκκλησάκια, που… αγγίζουν βουνό και θάλασσα έχουν τη δικιά τους HumanStory…

 

Σκύρος . Τη Μεγάλη εβδομάδα οι νοικοκυρές ασπρίζουν τα σπίτια τους και φροντίζουν στο τελείωμα του τοίχου να αφήσουν μια μπλε σκούρα γραμμή. Τη μεγάλη Παρασκευή γυρίζουν σε όλα τα ξωκλήσια ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα για να ανάψουν τα καντήλια. Τα παιδιά φέρνουν λουλούδια για να στολίσουν τον επιτάφιο ενώ το βράδυ κατά την περιφορά του Επιταφίου σταματούν όπου υπάρχει ξωκλήσι και ο παπάς μνημονεύει όλους τους ιερείς, ζώντες και θανόντες. Ο επιτάφιος στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πηγαίνει στον οικισμό του Μώλου  και η περιφορά γίνεται παράλληλα με τη θάλασσα. Το Μεγάλο Σάββατο προς τιμή του αγίου ανάβουν βεγγαλικά και κροτίδες. Ανήμερα του Πάσχα ψήνουν γεμιστό αρνί στο φούρνο.

 

Η πανέμορφη Σκύρος βάζει τα γιορτινά της και το Πάσχα για να υποδεχθεί δεκάδες τουρίστες…

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin