Γεύσεις από Ελλάδα στο Κουτί της Γιαγιάς

ΤΟ κουτί της Γιαγιάς είναι ένα κουτί γεμάτο παιδικές αναμνήσεις. Εικόνες και μυρωδιές. Σε αυτό το κουτί, ολόκληρη η Ελλάδα ανοίγεται μπροστά σου. Ξυπνάει μνήμες. Γεύσεις παραδοσιακές. Γιατί η απλότητα, πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεχωρίσει. Ο Νεράντζης Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους εμπνευστές του Yiayia’s Box- Mediterranean Treats. Μέσα από το Yiayia’s Box φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην Αγγλία.

Ο Νεράντζης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοχτώ του -όπως μας λέει και ο ίδιος- σε ένα ευλογημένο μέρος, το Μεσολόγγι. Μετά ήρθαν οι σπουδές στην Αθήνα. Μεσολάβησε ο στρατός. Και το ταξίδι της αναζήτησης συνεχίστηκε στην Ιταλία. Για έναν χρόνο στην πόλη του AperolSpritz και εν συνεχεία έφτασε στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο. «Στο Λονδίνο βρίσκομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Δεν ήρθα επειδή δεν έβρισκα δουλειά στην Ελλάδα. Αντιθέτως, άφησα πίσω πολλά πράγματα στην μέση. Ήρθα να γνωρίσω όλο αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον καθώς και να κυνηγήσω μερικές φιλοδοξίες μου. Και δεν το μετανιώνω! Το Λονδίνο μπορεί να υπάρξει μεγάλο σχολείο για τον καθένα». Μας λέει ο Νεράντζης που του αρέσει να ρωτάει τους ανθρώπους που συναντάει, που έχουν ζήσει και όχι από πού κατάγονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σου ανοιχτούν και να τους γνωρίσεις καλύτερα…

 

Το «Κουτί της Γιαγιάς» ανάλογα με την εποχή, έχει διαφορετικά ελληνικά προϊόντα διαθέσιμα για τους πελάτες του…

 

Η ιδέα Γεννήθηκε ένα βράδυ του Σεπτέμβρη, έξω από μια pub στο NottingHill. «Το Yiayia’sBox προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανάγκης για καλό ελληνικό φαγητό που δύσκολα βρίσκει κανείς στο Λονδίνο.ψάχναμε με τον συγκάτοικο μου ένα ελληνικό εστιατόριο για να φάμε και γεννήθηκε η ιδέα.  Στην αρχή, σκεφτήκαμε μια υπηρεσία για τους Έλληνες του Λονδίνου που συνήθιζαν να παραλαμβάνουν δέματα από τους δικούς τους στην Ελλάδα. Θέλαμε να τους απαλλάξουμε από την όλη διαδικασία κάνοντας το πιο εύκολο για όλους. Και τι καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό όνομα από το ‘’κουτί της γιαγιάς’’… Γιατί η γιαγιά, είναι ένα χαρακτηριστικόπρόσωπο που θυμίζει κάτι από Ελλάδα, όπως αγάπη, φαγητό και φροντίδα».

Το Yiayia’sBox, είναι ένα μηνιαίο συνδρομητικό κουτί, με προϊόντα πρωινού όπου μπορείς να τα απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας.Όλα απευθείας από την Ελλάδα στην πόρτα σου. «Κάθε μήνα, το κουτί αλλάζει και ανάλογα την εποχή, κρατάει χαρακτήρα.  Τώρα το καλοκαίρι, βάζουμε προϊόντα από τα νησιά μας, όπως γραβιέρα Κρήτης, μαρμελάδες από την Κέρκυρα και λουκάνικα από την Νάξο. Αργότερα θα έχουμε στριφτές σπανακόπιτες και μπουγάτσες από την βόρεια Ελλάδα, μέλι και ελαιόλαδο από την Αιτωλοακαρνανία καθώς και παστέλια και γλυκά του κουταλιού από την Πελοπόννησο.Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές, όπου οι Chef της ομάδας και η φαντασία μας, θα τα μετατρέψουν σε νέες για την εδώ αγορά προτάσεις υγιεινού μεσογειακού πρωινού,με γεύσεις και αρώματα Ελλάδας.Τα ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το γιαούρτι, το τσάι του βουνού και το κυπριακό χαλούμι έχουν ήδη γίνει πολύ γνωστά και τα βρίσκεις στα πιο πολλά Brunch εστιατόρια του Λονδίνου. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι αλλά…».

Στο Λονδίνο όμως, η υλοποίηση μιας ιδέας δεν είναι δύσκολη ή πολύπλοκη υπόθεση. Το κράτος σε βοηθάει με πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες να κάνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα την ιδέα σου πράξη. «Στην Ελλάδα θα ήταν σίγουρα πιο δύσκολα εφαρμόσιμη  λόγο της πολύπλοκης διαδικασίας έναρξης μια επιχείρησης που από ότι γνωρίζω μπορεί να πάρει περισσότερο και από έξι μήνες. Αντιθέτως, εδώ στο Λονδίνο χρειάστηκαν 20 λεπτά για να κάνω έναρξη εταιρίας από το laptop μου». Μας λέει ο Νεράντζης και συνεχίζει. «Σε δεύτερη φάση, στην Ελλάδα θα ήταν πιο δύσκολα γιατί είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των ανθρώπων κάθε ηλικίας που είναι εξοικειωμένοι στις ηλεκτρονικές αγορές, αν και αυτό αλλάζει γρήγορα. Παρόλα αυτά υπάρχουν παρόμοιες λαμπρές προσπάθειες με πολύ καλά αποτελέσματα».

Το Yiayia’sBox- MediterraneanTreats απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα. Σε αυτούς που είχαν τη χαρά να την επισκεφτούν κάποτε και να γευτούν τα ποιοτικά της προϊόντα. Αλλά και σε αυτούς που θα ήθελαν να ζήσουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. «Στοχεύουμε το πακέτο,  να είναι ελκυστικό για όλους και ειδικότερα για αυτούς που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και έχουν ξανά δοκιμάσει ελληνικό φαγητό. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε το καινούργιο μας website, όπου με μια σειρά από καινούργιες υπηρεσίες θα θέλαμε να προσελκύσουμε ανθρώπους εντός και εκτός του U.K. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι συνδρομητές μας αυτή την στιγμή είναι Έλληνες. Νομίζω ότι ήταν εύκολο να τους δελεάσουμε».

 

Το Yiayia’s Box- MediterraneanTreats απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να την έχουν κοντά τους, καθημερινά στο τραπέζι τους.

 

Όσο για τα σχόλια που εισπράττουν; «Έχουμε πολλά εντυπωσιακά σχόλια από Άγγλους οι οποίοι τρελαίνονται για το ελληνικό μέλι.  Το θεωρούν έντονα γευστικό.Βέβαια εκεί που πραγματικά ένιωσα την αγάπη από τον κόσμο, ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα όταν ξεκινήσαμε. Λόγο της φύσης της υπηρεσίας μας, στέλναμε καθημερινά μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε κάθε πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, με κάρτες ευχών. Ο κόσμος μας ευχαριστούσε που τους δίναμε πρόσβαση σε αυτά τα παραδοσιακά γλυκά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν Ελληνικοί φούρνοι και Delicatessens. Σε αντίθεση με το Λονδίνο, όπου πλέον μπορείς να τα βρεις παντού. Για κάποιον που δεν κατεβαίνει Ελλάδα για γιορτές, αυτά τα γλυκά μπορεί να του φτιάξουν την διάθεση».

Η μεγαλύτερη δυσκολία για τον Νεράντζη είναι να βρεις έμπιστους συνεργάτες.«Είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε έμπιστους συνεργάτες. Αυτούς που θα επικοινωνούμε εύκολα, που θα ακολουθούν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και δεν θα χρειάζεται να τους τηλεφωνούμε κάθε μέρα για να σιγουρευτούμε ότι θα φύγουν τα προϊόντα από την Ελλάδα στην ώρα τους. Νιώθω όμως πολύ τυχερός που ως τώρα έχουμε βρει τους ανθρώπους μας και έχουμε χτίσει το δίκτυο μας. Αν και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια. Το να βρούμε τα προϊόντα είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και έρευνα. Υπάρχουν λιγοστές πηγές στο διαδίκτυο όπου έχουν καταγράψει το ελληνικό πρωινό και τα προϊόντα του ανά την Ελλάδα.Ευτυχώς υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω σε αυτό χτίζοντας νέα websites και μας διευκολύνουν στην αναζήτησή.Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα εάν ήξερα πως κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα θα έβρισκα σε όλα τα brunchmenu, εστιατόρια και coffeeshops που έχουν κατακλείσει τις μεγάλες πόλεις, καινούργια twists και συνταγές εμπνευσμένες και εκτελεσμένες με βάση τα ελληνικά προϊόντα πρωινού.Απορώ, πραγματικά κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα, γιατί μπορεί κανείς να βρει σε κάθε brunchmenu επιλογές όπως το EnglishBreakfastTea και τα Ισπανικά λουκάνικα Chorizo και έχουμε αφήσει απέξω το τσάι του βουνού,το Δίκταμο  και τα εξαιρετικά για παράδειγμα λουκάνικα βουβαλίσιου κρέατος από την λίμνη Κερκίνης στην  βόρεια Ελλάδα. Εάν κάποιος Chef ήBarista ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα προϊόντα θα δημιουργήσει μια καινούργια τάση στην Ελλάδα που θα μπορέσει  πολύ εύκολα να ξεπεράσει τα σύνορα της».

Η Ελλάδα είναι παντού. Αυτή η μικρή χώρα έχει την ικανότητα από τη μια να σε διώχνει μακριά και από την άλλη να σε κρατά καλά δεμένο με αυτή. Ποιο είναι το μυστικό συστατικό της; «Η απλότητα». Μας λέει ο Νεράντζης. Και η σπάνια αμεσότητα των Ανθρώπων. «Ναι, μπορώ να πω πως η Ελλάδα είναι παντού! Θα πρέπει να φύγει κανείς από την Ελλάδα για να το δει και να το εκτιμήσει. Εάν όμως κάτι την κάνει ξεχωριστή, αυτό είναι ο τόσο αγαπητός και τόσο ανθρώπινος τρόπος ζωής που έχουμε στην ιδιοσυγκρασία μας ως μεσογειακός πληθυσμός σε ένα ασύγκριτα όμορφα και ευλογημένο περιβάλλον.Η σπάνια αυτή αμεσότητα στις σχέσεις των ανθρώπων. Εκείνων που θα σου πουν κάθισε μαζί μας να σε κεράσουμε ένα ποτήρι από ότι έχουμε. Αυτών των λίγων, που ότι νιώθουν το βλέπεις στον τρόπο έκφρασης του προσώπου τους την ώρα που στο λένε.Είναι αυτή η ομορφιά της απλότητας, που όταν κανείς φύγει από την Ελλάδα την εκτιμά. Αυτή που θα οδηγήσει όλους αυτούς τους νέους που πρόσφατα έφυγαν για τα ξένα, σε μερικά χρόνια να επιστρέψουν πίσω με πολλές ιδέες και όρεξη για δουλειά…».

http://www.yiayiasbox.co.uk/

https://www.facebook.com/yiayiasbox/

Instagram (@yiayias_box)

Ελληνικό πρωινό, με μοναδικά υλικά, ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας.

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin