Ενας «μάγος» στη νέα «ζούγκλα» της Ευρώπης

Η Ειδομένη σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα αδειάσει μέσα στον Ιούνιο.  Σύμφωνα όμως με πολλούς που ζουν καθημερινά στον προσφυγικό καταυλισμό, η Ειδομένη αναμένεται να αποτελέσει την νέα «Ζούγκλα» της Ευρώπης, αφού σε κάποια σημεία της, έχει αρχίσει να θυμίζει τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας, γνωστό και ως «Ζούγκλα». 
Ο συνειρμός αυτός  γίνεται κυρίως, επειδή οι πρόσφυγες που κατοικούν εδώ και τρείς περίπου μήνες στην Ειδομένη, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν πιο μόνιμες κατασκευές γύρω από της σκηνές τους με στόχο να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, στο μέτρο του δυνατού. 
BILD0628

Με το δημιούργημά του στα χέρια, γεμάτος περηφάνεια.

Σε μια τέτοια πιο μόνιμη κατασκευή, μας οδήγησε τραβώντας μας από το χέρι ένα μικρό προσφυγόπουλο. Επέμενε.  «HelicopterHelicopter» μας έλεγε και μας τραβούσε. Μας οδήγησε πίσω από τα βαγόνια του τρένου που έχουν μεταφερθεί στην Ειδομένη προκειμένου να στεγαστούνε πρόσφυγες. Περάσαμε πλάι από κάποια δέντρα και ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια μικρή γειτονιά, που θύμιζε μυστικό κήπο παραμυθιού. Πεντακάθαρα όλα.  Ένα κιόσκι στα αριστερά, στα δεξιά μια γυναίκα μαγείρευε κάτι σκυμμένη και στο βάθος, δύο μεγάλες σκηνές.  Στην μια τα παιδιά έπαιζαν παιχνίδια και πλάι, ο «μάγος» της Ειδομένης.
BILD0617

Τρομερές δημιουργίες από το… τίποτα!

Ο άνθρωπος, που παίρνει το σύρμα από τον φράχτη των Σκοπιανών και το μεταμορφώνει σε αυτοκίνητα, πυροσβεστικές, κιθάρες, ελικόπτερα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.  Ο πιτσιρικάς,  συνέχισε να μας τραβάει κοντά του. Η γυναίκα που μαγείρευε, μας χαιρέτησε με εγκαρδιότητα.  Ο «οδηγός» μας,  έτρεξε στην γωνία της μικρής γειτονιάς, άνοιξε ένα μεγάλο κιβώτιο και άρχισε να τοποθετεί επάνω στην κουβέρτα που ήταν μπροστά του, τα έργα τέχνης του Mahran Jan (μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook).  Του Κούρδου από το Αφρίν της Συρίας ο οποίος μεταμόρφωνε ότι έπιανε στα χέρια του.  Με ένα αυτοσχέδιο αμόνι, με ένα μπουλόνι από τις γραμμές του τρένου για σφυρί, έπαιρνε τα σύρματα που έβρισκε ή του έφερναν οι πιτσιρικάδες της γειτονιάς και τα μεταμόρφωνε.  
BILD0632

Μικρές, μικρές κατασκευές, γεμάτες αγάπη κι έμπνευση και με το όνομά του χαραγμένο.

Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Οι έλικες γυρίζανε, οι πόρτες ανοίγανε, το ίδιο και τα παράθυρα. Έργα τέχνης πραγματικά. Φτιαγμένα από ένα σκληρό σύρμα που για να το δουλέψει το σφυρηλατούσε με το μπουλόνι. «Καθίστε» μας είπε κι άρχισε να εξηγεί πως φτιάχνει τα δημιουργήματα του. «Και στο Αφρίν το ίδιο πράγμα έκανα. Έφτιαχνα κατασκευές με σύρμα και σίδερο. Σε άλλες συνθήκες βέβαια, όμως και εδώ έχω καταφέρει να φτιάξω μια καλή υποδομή», συνέχισε, για να μας διακόψει ένας πιτσιρικάς που του έφερε μια αγκαλιά από τενεκεδένια κουτάκια αναψυκτικού.  Αυτά που θα του χρησιμεύσουν το επόμενο διάστημα, για να φτιάξει  πόρτες στα δημιουργήματα του ή και ρόδες για το πυροσβεστικό όχημα, η σκάλα του οποίου διπλώνει και ξεδιπλώνει με εντυπωσιακό τρόπο.
«Πόσο τα πουλάς;» τον ρωτήσαμε.  «όσο νομίζετε εσείς», ήταν η απάντηση. Πόσο να κοστολογήσεις όμως τη μεταμόρφωση ενός κομματιού συρματόπλεγμα που φτιάχτηκε για να ξεσκίζει και να τραυματίζει ανθρώπους, σε ένα έργο τέχνης;

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin