Ενας δήμαρχος που μετατρέπει τα προβλήματα σε ευκαιρίες
Από τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2016 είχαν περάσει από την Τουρκία, στη Λέσβο των 90.000 κατοίκων, κοντά στους 750.000 πρόσφυγες – μετανάστες. Υπήρχε εύλογη αναστάτωση στους κατοίκους, η ανησυχία ήταν έκδηλη παντού, όπου κι αν περπατούσες στο νησί, όμως με μπροστάρη των δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τους κατοίκους του νησιού που προσέφεραν μαθήματα (παγκοσμίως) ανθρωπισμού κι αλληλεγγύης, η Λέσβος βγαίνει νικήτρια σε κάθε «μέτωπο».
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του δημάρχου που φιλοξενούμε στο HumanStories.gr. Μια ιστορία που διδάσκει πώς μπορείς να ξεφύγεις από τα στενά όρια ενός πολύ σοβαρό πρόβλημα και να τα μετατρέψεις όλα σε ευκαιρίες, σε ελπίδα, σε όραμα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου σου.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του δημάρχου (που θα τιμηθεί και με Μάστερς στο Πανεπιστημίο Διεθνών Σχέσεων της Γενεύης, τον προσεχή Ιούνιο, για όλα όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα στο μείζον προσφυγικό ζήτημα) θα δημιουργηθεί μια Ακαδημία Αξιών, μια Βιομηχανική Μονάδα με τη συμμετοχή 50% ντόπιων Ελλήνων και 50% προσφύγων αλλά κι Ακαδημία ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα (πιθανότατα) με τη συμμετοχή και προσφυγόπουλων!
«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ»
«Στην Λέσβο βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ολοι αυτοί που πέρασαν στο νησί μας δεν είναι οι θύτες, αλλά τα θύματα από τις τερατώδεις κι απρόσωπες δυνάμεις που τα δημιουργούν όλα αυτά. Εχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, που νοιάζονται για το μέλλον τους και θέλουν να το κάνουν καλύτερο», μάς ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Λέσβου, ένας πολιτικός που σαν τον πατέρα του (κι εκείνος βουλευτής στην Ένωση Κέντρου) απαρνήθηκε το συγκεκριμένο αξίωμα όταν έπρεπε απλά να ακολουθεί πιστά μια κομματική γραμμή που ερχόταν ενάντια στο συμφέρον των πολιτών αυτής της χώρας. Πρώην πολίστας στο ΝΟ Μυτιλήνης και στις Εθνικές ομάδες, προπονητής πόλο μετά και πάντα «κολλημένος» με την ελπίδα, την αλληλεγγύη, τη στήριξη στους συνανθρώπους και με τις φράσεις «δεν το βάζουμε ποτέ κάτω. Τα προβλήματα πρέπει να τα μετατρέπουμε σε ευκαιρίες».
Αιτία της επικοινωνίας μας για να μας αφηγηθεί τη δικιά του ιστορία στο HumanStories.gr, στάθηκαν οι πληροφορίες που ήρθαν από το νησί του Αιγαίου κι ανέφεραν ότι ο δήμαρχος προχωράει στη δημιουργία Βιομηχανικής Μονάδας στο νησί, Ακαδημίας Αξιών, Μόνιμης Παρουσίας του ΟΗΕ (της υπηρεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα) στη Λέσβο αλλά και στη δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου (και προσφυγόπουλων) υπό την αιγίδα της Μπαρτσελόνα!
«Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανάμεσα στην αλληλεγγύη, στην αγάπη, στον σεβασμό προς το συνάνθρωπό μας και στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και στο φασισμό. Εμάς, η ιστορία, μάς… έταξε για να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι, απέναντι στη δημιουργία μιας Ευρώπης του σκότους. Ζήτησα πέρυσι από την Ευρώπη και με επιστολή μου, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο νησί. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να κρατήσουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά πρέπει να βρεθούν δουλειές για να στήσουν κι αυτοί τα σπιτικά τους. Κι η τοπική κοινωνία θα κερδίσει πολλά από αυτό», επισήμανε ο δήμαρχος κι ανέλυσε παρακάτω την ιστορία ανάκαμψης της Λέσβου:
«Κι επειδή είναι αναγκαίο να κρατιούνται πάντα ισορροπίες, πρότεινα να γίνει αυτό με 50% θέσεις εργασίας- από αυτές που θα δημιουργηθούν – στους ντόπιους κι άλλες τόσες στους πρόσφυγες. Οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έκαναν κάτι, όμως εμείς προχωράμε το σχεδιασμό μας. Για παράδειγμα η Βιομηχανική Μονάδα που ακούσατε, τι είναι; Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Από τις βάρκες που ερχόταν κατά δεκάδες από την Τουρκία, μάς έμειναν απόβλητα, βάρκες σκισμένες, σωσίβια, γενικότερα αρκετό άχρηστο υλικό. Εμείς, ήδη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μεταποιήσαμε αυτά τα υλικά και βγάλαμε τσάντες, πορτοφόλια, τηλεφωνικούς καταλόγους, μπρελόκ κ.α.. Ομως θέλουμε αυτό να γίνεται σε ειδική μονάδα που θα κατασκευαστεί (και θα δώσει θέσεις εργασίας) στην Λέσβο. Ετσι ορισμένα από αυτά τα άχρηστα υλικά θα μπουν στο Προσφυγικό Μουσείο που θα δημιουργηθεί και τα υπόλοιπα θα μεταποιηθούν για να πουληθούν αργότερα και τα έσοδα να καλύπτουν τις ανάγκες πλήρους συντήρησης, κάλυψης της συγκεκριμένης μονάδας. Εχουμε ακούσει τόσα πολλά από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα από πολίτε άλλων χωρών… Οτι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι κάνουν το ένα ή το άλλο. Οι Έλληνες έχουμε το μυαλό για να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ
«Η δεύτερη πρωτοβουλία μας έχει να κάνει με την Ακαδημία Αξιών. Θέλουμε στον υπάρχοντα χώρο του κολυμβητηρίου, ο οποίος είναι κατεστραμμένος κι ο αγωνιστικός χώρος ακατάλληλος λόγω μεγέθους για αγώνες, να κρατήσουμε μόνο το κέλυφος (με ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις) και να φτιάξουμε εκεί την Ακαδημία Αξιών σε ένα εμβληματικό κτήριο για το νησί μας. Να κάνουμε εκεί τη Λεσβιακή Ακαδημία Αξιών, να καλέσουμε να γίνουν μέλη οι συμπατριώτες μας που κατάγονται από το νησί κι είναι Έλληνες της διασποράς τώρα… Να γίνει αίθουσα διαλέξεων σε άλλον όροφο, ένα Μουσείο κι εκεί να υπάρχει κι ένας όροφος επιστήμης του διαδικτύου, με Έλληνες ή πρόσφυγες που έχουν σχέση με το αντικείμενο», εκμυστηρεύτηκε ο Σπύρος Γαληνός…
«Να προωθούμε από εκεί τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να αντλήσουμε κεφάλαια για όλα αυτά από την εταιρική κοινωνική ευθύνη μεγάλων Ομίλων. Επίσης θέλουμε εκεί ή σε άλλο σημείο να έχουμε στη Λέσβο μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ με ειδικότητα και στο προσφυγικό και να ονομαστούμε το νησί της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης. Το υπάρχον κολυμβητήριο θα φύγει από εκείνο το σημείο και θα κατασκευαστεί μια πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων αλλού, όπως και μια Ακαδημία Ποδοσφαίρου υπό την αιγίδα της Μπαρτσελόνα ή άλλου μεγάλου ευρωπαϊκού κλαμπ. Ηδη έχουμε προβεί στις σχετικές κινήσεις. Πήγα στη Βαρκελώνη και φιλοξενήθηκα από παράγοντες της Μπαρτσελόνα, είδα κι αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ και συζητήσαμε πώς θα φτιάξουμε ακαδημία ποδοσφαίρου προσφύγων στο νησί. Είναι θετικοί σε αυτό και περιμένουμε τις εξελίξεις», κατέληξε οι δήμαρχος Λέσβου.
1 Σχόλιο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.