Ενα ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο με παρέα την «Aegean Herbs»

Ο Αλέξανδρος Καλουτάς, γνώρισε την Αμοργό πριν από τριάντα περίπου χρόνια κι από τότε, ξαναγυρίζει πάντα εκεί, στο απέραντο γαλάζιο. Νιώθει τυχερός, επειδή επέλεξε να ζει σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Αυτή η επιλογή του, τον κατατάσσει αυτόματα σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Ο Αλέξανδρος,γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που ζει κι εργάζεται στο νησιωτικό κομμάτι της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η απόφαση του αυτή τον έκανε πιο δυνατό άνθρωπο. Τον επαναπροσδιόρισέ. Του έδωσε νέα ερεθίσματα. Πίστεψε στον εαυτό του και στις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος όταν ζει δίπλα στη φύση.

Ο Αλέξανδρος δεν κατάγεται από την Αμοργό. Ζούσε στην Αθήνα, όταν αποφάσισε μαζί με το κορίτσι του πριν από 5 -6 χρόνια να αλλάξει τρόπο ζωής… «Θέλαμε να φύγουμε από την Αθήνα. Η Αμοργός ήταν η πρώτη μας επιλογή», λέει ο Αλέξανδρος στο humanstories.gr.

Έτσι ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι του με την Aegean Herbs… «Είναι το όχημα αλλά και το αποτέλεσμα αυτής μας της απόφασης», τονίζει και συνεχίζει: «Τα βότανα πάντα μου άρεσαν, γιατί αγαπάω πολύ την κουζίνα αλλά και την λαϊκή παράδοση. Επίσης, μου αρέσει η φύση και το περπάτημα στα βουνά. Κάπως έτσι, τα βότανα με βρήκαν κι έγιναν δουλειά. Με την καλλιέργεια και τη γη, δεν είχα καμία σχέση. Είμαι γέννημα – θρέμμα του κέντρου της Αθήνας».

Πώς βγήκε το όνομα; Μάς εξηγεί… «H ονομασία Aegean Herbs,είναι ένα περιγραφικό όνομα στα αγγλικά χωρίς τόση φαντασία…».

 

Εξαιρετικά προϊόντα, με ωράιο design και εκπληκτική πρώτη ύλη…

 

«Κάνουμε βότανα στη μέση του Αιγαίου. Απευθυνόμαστε εξ’ ίσου, σε ξένους κι Έλληνες καταναλωτές…»

 

Η Aegean Herbs δεν έχει δικές της εκτάσεις. Τις μισθώνει ή της τις παραχωρούν. Ωστόσο, θα θέλανε στο μέλλον να παίρνουν βότανα κι από άλλους καλλιεργητές. Εφόσον τηρούν βέβαια, τις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν και για τα δικά τους προιόντα κι ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές με την Aegean Herbs… «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το χαμηλό ως και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα των προιόντων μας. Οπότε, δε θα συνεργαστούμε με κάποιον που χρησιμοποιεί βαρύ μηχανικό εξοπλισμό στην καλλιέργεια και την επεξεργασία. Σ΄ εμάς, δεν παρεμβάλλεται κανενός είδους μηχάνημα σε καμία φάση της διαδικασίας. Ούτε χορτοκοπτικά, ούτε φούρνος ξήρανσης, ούτε μηχανή για τον τεμαχισμό της δρόγης», μάς αναλύει…

Όλες οι εργασίες αλλά κυρίως η συγκομιδή, γίνεται στην κατάλληλη φάση του φεγγαριού ώστε να έχουν το καλύτερο προϊόν που μπορεί να τους δώσει η φύση. «Πολύ συνοπτικά, σας λέω ότι κυρίως η σελήνη, αλλά και τα άλλα κοντινά ουράνια σώματα, επηρεάζουν στην ανάπτυξη και στη μορφή τα φυτά, μέσω της βαρυτικής τους έλξης. Ανάλογα με τις φάσεις του φεγγαριού, ευνοείται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, του φυλλώματος, η καρποφορία και γενικά ο κύκλος ζωής του φυτού. Οι αγρότες από την αρχαιότητα το είχαν παρατηρήσει αυτό και εφάρμοζαν παρόμοιες καλλιεργητικές πρακτικές. Εξ’ άλλου, η ζωή στη γη και ο φυσικός κύκλος, σχετίζεται με την σεληνιακή περιοδικότητα και όχι την ηλιακή».

 

Οι ομορφιές κι η αρμονεία της φύσης, φέρνουν εξαιρετικά προϊόντα στο τραπέζι μας…

Στο μυαλό του Αλέξανδρου κυριαρχεί η άποψη ότι η φύση από μόνη της είναι τέλεια κι ότι  τα προβλήματα ξεκινάνε όταν επεμβαίνει ο άνθρωπος… Όχι δεν είναι παραξενιά ή εμμονή…«Η φύση είναι σε θέση να μας δώσει συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι αν την αφήσουμε στην ησυχία της να το κάνει, τότε θα έχουμε και το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι η φυσική αρμονία, αλλά εμείς, έχουμε μάθει να εκβιάζουμε θέλοντας πάντα “φτηνά, πολλά και γρήγορα” και βλέπεις που μας οδηγεί αυτό. Μετά από τόσους αιώνες, τόσα επιτεύγματα αλλά και τόσα λάθη, η ανθρωπότητα είναι σαν να μην έχει μάθει τίποτα και έχει καταλήξει να παράγει μόνο χρήμα και πόλεμο. Μπράβο μας. Μαθαίνεις πολλά,  όταν ασχολείσαι με τη φύση. Επαναπροσδιορίζεσαι. Κι από την απόσταση, βλέπεις τα μεγάλα λάθη της σύγχρονης δομής του πολιτισμού μας.  Την στρέβλωση της έννοιας “ανάπτυξη” όπως την εννοεί ο καπιταλισμός».

 

Τα φυτά «πρωταθλητές» της Αμοργού κι η καθαρότητα των προϊόντων

 

H Aegean Herbs, διαθέτει μέχρι σήμερα 8 με 10 κωδικούς.  Σε λίγο καιρό όμως, θα προστεθούν ακόμα 4 βοτανικά τσάγια, ενώ στο μέλλον το αρωματικό ταξίδι της Aegean Herbs θα συνεχιστεί… και πάντα θα μας εκπλήσσει. «Στο δύσκολο κλίμα των Κυκλάδων, με το φτωχό έδαφος και την ξηρασία, τα φυτά που ευδοκιμούν, είναι… πρωταθλητές. Από την άλλη, εδώ είναι ίσως  ένα από τα τελευταία μέρη που δεν έχουν επιβαρυνθεί με λιπάσματα και χημικά».

Ο Αλέξανδρος, μας ξεναγεί όμως και στα πιο ιδιαίτερα αρωματικά φυτά της Αμοργού… «Η Αργανιά, η άγρια ρίγανη της Αμοργού, είναι ένα μοναδικό είδος με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που φυτρώνει μόνο στην Αμοργό και στην ανατολική Κρήτη. Το φασκόμηλο είναι εντυπωσιακό, το υπέρικο, το δενδρολίβανο, η αψιθιά, ο ελίχρυσος είναι ιδιαίτερα. Λόγω του μικροκλίματος του νησιού, τα αυτοφυή φυτά αναπτύσσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν τα βότανα της Αμοργού μοναδικά, όπως μοναδικά είναι και τα αυτοφυή του κάθε τόπου».

 

Η Αργανιά, η άγρια ρίγανη της Αμοργού, είναι ένα μοναδικό είδος με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που φυτρώνει μόνο στην Αμοργό και στην ανατολική Κρήτη…

H Aegean Herbs έχει εντάξει στα προϊόντα της και το αλάτι που το συλλέγουν οι ίδιοι από φυσικές αλυκές και το αρωματίζουν με βότανα…«Έφτιαχνα αρωματικό αλάτι και ελαιόλαδο από χρόνια για το σπίτι. Για την κουζίνα.  Κι έτσι, αποφάσισα να το εντάξω και στα προϊόντα της Aegean Herbs. Το αλάτι που συλλέγεται από φυσικές αλυκές έχει γεύση και άρωμα, δεν είναι απλώς αλμυρό. Όποιος το έχει δοκιμάσει το ξέρει. Επίσης, είναι γεμάτο από πολύτιμα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία και δεν έχει καμία σχέση με το χημικά επεξεργασμένο, το “ραφιναρισμένο” που έχουμε μάθει να βάζουμε στο σπίτι μας.

Ο Αλέξανδρος νιώθει τυχερός που ζει σε ένα τόσο όμορφο μέρος, αν και ήταν απόφαση. Όχι θέμα τύχης. Γνωρίζει και μας επισημαίνει τις δυσκολίες…«Τα νησιά, όμως, δεν είναι αυτό που εσείς βλέπετε το καλοκαίρι, αυτό είναι η βιτρίνα, η ζωή σε ένα τόσο μικρό μέρος έχει και δυσκολίες. Δεν ταιριάζει σε όλους. Πρέπει να τα έχεις πολύ καλά με τον εαυτό σου για να εκτιμήσεις αυτά που σου δίνει η ζωή εδώ»,, λέει και συνεχίζει: «Η Αμοργός είναι παράξενο μέρος, έχει πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Προσωπικά, εγώ νοιώθω υπέροχα εδώ, αισθάνομαι ότι είμαι κάτι περισσότερο από αυτό που νόμιζα ότι ήμουν».

 

Η φύση προσφέρει φάρμακα για τον οργανισμό μας, που δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε το πόσο ευεργετικά είναι για τον άνθρωπο…

Για τον Αλέξανδρο, το ταξίδι έχει σημασία κι όχι ο προορισμός.  Και αυτό το Ταξίδι επιθυμεί να κρατήσει για πάντα… Δεν κάνει πλάνα για το μέλλον. Ζει και απολαμβάνει το παρόν. «…Γιατί η ζωή,  είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτούλη μας και αυτή κάνει τα πλάνα για μας, αρκεί να τα καταλαβαίνουμε.  Να τα μυριζόμαστε»…

Ο Αλέξανδρος τα μυρίστηκε και δημιούργησε την Aegean Herbs…Και όπως λέει κι ο Πάουλο Κοέλιο στον Αλχημιστή… Μην ξεχάσεις  ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου. Και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το θησαυρό σου, για να έχουν νόημα όσα έχεις ανακαλύψει στο δρόμο σου…

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin