Ένα Κατεργάρικο brand,  «Βakayaro»

Η Γεωργία Κυριαζή και ο Αλέξανδρος Τούντας είναι κοντοχωριανοί, όπως λένε και οι ίδιοι χαριτολογώντας. Ο ένας από τη Δράμα κι ο άλλος από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η Γεωργία και ο Αλέξανδρος είναι ηθοποιοί. «Η βασική μας ιδιότητα όσο αφορά τις τέχνες, είναι το Θέατρο. Είμαστε ηθοποιοί. Και μάλιστα η πρώτη μας γνωριμία και συνεργασία ήταν για μια παράσταση. Είχε δημιουργηθεί μια φοβερή ομάδα όπου ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε. Μετά μας έκοψε η δεύτερη καραντίνα, και η παράσταση πάγωσε.  Αλλά εμείς δεν παγώσαμε… Μετουσιώσαμε την δημιουργική μας ορμή στο Βakayaro…».

Κάπως έτσι ο βοράς και ο νότος ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και εν μέσω καραντίνας δημιούργησαν το προσωπικό τους brand. Και το όνομα αυτού «Βakayaro». «Κατά τη διάρκεια της Καραντίνας, ολοκληρώσαμε όλη τη σκέψη και την ιδέα γύρω απ’ το  ψαράκι μας, και περιμέναμε να βρούμε το κατάλληλο όνομα για να το βαφτίσουμε». Μας λέει η Γεωργία και συνεχίζει: «Προσπαθήσαμε να εφεύρουμε νέες λέξεις, να φτιάξουμε έναν κόσμο, ένα πλάσμα ξεχωριστό.  Αφού λοιπόν αρθρώναμε λέξεις, πέσαμε πάνω στη λέξη «Baka» τυχαία. Η λέξη αυτή στα ιαπωνικά σημαίνει χαζός. «Baka yaro» είναι ας πούμε μια έκφραση που πολύ ελεύθερα στα ελληνικά σημαίνει «βρε χαζούλη», «βρε κατεργαράκο». Κάπως έτσι άρχισαν όλα να κουμπώνουν… Μας αρέσουν τα ψάρια, τα Ιαπωνικά μάνγκα, τα σκίτσα και τα λογοπαίγνια! Ε, μιλάμε για μεγάλη κατεργαριά. Οπότε μας ταίριαξε».

 

 

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BAKAYARΙΣΜΟΥ

 

Το BAKAYARO είναι ψάρι

που ίσως ήρθ’ από τον Άρη

από που ξεκίνησε δεν ξέρει ,

ούτε τι η μερα του, θα φέρει.

Κολυμπάει , περπατάει , κι αν σφιχτεί πολύ πετάει

Μια κλαίει , εφτά γελάει

ιστορίες κουβαλάει.

 

Τετράγωνο,στενό κορμί ,

να χωράει στη ρωγμή.

Μες στον χρόνο ταξιδεύει

κι όποιον βρει τον συντροφεύει.

Κάποια στιγμή, απ’το αλάτι

που του μπήκε μες στο μάτι

πατησ’ έναν αχινό.

Κι απ’τον πόνο τον πολύ

βρέθηκε μες στο κενό

Απο τότε στροβιλίζεται και τυχαία εμφανίζεται

Ακούει , βλέπει και μαθαίνει,

κι όταν πρέπει επεμβαίνει .

Ξεχνάει και μπερδεύει ,

όπως να ‘ναι μαγειρεύει

καλά δεν βλέπει

ούτε ακούει.

Γελάει όμως μ’ αυτό το χούι.

Άρες μάρες κουκουνάρες

θα μας πει και σαχλαμάρες

υγ. γενικά ραμολιμέντο με περίεργο ταλέντο

 

Ανεξάντλητη έμπνευση αποτελεί για τη Γεωργία και τον Αλέξανδρο η γλώσσα. Και σιγά σιγά οι λέξεις μετατρέπονται σε εικόνα… «Τα σχέδια μας προκύπτουν από μια αφελή αντίληψη και ένα παιχνίδι της γλώσσας με την εικόνα. Κάθε στιγμή μπορεί να είναι στιγμή έμπνευσης. Έτσι είμαστε μεταξύ μας. Στις παρέες μας, στον ύπνο μας, μας αρέσει να γελάμε και να εξαντλούμε τα όρια των λέξεων. Κάπως έτσι  γεννιούνται οι εικόνες. Το σκίτσο τώρα γίνεται πρωταγωνιστής και η ατάκα έρχεται να παίξει υποστηρικτικό ρόλο σε αυτό. Η σχέση μεταξύ εικόνας και λόγου είναι  μια σχέση  δυναμική». Λένε στο humanstories.gr η Γεωργία και ο Αλέξανδρος.

Η Γεωργία σχεδιάζει και ο Αλέξανδρος κάνει κανένα προσχέδιο για να μη χάνεται η έμπνευση. Η Γεωργία και ο Αλέξανδρος σαν σύγχρονοι καλλιτέχνες, δεν χρειάζονται χώρο για να εκφραστούν. Δουλεύουν οπουδήποτε. Στέλνουν τις ιδέες και τα σχέδια τους ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλληλοεπιδρούν.

«Είμαστε ένα αμιγώς καλλιτεχνικό project. Αγαπάμε τα σκίτσα μας και επειδή το κάθε T-shirt  είναι ο καμβάς μας φροντίζουμε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να  αναδειχθεί η δουλειά μας αλλά και να υπάρχει μια βιωσιμότητα. Έτσι λοιπόν επιλέγουμε όλους τους συνεργάτες μας με γνώμονα την ποιότητα  και τη φροντίδα που επιδεικνύουν για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο». Μας αναφέρει η Γεωργία και συνεχίζει ο Αλέξανδρος: «Μια μέρα δράσης δεν χρειάζεται πολλά. Μολύβια και χαρτιά, λίγο καφέ και μερικά μπισκοτάκια γεμιστά για τις πρωινές βουτιές μας…».

 

 

 

Η ανταπόκριση του κόσμου. «Υπάρχει ανταπόκριση και μάλιστα μεγαλύτερη απ’ αυτήν που περιμέναμε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον σαρκασμό μας στο «Baka yaro». Και χαιρόμαστε όταν μας λένε ότι κι αυτοί έχουν σκεφτεί κάτι αντίστοιχο. Εμείς απλώς του δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο του, για να αποκτήσει οντότητα. Να γίνει δήλωση».

 

Η Γεωργία και ο Αλέξανδρος διαπιστώσανε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την επικοινωνία μέσα από το παιχνίδι των λέξεων και των εικόνων. «Αναλόγως με την προσωπικότητα του καθενός, τη δουλειά, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα του κάθε ανθρώπου ο καθένας ξεχωριστά βρίσκει μια ταύτιση σε κάποιο διαφορετικό σκίτσο απ’ τη συλλογή μας. Κατά καιρούς ο κόσμος μας στέλνει και δικά του λογοπαίγνια. Αστεία που έχουν σκεφτεί και θέλουν να τα μοιραστούν. Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δημιουργείται μια κοινότητα ανθρώπων με ένα κοινό λεξιλόγιο! Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ακόμα η ανάγκη της «μοιρασιάς», της επικοινωνίας  μέσα από τα παιχνίδια των λέξεων και των εικόνων…»

 

 


Το BAKAYARO είναι ψάρι

από που ξεκίνησε δεν ξέρει ,

ούτε τι η μέρα του, θα φέρει.

Κολυμπάει , περπατάει , κι αν σφιχτεί πολύ πετάει

Μια κλαίει , εφτά γελάει

ιστορίες κουβαλάει… Και προς το παρόν ως ψάρια που μόλις βγήκαν στη στεριά και σπαρταράνε, θα τους βρείτε στο Facebook: Bakayaro artwork και στο Instagram  ως @Bakayaro_artwork

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin