Ενα δεντρολίβανο («Rosmarin») που έχει κλέψει τις καρδιές των Βιεννέζων!

Δεν είναι μόνο ο ήλιος, τα νησιά και το απέραντο γαλάζιο αυτού του τόπου που μαγεύει τους ταξιδιώτες… Η ποιότητα των προϊόντων της, η παράδοση, αλλά κυρίως η σωστή και ποιοτική διατροφή άρχισε επιτέλους να μας καταξιώνει παγκοσμίως. Τα ελληνικά προϊόντα διαπρέπουν για τη γεύση τους και την καινοτομία τους. Η Ελλάδα βρίσκεται παντού. Τα αρώματα κι οι γεύσεις της ταξιδεύουν και μαγεύουν τον κόσμο. Αυτά τα ελληνικά προϊόντα θέλησε να προβάλει κι η Ελίνα Γεωργοσοπούλου… στο δικό της «rosmarin», στο κέντρο της Βιέννης. Ένα παντοπωλείο που προσφέρει ταυτόχρονα ένα standard μενού κι ένα πιάτο ημέρας. «Όταν έφτασα στη Βιέννη συνειδητοποίησα πως υπάρχει έλλειψη προσφοράς ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στην πόλη», μας λέει η Ελίνα Γεωργοσοπούλου στο HumanStories.gr.

Η Ελίνα μετέτρεψε το χώρο της, στην πόλη της Βιέννης σε μια εξοχική κουζίνα. Σου θυμίζει έντονα παραδοσιακή μεγάλη κουζίνα εξοχικού σπιτιού. Ενώ το μπαλκονάκι της, θυμίζει έντονα κατάστρωμα για να ταξιδεύει τους πελάτες της στην Ελλάδα της γεύσης…

Η Ελίνα κατάγεται από τη Λακωνία, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2010 η εταιρεία για την οποία εργαζόταν της πρόσφερε τη δυνατότητα να μετακινηθεί στη Βιέννη. Η Ελίνα δέχτηκε την πρόταση γιατί ήθελε να αποκτήσει διεθνή εμπειρία. Όταν η εταιρεία της αποφάσισε να μετακινήσει το προσωπικό στη Γερμανία πήρε τη μεγάλη απόφαση. Πως αυτή ήταν η ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο της, δηλαδή να ανοίξει το «rosmarin» και να γνωρίσει στη Βιεννέζικη κοινωνία τα πραγματικά ξεχωριστά προϊόντα που η ελληνική φύση έχει να προσφέρει. Αυτά που κάνουν την ελληνική κουζίνα ξακουστή και μοναδική. «Οι Βιεννέζοι είναι πολύ καλοί φίλοι της Ελλάδας. Την επισκέπτονται συχνά και ξέρουν τι θα πει καλό ελληνικό προϊόν και φαγητό. Μόνο που δεν το έβρισκαν στη χώρα τους. Έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου στο χώρο της γαστρονομίας. Πριν περίπου τρία χρόνια», αναφέρει η Ελίνα.

 

Εκπληκτικός χώρος στη Βιέννη, με δεκάδες βιολογικά ελληνικά προϊόντα, μεγάλης θρεπτικής αξίας…

 

Γιατί «rosmarin»… «Το όνομα συνδυάζει μερικά χαρακτηριστικά που νομίζω επικοινωνούν σωστά με την προσπάθεια μας. Το δενδρολίβανο (rosmarin) μυρίζει Ελλάδα. Είναι ένα βότανο που γνωρίζουν κι αγαπούν όλοι. Είναι φυσικό προϊόν και το όνομα του είναι εύηχο και κοινό στις περισσότερες γλώσσες. Η Βιέννη έχει μία μεγάλη διεθνή κοινότητα και ήθελα όλοι όσοι μας βλέπουν να μπορούν αμέσως να αποκτούν μία ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ενώ όσον αφορά το χώρο στόχος μου ήταν να είναι απλός, όμορφος και να κάνει τους πελάτες μας να νιώθουν άνετα καθώς ψωνίζουν ή κάθονται να απολαύσουν κάτι. Ήθελα να αποφύγω τα προφανή και ¨πολυφορεμένα¨ ελληνικά σύμβολα (μπλε/άσπρο, κίονες κλπ). Αλλά παράλληλα, με έναν διακριτικό τρόπο, να επικοινωνήσω την ελληνική φύση του «rosmarin». Τα σχόλια για το χώρο είναι πολύ θετικά. Οι Βιεννέζοι απολαμβάνουν τη θέα από το κατάστρωμα και το διασκεδάζουν… «Κάποιος μάλιστα μας είπε ¨η βεράντα σας είναι τόσο φιλόξενη που –αν και δεν έχω καθόλου χρόνο σήμερα- έπρεπε οπωσδήποτε να κάτσω για μία μπύρα. Αυτό μας κάνει περήφανους!», σχολιάζει με καμάρι η Ελίνα

Πως γίνεται όμως η επιλογή των προϊόντων; «Τα προϊόντα μας τα διαλέγω μετά από έρευνα με έμφαση στη ποιότητα, τη γεύση και τη προέλευση. Επιλέγω μικρούς παραγωγούς που αγαπούν αυτό που κάνουν, παραγάγουν με φυσικές μεθόδους, παράγουν βιολογικά προιόντα και σέβονται -έμπρακτα- το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Με ενδιαφέρει η συνολική ποιότητα του προϊόντος. Από τη ξεχωριστή συνταγή, την απουσία συντηρητικών μέχρι τη σωστή παρουσίαση και τη συσκευασία που εξασφαλίζει τη καλή διατήρηση του προϊόντος και των συστατικών του. Επιδιώκω επίσης, όπου μπορώ, να βρίσκω προϊόντα Π.Ο.Π. Νομίζω έχει σημασία για την ποιότητα να βρίσκεις το προϊόν εκεί που φυσικά μεγαλώνει ή παράγεται. Η προέλευση έχει επίσης σημασία για τη μοναδικότητα του προϊόντος. Π.χ. Φυστίκι Αιγίνης, Αυγοτάραχο Μεσολογγίου κλπ. Σήμερα διαθέτουμε περίπου 200 κωδικούς προϊόντων. Ενώ ανανεώνουμε συχνά τη γκάμα των προϊόντων μας με στόχο να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και τα θέλω της τοπικής αγοράς».

 

Τα ράφια κατακλύζονται από hyperfoods…

 

Η Ελίνα όμως δεν είναι μόνη της. Η ομάδα της «rosmarin» αποτελείται από τρεις γυναίκες. Η ομάδα για την Ελίνα αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Κι αυτό μετατρέπει η δουλειά σε ευχαρίστηση… «Οι τρεις μας είμαστε δεμένες, εμπιστευόμαστε η μία την άλλη και έχουμε την ίδια επιθυμία να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, να εξυπηρετήσουμε και να φιλοξενήσουμε τους πελάτες μας». Μας λέει η Ελίνα. Και συνεχίζει.«Εγώ προσωπικά συμβουλεύομαι πολύ συχνά την Άννα και την Αζίζα για θέματα του μαγαζιού κι ειδικά για το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μας. Από το τι θα μαγειρέψουμε, μέχρι το τι θα αναρτήσουμε στην σελίδα μας στο facebook και το ποια νέα προϊόντα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη γκάμα μας. Δημιουργούμε μαζί τις συνταγές μας και τις μαγειρεύουμε μαζί».

«Οι συνεργάτιδες μου είναι νέες γυναίκες και φέρνουν νέες ιδέες και νέο πνεύμα στο μαγαζί. Η κάθε μία έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσφέρει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Κάποια είναι πολύ καλή στην παρουσίαση του προϊόντος, άλλη σε πρακτικά θέματα ή στην επικοινωνία με τους πελάτες. Χωρίς τις συναδέλφους μου, θα είχα τη μισή διασκέδαση και τη διπλή αγωνία για το Rosmarin».

Στο rosmarin οι Βιεννέζοι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν και ελληνικό καφέ ή φραπέ. Αν και η κουλτούρα τους στον καφέ φέρνει το Espresso και το Cappuccino στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τους.

 

Καφεδάκι, φαγητό σε ένα ωραίο περιβάλλον με αρώματα Ελλάδας.

 

Η χώρα μας είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους Βιεννέζους εδώ και χρόνια… «Οι Βιεννέζοι είναι κοσμοπολίτες κι ανοιχτοί σε νέες γευστικές προτάσεις, νέα προϊόντα. Φυσικά επιλέγουν τα παραδοσιακά γνωστά ελληνικά προϊόντα όπως οι ελιές και το λάδι αλλά όταν γνωρίσουν τα λίγο πιο ιδιαίτερα όπως η γραβιέρα, η μαστίχα, το κριθαράκι ή ο Ντάκος τότε επιστρέφουν με ενθουσιασμό και περιέργεια για περισσότερα. Από τα πιάτα ημέρας μεγάλη επιτυχία έχουν τα σαγανάκια (γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι σαγανάκι κ.ο.κ.) αλλά και οι ιδιαίτερες σαλάτες μας με φρούτα και λαχανικά».

«Η Ελλάδα δε χωράει σε ένα μόνο πιάτο». Αυτό υποστηρίζει η Ελίνα κι εμείς στο HumanStories θα συμφωνήσουμε μαζί της. Όμως αν έπρεπε να ταυτιστεί με ένα πιάτο, τότε θα διάλεγε τη Φάβα.«Η Φάβα είναι σχεδόν άγνωστη εδώ. Φαίνεται πολύ εξωτική κι όταν κάποιος την δοκιμάζει, εντυπωσιάζει κάθε φορά. Παράλληλα είναι ένα φαγητό κατάλληλο για vegetarians αλλά και για vegans. Είναι υγιεινό, γευστικό κι ετοιμάζεται πιο εύκολα και από μία μακαρονάδα! …Και επιπλέον καλή Φάβα βρίσκει κανείς μόνο στο Rosmarin»…

 

Το φαγητό στο Rosmarin έχει αφήσει το δικό του γευστικό αποτύπωμα σε μια τόσο τουριστική πόλη…

 

Το Rosmarin έδωσε στην Ελίνα την ευκαιρία να επικοινωνεί συχνότερα με τη μητέρα Ελλάδα. Την έφερε πιο κοντά στο όνειρο της. Άλλωστε πάντα της άρεσε να μαγειρεύει… Μεγάλωσε με τις ελληνικές γεύσεις και την ποιότητα του φαγητού που έφτιαχναν στο σπίτι της… Ήρθε πιο κοντά με την πρωτογενή παραγωγή της πατρίδας μας και την προσπάθεια πολλών αξιόλογων μικροπαραγωγών. «Οι μικροπαραγωγοί δημιούργησαν κάτι ολοκληρωμένα ποιοτικό, παραδοσιακό ή νέο. Πάντως ισάξιο ή και καλύτερο των πιο επίλεκτων προϊόντων που η Ευρώπη έχει να παρουσιάσει…».

Αν βρεθείτε λοιπόν στη Βιέννη, μη προσπεράσετε το «rosmarin». Πείτε καλημέρα στην ομάδα κι απολαύστε έναν ελληνικό στο κέντρο της Βιέννης (Barnabitengasse 6, 1060), πολύ κοντά στην Mariahilfestrasse, το μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης. Μέχρι τότε όμως περιηγηθείτε διαδικτυακά και γνωρίστε τον τόπο καταγωγής της Ελίνας… την Λακωνία.

www.rosmarin.wien

https://www.facebook.com/rosmarin1060/?fref=ts

Instagram:@rosmarin

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin