Η Θεά της Ζωής («The Life Goddess») μέσα από την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα
Στην ελληνική παράδοση, το φαγητό είναι μια τελετουργία. Το ταξίδι των αισθήσεων και των γεύσεων ξεκινά από τη μητέρα γη και τελειώνει σε μια μεγάλη γιορτή. Σε ένα μεγάλο τραπέζι όπου όλη η οικογένεια κι οι φίλοι μοιράζονται την ίδια τροφή κι απολαμβάνουν το θαυμάσιο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Για τους Έλληνες αυτή η προετοιμασία, αυτό το μοίρασμα, αποτελεί δείγμα σεβασμού, ευγνωμοσύνης, φιλίας, αγάπης, φιλότιμου…
Με αυτήν τη φιλοσοφία ξεκίνησε το «The lifegoddess», στο Λονδίνο. «Το κατσικάκι μας», όπως χαρακτηριστικά το λέει ο Γιώργος Νυφούδης, ένας από τους τρεις ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα ένα μεγάλο τους πάθος. Ένα μεγάλο τους όνειρο. Το πάθος τους για την ελληνική γαστρονομία.
Σαν ιδέα ξεκίνησε το 2011 από τρεις ανθρώπους. Τον Γιώργο Νυφούδη, τον Νίκο Νυφούδη και τον Ηλία Κουλακιώτη. Το «The lifegoddess» λειτουργεί ως ένα μικρό εστιατόριο… Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση είναι το τμήμα delicatessen, με τα 300 προϊόντα του. Τα περισσότερα από τα οποία φέρουν τη μάρκα TLG smallgoat. Προϊόντα υπογραφής με μοναδικές συνταγές και πολύ αγάπη.
Ο Γιώργος Νυφούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην Πυλαία. Κατάγεται από μια οικογένεια που λατρεύει την ελληνική γαστρονομία, την ελληνική γη. Είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα στους μπαχτσέδες. Ήταν για όλη την οικογένεια τρόπος ζωής. «Γέμισα αναμνήσεις, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και αγάπη… Που απλόχερα τώρα χαρίζουμε στο Αγγλικό μας κοινό!», μας λέει ο Γιώργος στο HumanStories.gr.«Η αγάπη μου για το φαγητό, ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Από τα παιδικά μου χρόνια, όταν διπλά στα αγαπημένα μου πρόσωπα ανακάλυπτα καθημερινά όλες εκείνες τις γεύσεις που με αγάπη, προβάλουμε σήμερα στο Λονδίνο…».
Στο Λονδίνο, ο Γιώργος βρέθηκε πολλά χρόνια πριν, όταν ο αδερφός του σπούδαζε στο Portsmouth. «Το Λονδίνο ήταν έρωτας με την πρώτη μάτια. Κι είναι ένας από τους λόγους που ζω πλέον μόνιμα εδώ…». Μας εκμυστηρεύεται και συνεχίζει: «Λίγο η κρίση, λίγο η έλλειψη κινήτρου στη χώρα μας, αποφάσισα τη μετάβασή μου εδώ. Παρέα με την πιο τρελή οικογένεια. Τη σύζυγο μου Αργυρώ και τα παιδιά μου, το Σταύρο και την Αφροδίτη. Ο πρώτος χρόνος ήταν κάτι που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Δύσκολος, κρύος, απροσάρμοστος αλλά όταν η οικογένεια είναι ενωμένη, ο χρόνος είναι υπέρ. Τώρα όντας πέντε χρόνια στο Λονδίνο, δε θα σου πω ψέματα είμαι ακόμη ερωτευμένος μαζί του και κυρίως με την εξοχή του. Στην οποία ζει πλέον η οικογένεια…κι ελπίζω να γίνει ένα ακόμη όνειρο μου πραγματικότητα, που είναι η γαστρονομία μέσα στις φάρμες».
Στο «The lifegoddess», τίποτα δεν έγινε τυχαία. Στο ταξίδι αυτό που έκανε το όνειρο αληθινό, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι καλοί συνεργάτες.Το «The lifegoddess», έχει πολλή όμορφη αισθητική κι αυτό οφείλεται στο Αρχιτεκτονικό γραφείο IDEA με τους Αργυρώ Βλάχου και τον Πέτρο Φραγκόπουλο, που σχεδίασαν Αρχιτεκτονικά τα πάντα μέσα στο κατάστημα. Η μασκότ του «The lifegoddess» είναι το κατσικάκι της αμάλθειας…
Η κατσίκα, Αμάλθεια έδινε το γάλα της στον μικρό Δία. Μαζί με τη Μέλισσα και τους μυθικούς Κουρήτες βοήθησαν στην περιπετειώδη γέννηση και ανατροφή του Δία, του μεγαλύτερου των δώδεκα θεών του Ολύμπου, ώστε αυτός μεγαλώνοντας να διεκδικήσει και να αποκτήσει την εξουσία του ως κυρίαρχος του σύμπαντος. Ο μύθος επίσης αναφέρει ότι μια μέρα καθώς η Αμάλθεια έπαιζε με το μικρό Δία, αυτός κατά λάθος της έσπασε το κέρατο. Για να μη στεναχωριέται η Αμάλθεια κι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Δίας έκανε το σπασμένο κέρατο να είναι πάντα γεμάτο με ό,τι λαχταρούσε ο κάτοχός του. Αυτό έμεινε γνωστό στην ιστορία σαν το «κέρατο της Αμάλθειας», ένα αιώνιο σύμβολο αφθονίας. Τα γραφιστικά, το λογότυπο, το όνομα και όλα τα labels, σχεδιάστηκαν από τους beetroot. «Πάντα μια ιδέα για να εκτελεστεί σωστά χρειάζεται μια ομάδα που να έχει εργαστεί σκληρά γύρω απόαύτη!».
Για ένα χρόνο πριν τη δημιουργία του «The lifegoddess», ο Γιώργος ταξίδεψε σε όλες τις γωνιές τις Ελλάδας και γνώρισε από κοντά θαυμάσιους Έλληνες παραγωγούς. Με αυτούς τους παραγωγούς συνεργάζεται η «Θεά της Ζωής». «Οι Έλληνες παραγωγοί προσφέρουν απλόχερα τους καρπούς της ελληνικής γης! Προϊόντα μοναδικά. Το «The lifegoddess» έχει 100% πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Τυριά και αλλαντικά από τα νησιά μας, τη Στερεά Ελλάδα. Κρασιά από Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση. Ένα πάντρεμα ελληνικών γεύσεων με μοναδικά προϊόντα από όλη την χώρα μας!».
Στο «The lifegoddess» σημαντική θέση στα ράφια του έχει το Κρασί. Ο Βασιλιάς όλων των προϊόντων… «Το ελληνικό κρασί, λαμβάνει την μερίδα του λέοντος. Επίσης το ελαιόλαδο, οι ελιέςΚαλαμάτας και Χαλκιδικής, οι μαρμελάδες, τα ζυμαρικά μας, τα φανταστικά μας όσπρια. Πάρα πολλοί κωδικοί από Νάξο, Κρήτη έως τη Ροδόπη, τη Νάουσα, τη Γουμένισσα, τα Γρεβενά. Προϊόντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας απολαμβάνουν καθημερινά οι πελάτες μας».
Η αφθονία της Ελληνικής Γης, ενέπνευσε τους δημιουργούς του «the lifegoddess»… «Η ελληνική γαστρονομία, μεταφέρει όλους τους πελάτες μας στον μαγικό αυτό τόπο, που μας ενέπνευσε για να δημιουργηθεί αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα!»
Το «the lifegoddess» έγινε σταθμός για πολλά νέα παιδιά που έρχονται στο Λονδίνο και επί το πλείστoν το 95% του προσωπικού του είναι Έλληνες. Εκεί είχε την τύχη να συνεργαστεί με πολύ ικανούς chef… «Τώρα έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με τους Νίκο Τζούμα (anassa restaurant), βραβευμένο με χρυσούς σκούφους, πρέσβη της Θεσσαλονίκης στη γαστρονομία και τον Κωνσταντίνο Μπήτα».«Oλα αυτά όμως δε θα έπαιρναν σάρκα κι οστά, χωρίς τους αγαπημένους μας συνεργάτες. Τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες εισαγωγείς και τους ξένους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων. Με σωστή συνεργασία καταφέραμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα! Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!».
Το «the lifegoddess», κατάφερε να φέρει την Ελλάδα και την παράδοση της, στην καρδιά του Λονδίνου. Την πολυτέλεια μιας κουλτούρας τροφίμων που περιλαμβάνει ένα αληθινό συναίσθημα ολοκλήρωσης. «Είναι μια εμπειρία που θέλουμε να δημιουργήσουμε για κάθε πελάτη». Η «κατσικούλα της αφθονίας» κατάφερε με πίστη, αγάπη κι υπομονή να γίνει πρεσβευτής μιας μικρής χώρας που συνεχίζει να διατηρεί μέχρι και σήμερα την ιεροτελεστία της τροφής…
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.