Χαμένες γενιές προσφυγόπουλων

«Μου αρέσει πολύ το σχολείο. Πάντα μου άρεζε», λέει ο Ριάντ καθώς προχωράμε μέσα στον καταυλισμό της Ειδομένης, ανάμεσα από τις σκηνές.  Στα χέρια του έχει ένα μπλε τετράδιο και ένα μολύβι. Με πηγαίνει να μου δείξει το σχολείο του. Εκεί όπου κάθε απόγευμα, εθελοντές από διάφορες χώρες τις Ευρώπης, παραδίδουν μαθήματα Αγγλικών και Γερμανικών για μικρούς και ενήλικους. Το Idomeni Cultural Center
Ο Ριάντ είναι 16 χρονών, όμως αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία.  Στο Αφρίν όπου ζούσε, τα σχολεία που υπήρχαν δεν αναγνωρίζονταν από το Συριακό κράτος και έτσι δεν μπορούσε να προχωρήσει. «Τα τελευταία χρόνια στο Αφρίν, περπατούσα από το σπίτι μου στο σχολείο κάθε μέρα, για μιάμιση ώρα» λέει. Η αδελφή του η Αμίνα, ήταν πολύ καλή μαθήτρια.  Τελείωσε το λύκειο και έδωσε εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. «Για τις εξετάσεις, έπρεπε να πάω στο Χαλέπι.  Εκεί για να φτάσεις, λόγω πολέμου χρειαζόσουν 15 ώρες ταξίδι, γιατί έκανες έναν μεγάλο κύκλο.  Κανονικά η απόσταση από το Αφρίν στο Χαλέπι, ήταν 45 λεπτά» λέει και συνεχίζει: «Οι βαθμοί που πήρα ήταν πολύ καλοί και θα μπορούσα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο.  Φύγαμε όμως από την Συρία λόγω πολέμου και πήγαμε στην Τουρκία. Εκεί, εγώ άρχισα να δουλεύω σε ένα σουπερμάρκετ και ο Ριάντ σε μια βιοτεχνία ρούχων, μέχρι που φύγαμε για την Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε στην Γερμανία.  Εκεί θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου αν φτάσουμε ποτέ». 
BILD0325

Το Idomeni Cultural Center.

Ο Ριάντ και η Αμίνα, είναι μόνον δύο από τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου στην Συρία και θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση λόγω της προσφυγιάς. Η προσφορά των εθελοντών στα δύο σχολεία που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη είναι συγκινητική, όμως δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και φυσικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική εκπαίδευση. Με το οριστικό κλείσιμο της βαλκανικής οδού αλλά και των συνόρων ουσιαστικά  σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βρει λύση και για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στους  καταυλισμούς.  Να προσπαθήσει ώστε να μην αποτελέσουν όλα αυτά τα παιδιά, κάποιες «χαμένες» γενιές.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin