Άγιος Γεώργιος Νηλείας «το χωριό του Παραμυθιού

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για την αφήγηση, για τους μύθους, για τον τόπο. Το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, διανύει φέτος την ένατη χρονιά πορείας του. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε παρεϊστικα. Στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Μία όμορφη πρωτοβουλία, στο πιο παραμυθένιο σκηνικό. Αυτό του Πηλίου. Ένα Φεστιβάλ που δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστό στο υπόλοιπο Πήλιο, όσο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Μύθοι λαών και τόπων, λαϊκά παραμύθια, έπη, μυθολογίες, συναξάρια και ιστορίες, γίνονται ταξίδια και καράβια όλα μαζί, στο Φεστιβάλ Αφήγησης στου Κενταύρου τη Ράχη. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και εργαστήρια για την τέχνη της Αφήγησης, στο Παλαιό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

 

Προετοιμασία, λίγο πριν την έναρξη της Αφήγησης

 

Ο Αγιος Γεωργιος Νηλείας δεν είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου. Όσοι όμως αναζητούν τη διαφορετικότητα, την ηρεμία και την καταπληκτική θέα στον Παγασητικό τότε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας με τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, σίγουρα θα σας καταπλήξει ευχάριστα.

 

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη Αγίου. Οι δύο βοσκοί, έχτισαν εκκλησία προς τιμή του Αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό. Στον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει και δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, την οποία έκτισε ο μάστορας Δήμος Ζηπανιώτης ή Ζαπανιώτης το 1795 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου ξεσηκώθηκαν, αλλά το 1822, ο Δράμαλης κατέπνιξε την επανάσταση και έκαψε το χωριό. Το προσδιοριστικό προσωνύμιο «Νηλείας» μπήκε στην ονομασία του χωριού με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όταν συστάθηκε ο Δήμος Νηλείας. Ο Δήμος Νηλείας, που διαλύθηκε το 1914, αποτελούνταν από τα χωριά Άνω και Κάτω Λεχώνια, Άγιο Βλάσιο, Άγιο Γεώργιο, Δράκεια, Άγιο Λαυρέντιο και Αγριά. Η Νηλεία ήταν αρχαία πόλη που βρίσκονταν πιθανότατα κοντά στον σημερινό Βόλο.

 

Ναός Αγίου Αθανασίου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

 

Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, χώρος εύφορος και με πολλά νερά, ήταν πλούσιος από την παραγωγή και το εμπόριο ελαιών και μήλων. Πολύ χρήμα εισέρρεε επίσης από Αϊγιωργήτες που είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο. Κατά την περίοδο της Κατοχής και κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, το χωριό γνώρισε δύσκολες ημέρες. Πολλοί κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας των επιδρομών των Γερμανών και της παρουσίας ντόπιων παραστρατιωτικών ομάδων.

Με το τέλος του Εμφυλίου, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας άρχισε να παρακμάζει. Πολλοί κάτοικοί του, μένουν μόνιμα πλέον τους χειμερινούς μήνες, στους χαμηλότερους οικισμούς της ίδιας κοινότητας. Σήμερα στο χωριό διαμένουν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι. Οι περισσότεροι μένουν τους χειμερινούς μήνες στην Άνω Γατζέα και το καλοκαίρι ανεβαίνουν στην εξοχική τους κατοικία στον Άγιο Γεώργιο. Βέβαια πολλά σπίτια έχουν αναστηλωθεί από πλούσιους ξένους αλλά και Έλληνες  που τα χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες. Αν και λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι επισκέψεις αυτές.

 

Μετά από αρκετά χρόνια η ομάδα του humanstories.gr επέστρεψε στον Άγιο Γεώργιο. Επέστρεψε για τα παραμύθια… και για τους φίλους μας, τη Μαριάννα και τον Μιχάλη στον Anovolio. Τον πιο ιδιαίτερο «σωρό από πέτρες», όπως τον αποκαλούσαν οι ντόπιοι πριν τη μεταμόρφωση του σε ένα εξαιρετικό boutique hotel. Η Μαριάννα έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει τον Ανωβολιό σε άριστη κατάσταση. Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, από την πρώτη επαφή μας με το χώρο, η μυρωδιά, η ατμόσφαιρα και η αριστοκρατική φινέτσα συνεχίζει να υπάρχει διάχυτη σε κάθε δωμάτιο του Ανωβολιού.  Ο Ανωβολιός χτίστηκε με αγάπη και διατηρείται μέχρι σήμερα από αγάπη… Δείτε εδώ:  https://www.anovolios.gr/el.asp

Το «χωριό του Παραμυθιού», ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, ζωντανεύει τα Αυγουστιάτικα βράδια. Γνωστοί και άγνωστοι. Μικροί και μεγάλοι μαζεύονται όπως παλιά. Γίνονται μια μεγάλη παρέα και ανακαλύπτουν την ουσία της ζωής, μέσα από τις αφηγήσεις. Τους Μύθους και τα Παραμύθια. 

 

 

Δείτε Εδώ: http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com/

Περισσότερα Βίντεο : https://cutt.ly/Iwe7EqQ

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin