26 κορυφαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τη δύναμη τους για έναν σκοπό

Το καλοκαίρι, βρεθήκαμε στην πλατεία των Σταγιατών και είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε εκεί τους κατοίκους του χωριού και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Ο Αλκίνοος είναι ένας καλλιτέχνης με ευαισθησίες. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.  Όση ώρα βρισκόταν στην πλατεία, συνομιλούσε ακούραστα με τον κόσμο. Άκουγε υπομονετικά και αποθήκευε στο μυαλό του τις πληροφορίες που έπαιρνε από τους ντόπιους.

Ο Αλκίννος Ιωαννίδης είναι ο δημιουργός του τραγουδιού σαν «Το νερό των Σταγιατών». Ένα τραγούδι-χίλιες εικόνες. Το τραγούδι ανατρέχει στο παρελθόν και επιστρέφει στο τώρα. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει γραφτεί για να στηρίξει ο καλλιτέχνης μέσα από αυτό τον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών (χωριό του Πηλίου), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Με αφορμή το τραγούδι «Το νερό των Σταγιατών» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας μια ιδέα συμπαράστασης από τον μουσικό Βαλάντη Γαούτση, που φέρει τη μορφή της διασκευής του τραγουδιού. Στην ιδέα του Βαλάντη συμμετείχε μια ομάδα 26 επώνυμων καταξιωμένων τραγουδιστών και μουσικών η οποία πραγματώθηκε αφιλοκερδώς από όλους τους συντελεστές στο στούντιο ηχογραφήσεων Sierra. Τη διασκευή και την ενορχήστρωση του τραγουδιού ανέλαβε ο Άκης Κατσουπάκης και τη βιντεοσκόπηση ο Αλέξανδρος Χρυσίδης. Η διασκευή του τραγουδιού κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την κυκλοφορία του τραγουδιού, θα ενισχύσουν το ταμείο της αυτοδιαχείρισης του χωριού Σταγιάτες, για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

 

 

 

Το αποτέλεσμα της όμορφης και συνάμα δύσκολης συλλογικής προσπάθειας έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε αυτές τις μέρες. Ο Βαλάντης ως εμπνευστής αυτής της προσπάθειας μεταδίδει σε όλους κι ένα μήνυμα για την χρονιά που έρχεται: «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απέναντι σε κάθε πρόκληση πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η εποχή μας το απαιτεί».

 

 

Ο συντονισμός της δράσης δεν ήταν εύκολος. Παρόλα αυτά, οι καλλιτέχνες δούλεψαν αρκετά και δεν πτοήθηκαν από τις νέες συνθήκες. «Φανταστείτε πως είναι μια ενέργεια, της οποίας η οργάνωση, κι έπειτα η πραγμάτωση, συμβαίνει μέσα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη δική μας κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Λόγω των περιορισμών και των μέτρων που έχουν επιβληθεί αυτήν την περίοδο, και της διαμόρφωσης της λειτουργίας σε κάθε τομέα, καταλαβαίνετε πως ένα τόσο δύσκολο σε θέματα συντονισμού και οργάνωσης έργου, έγινε ακόμη πιο δύσκολο. Ούτε εγώ όμως, ούτε και όλοι οι υπόλοιποι υπέροχοι άνθρωποι που δούλεψαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα πτοηθήκαμε. Όταν τα πράγματα σου προτείνουν σκοτάδι, εσύ απαντάς με φως. Αυτό είναι που έχουμε ανάγκη όλοι. Ανθρώπους φωτισμένους, γεμάτους αγάπη, πάθος ακλόνητο, φιλότιμο και ανθρωπιά. Ο κοινός αγώνας των κατοίκων του χωριού -και όλων μας πια -κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στις Σταγιάτες, θα λήξει μόνον και όταν πια, θα έχουν αποσυρθεί τα σχέδια προς ιδιωτικοποίηση  του, κι επανέλθουν όλα εις την προτεραία κατάσταση και στα χέρια των Σταγιατιωτών. Ελπίζω, όλο και περισσότερος κόσμος να υποστηρίξει το σκοπό αυτό, και να συμβάλει καθείς με τον τρόπο του προς επίτευξη του». Μας λέει ο Βαλάντης, μουσικός και εμπνευστής της ιδέας.

 

 

Κλείνουμε με μία ευχή. Όταν έρθουμε και πάλι κοντά, να έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό το project, στην πλατεία των Σταγιατών. Κι όλη αυτή η ιδέα να φέρει τον κόσμο κοντά ξανά. Σαν μια μεγάλη γιορτή. Σε μία συναυλία.

 

 

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βαλάντης Γαούτσης, Στάθης Δρογώσης, Νίκος Ζιώγαλας, Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός, Κώστας Λειβαδάς, Σαββέρια Μαργιολά, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιώργος Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα), Μαριάννα Πολυχρονίδη, Σταύρος Σιόλας, Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Σταμάτης Χατζηευσταθίου

Όπως και οι μουσικοί:Πιάνο: Άκης Κατσουπάκης, Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος, Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου, Τρομπέτα: Τζώρτζης Μαυροειδής, Πρώτο βιολί: Φώτης Σιώτας, Δεύτερο βιολί: Εύρος Βοσκαρίδης, Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, Κοντραμπάσο: Νίκος Γύρας, Ακουστική κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος, Ηλεκτρική κιθάρα: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου.

 

 

 

 

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin