Η φιγούρα της Αστυπάλαιας

Η κ. Αγγελικό, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική  φιγούρα του  νησιού.  Mία από τις τρείς μοίρες. Aυτή που κλώθει. Καθισμένη κάθε απόγευμα στο κατώφλι  του σπιτιού της, γνέθει και πλέκει αναμένοντας  τους περαστικούς … Στην αρχή στέκεσαι επιφυλακτικός απέναντι της.  Σε καλωσορίζει, μιλώντας, την τοπική διάλεκτο που με δυσκολία καταλαβαίνεις . Σου δείχνει τα έργα τέχνης της.  Τα αποκαλύπτει  σιγά σιγά, μέσα από μια σακούλα.  Σκουφάκια και καλτσούλες . Το μάτι σου, πέφτει στη ρόκα της. Εξωτική φαντάζει  για όλους εμάς που ζούμε στην πόλη. Γι αυτήν όμως, είναι «το νήμα της ζωής της».  Μας εξηγεί όλη την διαδικασία. Βάφει  το μαλλί και στη συνέχεια το πλέκει… Σε πείθει αμέσως να αγοράσεις ένα σκουφάκι.  Δεν είναι δύσκολο για εκείνη.  Είναι πια τρόπος επιβίωσης.

Τα σκουφάκια της,  τα κρατώ σαν φυλαχτό .  Φορέθηκαν και φοριούνται ακόμη. Άντεξαν στο χρόνο… Αν λοιπόν τύχει και βρεθεί στο διάβα σας,  μην την προσπεράσετε. Μοιραστείτε μαζί της αυτή τη στιγμή …

 

Αστυπάλαια …Η μακρινή Βασιλοπούλα

Μακρινή, σαν του παραμυθιού βασιλοπούλα, λησμονημένη στο απόμερο και ξεπεσμένο της βασίλειο, βρίσκεται η Αστυπάλαια ανάμεσα στην Αμοργό,  Σαντορίνη και Ανάφη. Είναι το δυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου, που ζει μέσα στο πέλαγος του Αιγαίου.

Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Πύρα, για το κοκκινόχρωμο της χώμα, αλλά και για τα πολλά και μυροβόλα λουλούδια της και για τους καρπούς της, την είχαν επονομάσει οι αρχαίοι «Θεών τράπεζα».

Το μέλι της ήταν  όπως και τώρα ονομαστό.Το περίεργο είναι πως φίδια δεν υπάρχουν στο νησί, ούτε τώρα αλλά ούτε και στην αρχαιότητα. Δίκαια λοιπόν ο Αριστοτέλης έγραψε ότι «εχθρόν είναι τοις όφεσιν  η των Αστυπαλαίων γη», ενώ οι Ρωμαίοι την ονόμασαν Ιχθυόεσσα για τα πολλά και ωραία της ψάρια.

as1

Τα Έθιμα

Αστυπαλίτικος γάμος . Τρεις μέρες προτού γίνει ο γάμος ετοιμάζουν τα πιταρίδια ,γλυκίσματα με μέλι που στέλνονται μέσα σε καλάθια στο σπίτι του γαμπρού. Με το τελείωμα της ιεροτελεστίας αρχίζουν τα κεράσματα με το σερμπέτι και τα παστέλια για να ακολουθήσει φαγοπότι ,τρικούβερτο γλέντι και χορός, ανάμεσα από ατελείωτες μαντινάδες και παινέματα του νέου ζευγαριού.

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin