Το αντιτορπιλικό Βέλος

Το αντιτορπιλικό Βέλος κατασκευάστηκε το 1942 στη Βοστώνη της Αμερικής και χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικάνους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Το αντιτορπιλικό Βέλος βρίσκεται από τις 14 Σεπτεμβρίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.  Είναι ένα από τα τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου Fletcher που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.  Τρία βρίσκονται στις ΗΠΑ και το «Βέλος» στην Ελλάδα.  Καθελκύστηκε το 1942 και πήρε μέρος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εκτελώντας αποστολές στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο συνοδείας σε αεροπλανοφόρα και νηοπομπές. Τότε ονομάζονταν USS Charrette (DD-581).  Τα αντιτορπιλικά τύπου Fletcher, σύμφωνα με τον ξεναγό επάνω στο Βέλος, εκτελούσαν παρόμοιες αποστολές με αυτές που σήμερα εκτελούν οι ναυαρχίδες.

 

 

Το 1947 παροπλίστηκε από το Αμερικάνικο ναυτικό και το 1959 δόθηκε στην Ελλάδα, μετά από ανακατασκευή που διήρκεσε έναν περίπου χρόνο.  Κινούνταν με ατμό και ήταν σε υπηρεσία στο Ελληνικό ναυτικό για 32 ολόκληρα χρόνια, πριν παροπλιστεί το 1991.  Το 1994 το πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να το κάνει μουσείο,  δεδομένου ότι το η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τον αντιδικτατορικό αγώνα.  Τον Μάιο του 1973 με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ν. Παππά έφυγε από άσκηση του ΝΑΤΟ όπου συμμετείχε και κατέφυγε στην Ιταλία, όπου και ζήτησαν άσυλο ο κυβερνήτης του, επτά αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί.  Η κίνηση αυτή, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα.

 


Μάλιστα σε μια από αίθουσες του «Βέλους» υπάρχει μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα, όπου φιλοξενούνται εφημερίδες της εποχής από όλη την Ευρώπη, οι οποίες φιλοξενούν ρεπορτάζ για την κίνηση των αξιωματικών και υπαξιωματικών του πλοίου.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin