Πέντε χρόνια Humanstories.gr

«Ξάπλωσα στο κρεβάτι μια νύχτα και σκέφτηκα να τα παρατήσω όλα. Μια σιγανή φωνή μέσα μου μου είπε: Μην τα παρατάς. Σώσε αυτή την μικρή σπίθα που έχεις μέσα σου, όσο την έχεις μπορείς να βάλεις φωτιά και πάλι». Δυστυχώς, δεν το είπαμε εμείς αλλά ο Τσάρλς Μπουκόφσκι ή Μπουκόβσκι, Αμερικανός συγγραφέας. Όμως, πολλές φορές νιώσαμε το ίδιο, έτοιμοι να τα παρατήσουμε. Τότε έρχεται η σπίθα: «Μην τα παρατάς. Σήκω και συνέχισε. Αν τα παρατήσεις τώρα θα είσαι χαμένος, αν συνεχίσεις μπορεί να βγεις στο τέλος νικητής».

Αυτά τα πέντε χρόνια γνωρίσαμε ανθρώπους, ιστορίες και γειτονιές της Ελλάδας. Συγκινήσεις και απογοητεύσεις. Και συνεχίζουμε, γιατί όπως είπε και ο δικός μας Σεφέρης: «ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει.»

 

Η δική μας Ιστορία

Το Humanstories.gr ξεκίνησε κάπως τυχαία.  Το φθινόπωρο του 2015 είχα αρχίσει να ανεβαίνω στην Ειδομένη, προκειμένου να καταγράφω ιστορίες ανθρώπων για μια μεγάλη ΜΚΟ.  Ουσιαστικά η συντονιστής  της συγκεκριμένης ΜΚΟ μου είχε ζητήσει σε φιλικό επίπεδο αν μπορώ να ξεκινήσω να το κάνω προκειμένου στη συνέχεια να δει αν μπορούν να το συνεχίσουν. Η ιδέα ήταν δική της μαζί με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης ΜΚΟ από την Ελβετία.  Το γραφείο τους στην Αθήνα δεν είχε συμμετοχή.  Οι πρώτες ιστορίες που έστειλα, άρεσαν στον Ιταλό εκπρόσωπο των Ελβετών αλλά όχι στην Αθήνα.  «Αυτές οι ιστορίες δεν δημοσιεύονται ούτε σε σχολική εφημερίδα» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Τύπου της ΜΚΟ στην συντονίστρια της στην Ειδομένη. Έτσι η συνεργασία εκείνη, ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ. Εγώ όμως είχα αρχίσει να ανεβαίνω καθημερινά στην Ειδομένη και να καταγράφω ιστορίες ανθρώπων.  Εκεί συνειδητοποίησα, ότι σε μια εικόνα, δεν υπάρχει μόνον το κεντρικό μοτίβο.  Αν πούμε ότι μια εικόνα είναι κάτι σαν ένα παζλ, υπάρχουν κομμάτια στην κεντρική εικόνα αλλά και στις άκρες και στις γωνίες. Κομμάτια που εκ πρώτης όψεως, δεν προσφέρουν κάτι στην κεντρική εικόνα.  Αν κοιτάξεις καλύτερα όμως, θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτά τα άχρωμα –όπως φαντάζουν με την πρώτη ματιά- κομμάτια, είναι απαραίτητα για να συμπληρωθεί η γενική εικόνα.  Και αρκετές φορές είναι ίσως πιο σημαντικά από το κεντρικό μοτίβο.  Απλώς στην εποχή που ζούμε, στην εποχή του γρήγορου εντυπωσιασμού, του εύπεπτου περιεχομένου, αυτά τα κομμάτια περνούν απαρατήρητα.  Ίσως κάποιες φορές να είναι και ενοχλητικά.  Είναι ενοχλητικά, επειδή είναι επίμονα, αλλά δεν είναι φανταχτερά και ενεργούν έξω από τις νόρμες του συστήματος.  Δεν γνωρίζουν το σύστημα και τους όρους του. Δεν τους ενδιαφέρει να το γνωρίσουν και να γίνουν κομμάτια του.

Δεν θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο.  Θέλουν απλώς να τον συμπληρώσουν, πολλές φορές αλλάζοντας τον εαυτό τους. Αλλάζουν όμως τον εαυτό τους με τον δικό τους τρόπο.  Είναι εκτός συστήματος και νιώθουν εκτός συστήματος. Αυτή είναι η δύναμη του ενός που γνωρίσαμε εμείς μέσα από το Humanstories.gr.  Μια δύναμη που τις περισσότερες φορές δεν κάνει θόρυβο.  Κι αν κάνει κάποτε θόρυβο, τον κάνει ακούσια όχι εκούσια.  Τον κάνει επειδή κάποιος ανακάλυψε τον ρόλο τους –τις πιο πολλές φορές τυχαία- Κάτι όπως ο Θεόφιλος. Ο διάσημος πλέον Έλληνας ζωγράφος. Ζώντας και γράφοντας στο Humanstories.gr άρχισα να νιώθω περήφανος για τον Έλληνα και για τον άνθρωπο γενικά.  Όχι για τα σύνολα και τις οργανωμένες ομάδες, όσο για μοναδικούς ανθρώπους.  Αυτή είναι η δύναμη του ενός. Παραφράζοντας τον Όσκαρ Ουάιλντ, πιστεύω ότι είναι όλοι οι άνθρωποι είμαστε βουτηγμένοι στην υποκρισία, απλώς κάποιοι από εμάς, κοιτάζουν τα άστρα”.   _ Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Ρεπανά -humanstories.gr, TedxRhodes2019. Με θέμα: “Η Δύναμη του ενός”.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό το ταξίδι. Και μη ξεχνάτε να συνεχίσετε να αναζητείτε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται…

 

Μοιραστείτε μαζί μας τις ιστορίες σας. Τις δικές σας ανθρώπινες αναζητήσεις, τις εικόνες της δικής σας γειτονιάς:

humanstoriesgr@gmail.com

www.humanstories.gr

https://twitter.com/HumanStoriesgr

https://www.instagram.com/humanstories.gr/?hl=el

https://www.facebook.com/humanstoriesgr/

YOUTUBE channel: 

 

 • Ακολουθήστε μας κάνοντας εγγραφή στη σελίδα μας για να λαμβάνετε πρώτοι τις ιστορίες μας.

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin