Ομορφοκκλησιά: Ο ναός του Αγ. Γεωργίου, ένα μνημείο εποχής του Βυζαντίου

Η Ομορφοκκλησιά είναι ένα γραφικό χωριουδάκι νότια της Καστοριάς, κοντά στο Άργος Ορεστικό, ένα αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό. Ένας ανοιξιάτικος προορισμός για να θαυμάσετε και να μυρίσετε το μεγαλείο της ελληνικής γης. Για εσάς που ζητάτε κάτι το διαφορετικό. Το χωριό είναι παλιό και φαίνεται πως ιδρύθηκε σταδιακά γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στον Κώδικα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς το χωριό γράφεται Κάλλιστα και μνημονεύεται από το 17ο αιώνα (1684).

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς Καστοριάς,είναι ένα πραγματικό μνημείο της εποχής του Βυζαντίου, που η αρμονία της κατασκευής και η διακόσμησή του, τον καθιστούν μοναδικό στη Μακεδονία.

Ο Αϊ Γιώργης, είναι ίσως από τις πιο γνωστές εκκλησίες του Νομού Καστοριάς και βρίσκεται στο κέντρο της Ομορφοκκλησιάς, ο οικισμός που πήρε το όνομα  του, από την αρμονία και την αύρα που εκπέμπει αυτή η εκκλησία.

Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, που κτίστηκε περίπου τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το καθολικό μονής, που δεν σώζεται σήμερα. Πολλοί θεωρούν τον Αϊ Γιώργη, μικρογραφία της Αγιά Σοφιάς. Είναι κτισμένος με πέτρα που δεν συναντάται στην περιοχή και οι τοιχογραφίες του (σε δύο στρώσεις), ανάγονται στον 13ο και 15ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές από χτυπήματα, που διακρίνονται σε ολόκληρο το ναό, ενώ από φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό, κάηκε σημαντικό μέρος των στρώσεων, χωρίς όμως να πληγεί το ξυλόγλυπτο που αναπαριστά τον Άγιο. Οι πιστοί “κολλάνε” κέρματα στο ξυλόγλυπτο για να κερδίσουν την εύνοια του Αγίου και να έχουν καλή τύχη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ο λόγος που τα κέρματα “κολλάνε” στο ξύλο. Σύμφωνα με την παράδοση το ξυλόγλυπτο, που το ύψος του πλησιάζει τα τρία μέτρα και είναι μοναδικό στην Ελλάδα, το έφεραν δύο μοναχές από τα Ιωάννινα τον 13ο αιώνα, πάνω σε κάρο που το έσερναν βόδια. Από το ξυλόγλυπτο λείπουν οι πατούσες. Μία εκδοχή λέει ότι έτσι δημιουργήθηκε ενώ μία δεύτερη αναφέρει πως βρίσκονται σε αποθήκη μουσείου της Αθήνας. Μέσα στο ναό φυλάσσεται και λείψανο του Αγίου Γεωργίου σε ειδική θήκη. Το ξυλόγλυπτο θεωρείται από πολλούς πιστούς θαυματουργό ενώ ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως έχουν δει τον Άγιο να εμφανίζεται μέσα στο ναό.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς είναι ένα πραγματικό μνημείο της εποχής του Βυζαντίου, που η αρμονία της κατασκευής και η διακόσμησή του, τον καθιστούν μοναδικό στη Μακεδονία. Είναι μόνιμα κλειδωμένος για λόγους προστασίας αλλά στην είσοδο αναγράφεται το τηλέφωνο του φύλακα, ο οποίος μένει στο χωριό και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε επισκέπτη.

Η Καλύτερη περίοδος για να τον επισκεφτείτε είναι στη γιορτή του Αγίου που εκατοντάδες πιστοί απ’ όλο το νομό Καστοριάς αλλά και από  άλλα μέρη της Ελλάδας, συρρέουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής για να τιμήσουν τον Αϊ – Γιώργη της Ομορφοκκλησιάς και να ζητήσουν τη χάρη του.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin