Ο Βασίλης Πράσινος κι ο μικρός του παράδεισος στη Δονούσα

Η Δονούσα, ανήκει στις μικρές Κυκλάδες και λόγω της θέσης της, υπήρξε κατά καιρούς αναπόφευκτος σταθμός σε θαλάσσια περάσματα, ενώ ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αιώνα, πλέοντας από τη Νάξο στην Πάτμο ή αντίστροφα, περνούσαν από αυτήν. Αυτός ο βράχος είχε περισσότερους από έναν πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς. Η Δονούσα ήταν ένας εμπορικός σταθμός σε ένα θαλάσσιο δρόμο, ο οποίος ένωνε την Αττική και την Εύβοια με το ανατολικό Αιγαίο. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους το νησί υπήρξε τόπος εξορίας ενώ τον Μεσαίωνα χρησίμευε ως πειρατικό ορμητήριο… Μπορεί οι νέοι θαλασσοπόροι να διαφέρουν από αυτούς του παρελθόντος ως προς τον σκοπό του ταξιδιού, παρόλα αυτά όμως έχουν κάτι κοινό. Την  αγάπη τους για τη θάλασσα και την αναζήτηση…

 

Αυτή η θέα δεν ξέρουμε αν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στον κόσμο…

 

Ο Βασίλης Πράσινος είναι ένας σύγχρονος θαλασσοπόρος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι γονείς του όμως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Δονούσα.Όλα τα καλοκαίρια του Βασίλη είναι συνδεδεμένα με τη θάλασσα, τον ήλιο κι όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κυκλαδικού τοπίου. Το επίθετο Πράσινος είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, όπου συναντάμε επίσης Μαύρους και Κόκκινους. «Κατά μια εκδοχή το επίθετο έχει βυζαντινές ρίζες», μας εξηγεί ο Βασίλης και συνεχίζει: «Υπάρχει όμως και μια ερμηνεία η οποία συνδέεται με τους πειρατές της περιοχής …Όταν πλησίαζαν τα πειρατικά πλοία στα νησιά, τα ξεχώριζαν από το χρώμα στις σημαίες τους. Έτσι, φώναζαν έρχεται ο Μαύρος ή ο Πράσινος. Τις επιδρομές από τον μαύρο και τον πράσινο ακολουθούσαν και πολλά γεννητούρια ( φαντάζομαι όχι πάντα αποτέλεσμα υγιούς έρωτα ). Έτσι τα παιδιά αυτά τα προσφωνούσαν παιδιά του Μαύρου ή του Πράσινου ανάλογα με το ποιος είχε κάνει την επιδρομή».

Στη Δονούσα ο Βασίλης πέρασε τα πιο όμορφα και ανέμελα καλοκαίρια της ζωής του.  Η Δονούσα είναι ένα καταφύγιο χαράς, όπως χαρακτηριστικά μας λέει. «Πέρα όμως από το συναισθηματικό κομμάτι είναι ένας αυθεντικός τόπος, παρθένος. Και ανήκει γεωγραφικά σε μια περιοχή με χαρακτηριστικά μοναδικά στον κόσμο.  Όπως η διαύγεια του φωτός, η καταγάλανη θάλασσα κι η απέριττη μορφολογία του τοπίου».  Αυτό το μοναδικό περιβάλλον επέλεξε ο Βασίλης για να εργαστεί… Δημιούργησε έναν μικρό ξενώνα με τρεις κατοικίες. Τις Petalides Residencies. «…Αν ποτέ φας, γεμίζει το στόμα σου θάλασσα. Μου αρέσει να πηγαίνω και να τις μαζεύω το καλοκαίρι».

 

Τρομερή θέα, τρομερό τοπίο…

 

Το άκουσμα της λέξης Πεταλίδες αρέσει πολύ στον Βασίλη. Αυτό το άκουσμα το μετέτρεψε σε τρεις κατοικίες. « …Με το σκεπτικό να είναι λίγες ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους φιλοξενούμενους μας,  τις καλύτερα δυνατές υπηρεσίες και να μπορούμε να έχουμε προσωπική επαφή με όλους. Θέλαμε να εστιάσουμε αρχιτεκτονικά στις παραδοσιακές φόρμες και γραμμές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες επιταγές της  αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Προσέχοντας να μη δημιουργήσουμε ένα φολκλορικό περιβάλλον. Μας ενδιέφερε επίσης ο εσωτερικός χώρος να συνδέεται με τον εξωτερικό και την θάλασσα,  δημιουργώντας  ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης».

 Όλες οι κατοικίες έχουν μεγάλες αυτόνομες βεράντες με απεριόριστη θεά στην θάλασσα.

«Δουλέψαμε με πολλή αγάπη. Κι από την αρχή προσπάθησα παρά το εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα (Οι κατοικίες τελείωσαν μέσα σε εφτά μήνες) να μη γίνει άλλη μια αγχωτική διαδικασία. Έτσι δουλέψαμε με χαρά προσπαθώντας ότι πρόβλημα προκύπτει να επιλύεται μέσα από συζήτηση και στη βάση της λογικής.  Με τα μέσα και τους πόρους που διαθέταμε. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν ήταν ντόπιοι κι αλλοδαποί από την Αλβανία. Όλοι δούλεψαν πολύ σκληρά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες …Γι’ αυτό κι αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω, τον καθένα ξεχωριστά μέσα από τη σελίδα μας στα social media».

 

Οι πεταλίδες στο επίκεντρο, στη Δονούσα, μέσα από μια σημαντική προσπάθεια Έλληνα που κερδίζει την κρίση…

 

Ο Βασίλης δεν έδωσε σημασία όμως μόνο στην αρχιτεκτονική των κατοικιών αλλά και στο Παραδοσιακό Πρωινό. Το πρωινό στις Πεταλίδες είναι αρκετά πλούσιο με τυριά κι αλλαντικά από τις γύρω περιοχές. Κι ανάλογα  με το μήνα προσφέρουν και φρούτα από το νησί, όπως φραγκόσυκο και σύκα…«Το πρωινό το προσαρμόζουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών οι οποίοι μας ενημερώνουν σχεδόν πάντα για τις διατροφικές τους συνήθειες».

 

Ενα ιδιαίτερο πρωϊνό, με φραγκόσυκα και πολλά ακόμη ελληνικά προϊόντα…

 

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. «Χαρακτηριστικά  φέτος οι κρατήσεις ξεκίνησαν σχεδόν από τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς  να έχουμε πολύ ικανοποιητική πληρότητα για την Άνοιξη και το καλοκαίρι» .

Για τους χειμερινούς μήνες η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, παρόλα αυτά ο Βασίλης ελπίζει πως στο κοντινό μέλλον τα νησιά μας θα γίνουν και τόπος χειμερινών διακοπών καθώς η ομορφιά τους παραμένει μοναδική και αυτή την περίοδο του χρόνου…

Ο χειμώνας στη Δονούσα. Ο Βασίλης έμεινε στη Δονούσα για δώδεκα μήνες, όταν χτιζόντουσαν οι ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ.«Ήταν μια περίεργη χρόνια γιατί μετά από 15 χρόνια εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα  αποφάσισα να αλλάξω ζωή και αντικείμενο εργασίας . Πέρασα έτσι έναν χειμώνα στην Δονούσα που ομολογώ δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Η Δονούσα  έχει περίπου 150 κατοίκους με αρκετούς νέους και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί  την έχουνεπιλέξει για μόνιμο τόπο κατοικίας , έτσι δημιουργούνται σιγά σιγά οι προϋποθέσεις για την δημιουργία  μιας δυναμικής κοινωνίας».

 

Τα δωμάτια στη Δονούσα, με πολλή αγάπη και μεράκι από τον Βασίλη Πράσινο και τους συνεργάτες του.

 

Ο Τουρισμός και οι νέοι «σπόροι» που θα βγάλουν τη Δονούσα από τη χειμερινή απομόνωση. «Η βάση της βέβαια εξακολουθεί να είναι η προσδοκία και τα οφέλη που δημιουργούνται από τον τουρισμό. Έχουν όμως αρχίζει σιγά σιγά να φυτρώνουν οι σπόροι προβληματισμού ώστε τα μικρά νησιά να βγουν από την  χειμερινή απομόνωση και σιγά σιγά να μεταμορφωθούν σε τόπους ενεργούς,  όπου η σύγχρονη σκέψη θα συνδυάζεται με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά , δημιουργώντας χώρους ευφάνταστης καθημερινότητας και θέσεις καινοτόμους εργασίας» .

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη Δονούσα ξεχωριστή; Ο Βασίλης μας ξεναγεί στο μικρό παράδεισο… «Η Δονούσα είναι ένα νησί που μπορείς να κολυμπήσεις γυμνός σε μια παρθένα παραλία δίπλα σε ντυμένους.  Χωρίς ο ένας να ασχολείται με τον άλλον. Είναι ένας τόπος που ο camper συνυπάρχει με τον αυτόν που μένει  σε δωμάτιο. Είναι ένα νησί που μπορείς να είσαι ταυτόχρονα χίπις και κοσμικός , hipster και ροκάς , οικογενειάρχης κι εργένης. Τέλος, είναιένα νησί που μπορείς ακόμα να διασκεδάσεις ποιοτικά, να χορέψεις και να ερωτευθείς. Είναι τέτοια η ομορφιά και η ενέργεια του τόπου που ισοπεδώνει τα αρνητικά χαρακτηριστικά και τις διαφορές των επισκεπτών. Φέρνοντας στην επιφάνεια την μια και μοναδική τους φύση, την ανθρώπινη».

Ο Βασίλης κατάφερε να αλλάξει τρόπο ζωής και να φέρει στη ζωή του το καλοκαίρι. Τα όνειρα και οι στόχοι δε σταματάνε όμως για τον Βασίλη.  Δειλά, δειλά μαζί με τα αδέλφια του δουλεύουν πάνω στον τομέα της  πρωτογενούς παραγωγής. Πιστοποίησαν  μια έκταση που είχανε,  ως βιολογική και πειραματίζονται με βιολογική καλλιέργεια αλόης , κρεμμυδιού και αρωματικών φυτών.«Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα καταφέρουμε να έχουμε τελικό προϊόν», μας λέει με καμάρι ο Βασίλης που παράβλεψε  τα αρνητικά της κρίσης, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και θέλει να δει τη Δονούσα να μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό τόπο. Με πολλά παιδιά στις αυλές του σχολείου, χειμώνα , καλοκαίρι.

Γνωρίστε τις Πεταλίδες : http://www.petalides.gr/el/

https://www.facebook.com/petalides.donoussa/

1 Σχόλιο

  • Αφροδίτη Καρφή 16/03/2017 (17:57)

    Ο Βασίλης Πράσινος μόλις έδωσε το πράσινο φως και στα όνειρα τα δικά μας, αφήνοντας την αλμύρα της θάλασσας από της Δονούσας τις Πεταλίδες στα χείλη τα παιδικά μας…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Subscribe To Our Newsletter
Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
Subscribe To Our Newsletter
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin