«Νisaki mu», το νησί που ταξιδεύει την μεσόγειο, στην ράχη μιας μεγάλης φάλαινας.

«Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την ομορφιά ενός έργου. Πρέπει να δημιουργεί συναισθήματα και να μας επηρεάζει». Έτσι τουλάχιστον έλεγε ο Βολταίρος. Αλλά έτσι ένιωσα κι εγώ, κοιτάζοντας τη δουλειά της Κορίνας. Η Κορίνα, σαν γνήσιος καλλιτέχνης, θέλει να την αποκαλούν με το μικρό της. Έτσι θα την συστήσουμε κι εμείς σε εσάς σήμερα. Δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Αν όμως παρατηρήσετε τα έργα της, τότε σίγουρα πίσω από αυτά θα δείτε την προσωπικότητα της Κορίνας. Όταν αντίκρισα το λογότυπο της ένιωσα αμέσως συναισθήματα. Ταξίδεψα στα ελληνικά νησιά και μεταφέρθηκα νοερά σε τόπους παραμυθένιους. Στη συνέχεια, ανακάλυψα τη δουλειά της και συγκινήθηκα με τα χρώματα, τα στοιχεία της φύσης και τη λαογραφική απεικόνιση στα έργα της.  Το «nisaki mu» είναι δημιούργημα της. Το νησί που ταξιδεύει την μεσόγειο στην ράχη μιας μεγάλης φάλαινας.

«Υπάρχει μια βαθιά υποθαλάσσια τάφρος που ξεκινάει από την Ιταλία και περνάει κάτω από τα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης. Εκεί ψαρεύει σε μεγάλα βάθη η φάλαινα φυσητήρας. Πριν από χρόνια, πηγαίνοντας στην Γαύδο με το καραβάκι, είδα μια τέτοια φάλαινα. Λίγο μετά, κοιτάζοντας την Γαύδο ένας φίλος μου είπε, με κάπως ποιητική διάθεση, «και η Γαύδος μια φάλαινα είναι». Ήταν τότε νομίζω η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε μέσα μου η ιδέα του νησιού που ταξιδεύει την μεσόγειο στην ράχη μιας μεγάλης φάλαινας. Πολλά χρόνια αργότερα, επέλεξα να χρησιμοποιήσω αυτήν την εικόνα στο λογότυπο μου. Έτσι το «nisaki mu» είναι ένα νησί διαφορετικό. Αντί να είναι φτιαγμένο  σε έδαφος σταθερό, βρίσκεται πάνω στην ράχη μιας φάλαινας, ταξιδεύοντας έτσι σε διάφορους προορισμούς και κουβαλώντας μαζί του χαρούμενες αναμνήσεις». Με αυτό τον παραμυθένιο τρόπο η Κορίνα μας μυεί στο δικό της μοναδικό κόσμο. Στο Νησάκι της.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η Κορίνα, το έχει ζήσει σε δυο νησιά. Το ένα είναι η Κρήτη, στην οποία μεγάλωσε και επέστρεψε τα τελευταία χρόνια. Το άλλο, είναι η Σύρος, στην οποία έζησε τα φοιτητικά της χρόνια και αγάπησε πολύ. Η Κορίνα, ζωγράφιζε από παιδί. «Είναι ο τρόπος με τον οποίο έχω μάθει να εκφράζομαι» μας λέει χαρακτηριστικά. Μαθήτευσε σε σχολή σχεδίου, παρακολούθησε το τμήμα γραφιστικής στο ΤΕΙ Αθηνών και πήρε το πτυχίο της στη σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του πανεπιστημίου Αιγαίου. Την κεραμική, την ανακάλυψε πριν από μόλις 3 χρόνια και την ερωτεύτηκε. «Είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα σε δασκάλους που με ενέπνευσαν και μου χάρισαν απλόχερα τις γνώσεις τους, την Μαριάνθη Σφακιανάκη και τον Δημήτρη Λυμπερίδη». Μας λέει η Κορίνα και συνεχίζει:  «Το nisaki mu ήταν ένα όνειρο που είχα από την περίοδο που σπούδαζα στη Σύρο. Να ανοίξω ένα μαγαζάκι σε ένα μικρό νησί και να πουλάω τις δημιουργίες μου. Η κρίση και η πραγματικότητα, με προσγείωσαν μετά το τέλος των σπουδών μου και έψαξα να βρω πιο πρακτικές λύσεις για να βιοποριστώ. Το όνειρο όμως συνέχισε να υπάρχει και έτσι κάποια στιγμή άρχισα πάλι να σκέφτομαι εναλλακτικούς τρόπους για να το πραγματοποιήσω…».

 

Αγαπημένες στιγμές της Κορίνας είναι σίγουρα η επιζωγράφιση των κεραμικών αντικειμένων.

 

Το «nisaki mu» για την Κορίνα είναι η Κρήτη, είναι η Σύρος και είναι γενικότερα η ιδέα του να ζεις σε νησί. Και να γεμίζουν τα μάτια σου με θάλασσα όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου. Στα έργα της Κορίνας, βλέπει κανείς μπροστά του όλα εκείνα που την εκφράζουν. Όλα εκείνα που βίωσε στα νησιά της. Όλα εκείνα που αγάπησε και θέλησε να μας τα μεταδώσει μέσα από την τέχνη της. Διότι τί είναι η τέχνη; Μια μορφή έκφρασης και ένας τρόπος για να βλέπεις τα πράγματα.

Ο τουρισμός και το ελληνικό souvenir. «Η επιλογή των αναμνηστικών αντικειμένων για το «nisaki mu» δεν ήταν τυχαία. Ο τουρισμός είναι ένας από τους λίγους τομείς της οικονομίας που όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση, αλλά αντιθέτως παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Παράλληλα, εμφανίστηκε η τάση της ανάπτυξης ενός πιο ποιοτικού souvenir από νέους Έλληνες σχεδιαστές, εκ των οποίων αρκετοί είναι συμφοιτητές μου με πολύ αξιόλογη δουλειά. Δεδομένης αυτής της προσφοράς και ζήτησης, ξεφύτρωσαν μαγαζάκια που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και αναγνωρίζουν την ποιότητα αυτών των προϊόντων. Βέβαια τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιδέα ότι τα στοιχεία του νησιού που με κάνουν χαρούμενη, οι εικόνες, τα χρώματα και οι μυρωδιές, έρχονται και παίρνουν μορφή ως προϊόν κι έπειτα “ταξιδεύουν” σε άλλες χώρες και προορισμούς μέσω των ανθρώπων που τα αγόρασαν, κουβαλώντας πλέον τις δικές τους όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις από το νησί» εξηγεί.

Πηγή έμπνευσης της Κορίνας, «είναι οι θάλασσες που δεν έχουν σύνορα… Είναι τα καλοκαίρια στις Κυκλάδες με τα κρυστάλλινα νερά και το άπλετο φως τους… Οι βόλτες τα σαββατοκύριακα με τους φίλους μου στα βουνά, τις σπηλιές τα φαράγγια και την ακτογραμμή της Κρήτης. Από όλα τα παραπάνω, μαζεύω εικόνες τις οποίες και αποτυπώνω στα σχέδια μου. Σημαντική επιρροή στα σχέδια μου ασκεί η λαϊκή τέχνη από διάφορα μέρη του κόσμου. Όπως επίσης και η τέχνη αρχαίων πολιτισμών».

Μια ημέρα στο εργαστήρι της Κορίνας. «Η κάθε μέρα στο εργαστήριο μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την άλλη.  Για κάθε αντικείμενο που δημιουργώ, ακολουθώ τις διαδικασίες σχεδιασμού που διδάχτηκα στην σχολή μου. Θα ξεκινήσω πάντα με την έρευνα και μετά ακολουθούν διάφορες ιδέες σε μορφή σκίτσων. Σε αυτό το σημείο, βιώματα, ιδέες και σκέψεις περνούν στο χαρτί. Πιο σύνηθες βέβαια είναι να εμπνευστώ σε μέρη εκτός του εργαστηρίου. Σε κάποια εκδρομή στα βουνά η τις θάλασσες του νησιού, σε μια επίσκεψη σε μουσείο, σε κάποιο ταξίδι ή στο άκουσμα ενός τραγουδιού… Γι’ αυτό και τα σκίτσα μου βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα χαρτάκια και τετράδια που έτυχε να βρω εκείνες τις στιγμές μπροστά μου. Από αυτά τα πρώτα σκίτσα, κάποια θα εξελιχθούν σε πιο λεπτομερή σχέδια. Οι εκτυπωμένες εικονογραφήσεις γίνονται αρχικά με μολύβι, έπειτα με πενάκι και τέλος με την χρήση υπολογιστή. Τα κεραμικά αντικείμενα φτιάχνονται στο χέρι με την χρήση του τροχού  αλλά και άλλων τεχνικών κατασκευής. Ακολουθεί η επιζωγράφιση, η χάραξη,  το γυάλωμα και τα ψησίματα.  Από τις αγαπημένες μου στιγμές είναι σίγουρα η επιζωγράφιση των κεραμικών αντικειμένων. Μου αρέσει πολύ όμως και όλη αυτή η ποικιλία και εναλλαγή των δραστηριοτήτων».

 

Σημαντική επιρροή στα σχέδια της ασκεί η λαϊκή τέχνη από διάφορα μέρη του κόσμου. Όπως επίσης και η τέχνη αρχαίων πολιτισμών

 

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες της; Τα προϊόντα της θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Κρήτη και στην Αθήνα. Τα σημεία πώλησης των προϊόντων της ανακοινώνονται στη σελίδα της στο Facebook. «Το Nisaki mu προς το παρόν δεν είναι η βασική βιοποριστική μου δραστηριότητα. Κάνει ακόμα μικρά βήματα στον ελεύθερο χρόνο που έχω να του αφιερώσω. Ειδικά όσον αφορά τα κεραμικά λόγω του χρόνου που απαιτεί η παραγωγή τους, δεν έχω ακόμα την δυνατότητα να ανταπεξέλθω σε μεγάλες παραγγελίες» συμπληρώνει.

Μελλοντικοί στόχοι… « Ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας που να περιλαμβάνει διαδικτυακό κατάστημα και φυσικά το «Νisaki mu» να γίνει κάποια στιγμή η βασική μου απασχόληση» λέει η Κορίνα ολοκληρώνοντας την συνέντευξη.

Περιηγηθείτε στο “Nisaki mu”

https://www.facebook.com/nisakimu/

https://www.instagram.com/nisaki_mu/

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin