Μία Παρέλαση από τους Αρκιούς, αφιερωμένη στους κατοίκους στα Λέβιθα και την Κίναρο

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μας με τη μητέρα Ελλάδα. Μια δύσκολή χρονιά για  ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για τη μικρή μας Ελλάδα.

Φέτος θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.  Δυστυχώς τα μουσεία είναι κλειστά. Οι εορτασμοί  δεν πραγματοποιούνται και ο κόσμος αναμένει σιωπηλός να μεταβεί στην κανονικότητα.

Στους Αρκιούς όμως , στο νησί της μοναχικότητας, τιμούν για άλλη μια χρονιά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μας με εορτάστηκες εκδηλώσεις. Που ειδικά  για φέτος 7 Μαρτίου του 2021, το δημοτικό σχολείο των Αρκιών αφιέρωσε στην κυρά Ρηνιώ, στην Κίναρο και στην οικ. Καμπόσου, στην νήσο Λέβιθα.

Τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μαζί με το δημοτικό σχολείο Αρκιών, την υπερήφανη και δραστήρια δασκάλα και το μικρό μας πρίγκιπα Χρήστο. Το μοναδικό μαθητή των Αρκιών που φέτος τελειώνει το δημοτικό. «Παρελάσαμε και φέτος. Όλοι μαζί στο νησί είμασταν επτά με οκτώ άτομα, και σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ μας. Σήμερα είχε πολύ κρύο και αέρα και ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί». Μας λέει ενθουσιασμένη η Μαρία Τσιαλέρα. Ο άνθρωπος που δε λογαριάζει τον κακό καιρό και συνεχίζει: «Ο Χρήστος ήταν αγέρωχος και καλύτερος από ποτέ. Συγκινήθηκα υπερβολικά. Είναι η τελευταία παρέλαση για την Επέτειο της Ενσωμάτωσης, τουλάχιστον για τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου». Μας λέει η Μαρία. Κι επειδή είχαμε τη χαρά τον Οκτώβρη λίγο πριν την καραντίνα να βρεθούμε ως humanstories.gr στο νησί των Αρκιών και να ζήσουμε από κοντά παρόμοιες εκδηλώσεις του σχολείου, η συγκίνηση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να σας περιγράψουμε με μία λέξη.

 

 

Η ευχή της Μαρίας;  

«Του χρόνου Σημαιοφόρος στην Α΄Γυμνασίου»

 

Δασκάλα και μαθητής με αυτή την επετειακή γιορτή φώναξαν σε όλους δυνατά ότι αυτή τη φετινή τους παρέλαση την αφιερώνουν στα νησιά Λέβιθα και Κίναρο και στους ανθρώπους που τιμούν την Ελλάδα μένοντας σε αυτά.  «Γιατί κι εκεί σ’ αυτά τα νησιά, ζούνε ολομόναχοι κάποιοι «Φύλακες του Αιγαίου», που το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους τιμήσουμε κάνοντας αναφορά στα πρόσωπά τους…». Τελειώνει η Μαρία Τσιαλέρα, δασκάλα του δημοτικού Σχολείου Αρκιών.

 

 


9 Ιανουαρίου του 1948, τα νησιά της Δωδεκανήσου. Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον ως και οι παρακείμενες νησίδες προσάπτονται στο ελληνικό κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947.  7 Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin