Μια «ΠΑΡΕΑ» διαφορετική από τις άλλες

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσεις ατομικά αρκετές πτυχές του χαρακτήρα και των δεξιοτήτων σου, όμως «οι παρέες γράφουν μια διαφορετική ιστορία». Κάπως έτσι ξετυλίξαμε και το νήμα μιας άλλης «ΠΑΡΕΑΣ», αυτής που γράφεται  δικαίως με κεφαλαία γράμματα.

Οταν αναλαμβάνεις να ταΐσεις (χωρίς να μπλέξεις με «περίεργες οργανώσεις», χρήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς κι άλλα τέτοια) δεκάδες άστεγους ανθρώπους σε μια μεγαλούπολη όπως αυτή της Αθήνας (μαζί και με άλλες παρόμοιες ομάδες εθελοντών στο ONE STOP, όπως με την Καίτη Αραβαντινού, το «Ithaka Kaundry», τη «Γέφυρα/Bridge» και το «The Unseen»), να τους προσφέρεις μια παρέα, να συζητήσεις μαζί τους, να τους προσφέρεις ψυχολογική στήριξη, να τους πλένεις και να τους στεγνώσεις τα ρούχα, να τους κουρέψεις, να τους προσφέρεις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ηπατίτιδα και AIDS ή να δίνεις χέρι – χέρι 3.500 σακίδια γεμάτα απαραίτητα υλικά για τα προσφυγόπουλα, τότε η έννοια της «ΠΑΡΕΑΣ» αποκτάει μια διαφορετική ουσία ή διάσταση.

«Η ομάδα μας δε δέχεται χρήματα παρά μόνο τη βοήθεια του κάθε φίλου με όποιο τρόπο μπορεί να φανεί χρήσιμος. Ενα χαμόγελο και λίγη καλή διάθεση πολλές φορές είναι πιο χρήσιμο από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Οσο κάνουμε “παρεα” ανακαλύπτουμε τους τρόπους που μπορούμε να προσφέρουμε, αλλά το σημαντικότερο είναι τα όμορφα συναισθήματα που εισπράττουμε πίσω! Αυτή είναι η ανταμοιβή μας…κι έτσι θα είναι πάντα στην ΠΑΡΕΑ αυτή», αναφέρεται στο blog της ΠΑΡΕΑΣpareagreece.blogspot.gr.

Στο HumanStories.gr φιλοξενούμε τη μία εκ των δύο εμπνευστών αυτής της ιδέας, ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Τότε που ήθελε η Μαρία Μαστραντώνη (η φιλοξενούμενη της ιστοσελίδας μας) κι ο Πλούτωνας Κλινάκης (μετέπειτα προσθέθηκε κι η Δώρα Σιάχου για να «δέσει το γλυκό» της πρώτης γραμμής στην ΠΑΡΕΑ μαζί με τους 4.000 και πλέον συνοδοιπόρους τους) να προσφέρουν κι έψαχναν τρόπο για να κάνουν το όνειρό τους πράξη.

 

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ «ΠΑΡΕΑΣ» ΚΙ ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

«Βοηθάμε όσο κι όπου μπορούμε, χωρίς να έχουμε να κάνουμε με χρήματα. Ούτε δεχόμαστε χρήματα ούτε έχουμε λογαριασμό στην τράπεζα για να μας βάζουν χρήματα. Είμαστε μια ομάδα φίλων που μαγειρεύουμε 1-2 φορές την εβδομάδα σε αστέγους,  σε πρόσφυγες, σε μετανάστες, σε άπορες οικογένειες, στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας… Ο, τιδήποτε πέσει στην αντίληψή μας, οργανώνουμε μια δράση, αναρτούμε την είδηση στο γκρουπ μας στο Facebook, συνεννοούμαστε τι ακριβώς χρειαζόμαστε κι απλά τα προσφέρουμε», αναφέρει με λιτό κι απλό τρόπο η Μαρία Μαστραντώνη. Μηχανογράφος στο επάγγελμα, με τον 11χρονο γιο της (φαίνεται και στη βασική μας φωτογραφία) Νάσο να παίρνει μέρος σε όλες τις δράσεις και να το χαίρεται πολύ.

«Πλέον όλο αυτό έχει γίνει πολύ σημαντικό για εμάς. Κερδίζουμε τόσα πολλά όταν βλέπουμε την χαρά και την ικανοποίηση των ανθρώπων, τους οποίους βοηθάμε. Ξέρουν ότι ενδιαφερόμαστε για αυτούς, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα ή να πρέπει να πληρώσουν, να δώσουν κάτι σε εμάς. Αυτό μας γεμίζει πάρα πολύ, στο βλέμμα τους φαίνονται όλα αυτά και χαιρόμαστε πολύ. Πλέον έχουμε γίνει φίλοι με αυτούς τους ανθρώπους, μάς περιμένουν Κάθε Κυριακή (μοιράζουμε συσσίτεια στην Αθήνα) ή κάθε Τετάρτη με τη δράση OneStop στη Βαρβάκειο. Μιλάμε μαζί, έχουμε αποκτήσει σχέση μαζί τους. Δε μαγειρεύουμε και φεύγουμε…», τόνισε.

 

ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ 3.500 ΣΑΚΙΔΙΑ

Ομως η «ΠΑΡΕΑ» έγινε ευρέως γνωστή μετά τη σπουδαία δράση της «Ενα σακίδιο για το δρόμο…». Τι συνέβη ακριβώς; Μας εξηγεί η Μαρία Μαστραντώνη: «Από εκείνη τη δράση και μετά μεγάλωσε πολύ η παρέα μας στο Facebook, ξεπεράσαμε τα 4.000 άτομα και καταφέραμε μέσα σε πέντε μήνες, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, να δώσουμε χέρι – χέρι 3.500 σακίδια σε προσφυγόπουλα. Με όλα όσα υλικά μπορείτε να φανταστείτε μέσα στο κάθε σακίδιο. Οι τσάντες προσφέρθηκαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και τις δώσαμε εμείς σε όλα τα hotspots της Αθήνας, σε ξενώνες που μένουν προσφυγες. Δεν αφήσαμε παιδάκι χωρίς σακίδιο».

Πάντως στην ερώτηση πότε θα αισθανθούν ότι έχουν πετύχει το στόχο τους, απάντησε ότι «θα σταματήσουμε όταν δεν πρέπει να προσφέρουμε κάτι άλλο. Δηλαδή όταν η κοινωνία φθάσει στο σημείο να καλύψει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που το χρειάζεται. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτό θα γίνει ποτέ… Δυστυχώς…».

 

pareasakidio

Η αφίσα για τα σακίδια των προσφυγόπουλων που οδήγησε σε μια μεγάλη προσπάθεια και στη διάθεση 3.500 σακιδίων σε πέντε μήνες!

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin