Maryam Khamosh. Η σιωπηλή φωνή των γυναικών του Αφγανιστάν

Σύμφωνα με το Afghanistan Journalists Center(AFJC). Από το 2001 όταν κατέπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν, έχουν χάσει την ζωή τους στην χώρα, 102 δημοσιογράφοι. Από τις δολοφονίες αυτές το 95% έχει μείνει ατιμώρητο. Σε αυτό το περιβάλλον, η  Maryam Khamosh αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ.  «Ήθελα να γίνω η σιωπηλή φωνή του Αφγανιστάν» δήλωσε στον Sayeed Ahmad Sadat. Δημοσιογράφο και συνεργάτη του Humanstories.gr. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και επίπονο το να δουλέψω ως φωτορεπόρτερ επειδή ακόμη και τα δικά μας Μέσα, προτιμούσαν ξένους φωτορεπόρτερ από μια Αφγανή γυναίκα.  Σιγά σιγά αυτό άλλαξε» λέει η Maryam Khamosh και συνεχίζει: «Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία και το βίντεο και για τον λόγο αυτό μπορώ και υπομένω τα προβλήματα και το ρίσκο που έχει να δουλεύεις στο Αφγανιστάν. Η φωτογραφία είναι η μεγάλη μου αγάπη.  Αν θέλουμε πετάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι, πρέπει να έχουμε την εικόνα της πραγματικής μας κατάστασης.  Αυτό γίνεται μόνον μέσα από την φωτογραφία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει τα δικά της μυστικά.  Μέσα από την φωτογραφία, αυτά τα μυστικά εμφανίζονται καθαρά και στέλνουν ένα μήνυμα που μπορεί να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους ανθρώπους να σηκώσουν κι αυτοί το ανάστημα τους και να συνειδητοποιήσουν την αξία τους».

Η Maryam γεννήθηκε το 1988 στην Καμπούλ από μια ιδιαίτερα μορφωμένη οικογένεια.  Από νωρίς την ενδιέφερε η δημοσιογραφία και τελικά κατάφερε να βρει την θέση της και να δουλέψει για εθνικά και διεθνή Μέσα στο Αφγανιστάν.  Η πρώτες της  δουλειές, ήταν ως δημοσιογράφος και ξεκίνησε να δουλεύει πριν καλά καλά τελειώσει το σχολείο. Το 2005 για την Ερυθρά Ημισέληνο στο Αφγανιστάν. Αργότερα, το 2008 άρχισε να δουλεύει για το Nai Radio και την  Chiragh Daily.  Το 2010 άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία και το βίντεο στο Art Contemporary Center του Αφγανιστάν.  Οι φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε αρκετές εκθέσεις στην Καμπούλ αλλά και στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ τον Καναδά, την Νορβηγία και την Γερμανία.

 

 

 

«Είναι δέσμευση μου και ευθύνη μου ως φωτογράφος να μοιραστώ αυτό που έχω μάθει με άλλες γυναίκες και να παίξω τον ρόλο μου ενεργά μέσα στο Αφγανιστάν» λέει  και συνεχίζει:  «Θα βοηθούσε τις γυναίκες στην χώρα μου να γίνουν ενεργές και να παραδειγματιστούν από παραδείγματα όπως το δικό μου, ώστε να αρχίσουν να συμμετάσχουν ενεργά σε ότι γίνεται στο Αφγανιστάν το οποίο χρειάζεται την δραστηριοποίηση των γυναικών.  Έτσι σκέφτηκα να κάνω μαθήματα φωτογραφίας και παράλληλα θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα γραφής, χειραφέτησης και βελτίωσης δεξιοτήτων για γυναίκες στην χώρα μου».

Το 2011 η Maryam έκανε το πρώτο της σεμινάριο φωτογραφίας στο Art Contemporary Center της Καμπούλ, όπου πολλοί μαθητές της εκπαιδεύτηκαν στην φωτογραφία. Δούλεψε ως freelanceφωτορεπόρτερ για διάφορα διεθνή μέσα, πρακτορεία και κέντρα τέχνης και πολιτισμού. Από τον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε υπεύθυνη στο Radio Joosh το οποίο είναι το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο στο Αφγανιστάν.  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στις συνθήκες ζωής των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν, τις οποίες έχει αποτυπώσει με φωτογραφίες, ταξιδεύοντας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα έχει διοργανώσει σεμινάρια φωτογραφίας και σε άλλες περιοχές πέρα από την Καμπούλ, ενώ έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό από αρκετά Μέσα στην χώρα. Ένα άλλο κομμάτι της φωτογραφικής δουλειάς της, αφορά τις πολεμικές ζώνες, τα ατυχήματα και τις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και πως όλα αυτά αντανακλούν στην καθημερινή ζωή των Αφγανών.  Αρκετές φωτογραφίες της φιλοξενήθηκαν σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Νορβηγία με συνεργασία καλλιτεχνών από το Αφγανιστάν και την Νορβηγία οι οποίοι αντάλλαξαν σκέψεις και οπτική.  Το βιβλίο αυτό μάλιστα βραβεύτηκε.

 

 

«Έχω βραβευτεί αρκετές φορές όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι η ψυχολογική επιβράβευση.  Είμαι περήφανη για την δουλειά μου.  Την αγαπώ και απολαμβάνω να είμαι η σιωπηλή φωνή των συμπολιτών μου και κυρίως των γυναικών. Ειδικά των γυναικών που η ζωή τις έσπρωξε στην άκρη της κοινωνίας» τονίζει η Maryam η οποία πρόσφατα πήρε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Ειρήνης που έγινε στο Αφγανιστάν. Είναι νέα, δουλεύει σκληρά, και έχει μεγάλη απήχηση στις νέες γενιές. Γι αυτό τον λόγο προσπαθεί να παρακινήσει θετικά τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Παράλληλα με την δουλειά της, αυτό το διάστημα σπουδάζει οικονομικά, ενώ από τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε να συνεργάζεται και με την VOA-Voice of America.

 

Η Maryam Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν.
      Του Sayed Ahmad Sadat 

https://www.facebook.com/sahmadbalkh

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin