Η συγκίνηση της Ανακάλυψης στη Θηρασιά

Πριν από 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη χώρισε το νησί της Θήρας στα δύο. Από τη μια, ορθώνεται η πολυφωτογραφημένη Σαντορίνη και από την άλλη η  μικρή απομονωμένη Θηρασιά. Και στη μέση, το ηφαίστειο. Μπορεί τα δύο νησιά να γεννήθηκαν από την ίδια ηφαιστειακή τέφρα, ωστόσο μέχρι και σήμερα αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους. Η δημοφιλής Σαντορίνη, δείχνει να αδιαφορεί για τη μικρή αδελφή της. Και έτσι η Θηρασιά στέκει δίπλα στη Σαντορίνη αμέτοχή, χωρίς να την αγγίζει η βουή από την πολυκοσμία. Και κάπου εδώ ξεκινά η περιπλάνησή μας στο μικρό αδελφάκι της Σαντορίνης. Τη Θηρασιά. Πριν από αρκετά χρόνια αναζητούσα διαμονή στο μικρό αυτό νησί.  Δυστυχώς τα δωμάτια ήταν τότε λιγοστά και οι παροχές υποτυπώδεις. Από το καλοκαίρι του 2019 όμως, μπήκε ένα μικρό λιθαράκι. Ο Παντελής Λεούσης, δημιούργησε την Agrilia Secluded Cave House. Ένα όμορφο υπόσκαφο σπίτι, στον οικισμό Αγριλιά, που μέχρι πρόσφατα παρέμενε ακατοίκητος.

 

 

Ο Παντελής μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Μαθηματικά και δίδαξε σε δικό του φροντιστήριο για 18 χρόνια. Δεν άντεχε όμως την πίεση και τον ανταγωνισμό των φροντιστηρίων και  το 2000 άλλαξε η πορεία της καθημερινότητας του. Μετακόμισε στη Σαντορίνη. «Δεν είχα καμία σχέση με τη Σαντορίνη, απλά ήθελα να ξεφύγω από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Την πίεση και τον ανταγωνισμό των φροντιστηρίων, και να μπορώ να είμαι σε ένα περιβάλλον όπου η εργασία και η ευχαρίστηση να συμβαδίζουν. Κι όταν λέω ευχαρίστηση εννοώ την άμεση επαφή με τη φύση και αρκετό χρόνο για να την βιώσεις. Τι καλύτερο από ένα νησί σαν τη Σαντορίνη;». Μας λέει ο Παντελής στο humanstories.gr.

Το 2006 o Παντελής διορίστηκε για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο Θηρασιάς. Και εν συνεχεία ήρθε ο έρωτας με την ανέγγιχτη Θηρασιά. «Το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις της Θηρασιάς ήταν ο πρώτος μόνιμος διορισμός μου στη δημόσια εκπαίδευση. Αρχικά δηλωμένος εξαιτίας της γειτνίασης με τον τόπο κατοικίας μου, την  Οία. το καραβάκι από το Αμμούδι ως την Θηρασιά διαρκεί μόνο 8 λεπτά. Στην πορεία όμως προέκυψε μεγάλος έρωτας…». Θυμάται ο Παντελής.

 

Η θέα της Σαντορίνης από το βράχο της Θηρασιάς.

 

Το εντυπωσιακό στη Θηρασιά, είναι ότι υπάρχουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο και βρίσκονται στον Μανωλά, τον μεγαλύτερο οικισμό της Θηρασιάς. Το Γυμνάσιο δημιουργήθηκε το 2000 και από τότε λειτουργεί με μικρό αριθμό μαθητών. Φέτος ,είναι εννιά. «Για μένα είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά. Τα γνωρίζω όλα από τη νηπιακή τους ηλικία, αφού το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο στεγάζονται σε διπλανά κτήρια. Η οικειότητα αυτή είναι πολύ σημαντική και δεν περιορίζεται στο μάθημα των μαθηματικών που διδάσκω, αλλά γίνεται εμφανής σε ό,τι νομίζω ότι μπορεί να τους κάνει καλύτερους και δημιουργικότερους. Φέτος μάλιστα, τους κάνω μαθήματα ζωγραφικής, μια και δεν υπάρχει καθηγητής καλλιτεχνικών στο σχολείο μας».

 


Στη Θηρασιά, βρήκε ο Παντελής τον προσωπικό του παράδεισο. Και το 2017 στην περιοχή Αγριλιά αγοράζει και ανακατασκευάζει την «Agrilia Secluded Cave House». Ένα υπόσκαφο απομονωμένο σπίτι…

 

 

Το χωριό Αγριλιά ήταν μέχρι το 1928 το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Ένα χωριό χωρικών που έσκαψαν τα σπίτια τους σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Εκεί δεσπόζει και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγία του Λαγκαδιού,  που κτίστηκε το 1887 και αποτελεί τον ομορφότερο ναό σε ολόκληρο το Αιγαίο. «Η Αγριλιά είναι ένα ονειρεμένο μέρος. Ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της Θηρασιάς με οκτακόσιους κατοίκους, ο οποίος σταδιακά εγκαταλείφθηκε και μέχρι πρόσφατα παρέμενε χωρίς κατοίκους, με πλήθος υπόσκαφων σπιτιών και την Παναγία του Λαγκαδιού. Μια εκπληκτική εκκλησία που δεσπόζει στο χώρο, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο διαφορετικούς ρυθμούς και πλήθος χρωμάτων. Πραγματικό καμάρι των ντόπιων που ακούραστα την φροντίζουν…» Μας περιγράφει ο Παντελής και συνεχίζει: «Αυτό όμως που με γοήτευσε περισσότερο είναι ότι πρόκειται για έναν ολόκληρο οικισμό ανέπαφο από τις σύγχρονες οικιστικές παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες που συναντούμε σε ολόκληρη τη Σαντορίνη, αλλά και στα άλλα χωριά της Θηρασιάς. Για τον λόγο αυτό προσπάθησα να ανακατασκευάσω το υπόσκαφο που αγόρασα σεβόμενος την αρχική του μορφή και διατηρώντας όλα τα στοιχεία που το κάνουν αυθεντικό».

 

Η Παναγία του Λαγκαδιού, με τα έντονα χρώματα, κτίστηκε το 1887 και αποτελεί τον ομορφότερο ναό σε ολόκληρο το Αιγαίο.

 

Η ανακατασκευή της «Agrilia Secluded Cave House» δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήταν δύσκολη η πρόσβαση-μεταφορά υλικών.  Και επιπροσθέτως για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάστηκε δύναμη ψυχής, επιμονή και πολύ υπομονή. Το σπίτι ολοκληρώθηκε το 2019. «Η κατασκευή ήταν πραγματικά επίπονη, μια και έπρεπε να μεταφέρουμε όλα τα υλικά, όλα τα έπιπλα και τον εξοπλισμό με μουλάρια ή ακόμα και στην πλάτη! Βέβαια είχα την αμέριστη συμπαράσταση των φίλων που με βοήθησαν να ολοκληρώσω το σπίτι μου» συμπληρώνει ο Παντελής.

 

Το πρώτο Καλωσόρισμα, οι εντυπώσεις και τα ευχάριστα ευτράπελα.

«Είμαι κατενθουσιασμένος με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιοσημείωτους ανθρώπους, αληθινούς ταξιδιώτες, με τους οποίους κάναμε παρέα, μαγειρέψαμε μαζί, ξενυχτήσαμε στα τοπικά πανηγύρια και περάσαμε καλά. Αυτή είναι και η άποψή μου για τα ενοικιαζόμενα. Πρέπει να υπάρχει μια επαφή και αλληλοεπίδραση ώστε όλα να λειτουργούν αρμονικά. Όλοι οι επισκέπτες μου, ήρθαν στοχευμένα σε ένα μέρος ήσυχο και όμορφο μέσα στη φύση. Πολλοί δε από αυτούς ήρθαν για το συγκεκριμένο σπίτι, εκτός από ένα ζευγάρι Γερμανών που νόμιζαν ότι είχαν κάνει κράτηση στη Σαντορίνη, αλλά μετά μου έλεγαν συνεχώς ” ευτυχώς που κάναμε λάθος”».

 

 

Η «Agrilia Secluded Cave House», είναι ένα εκπληκτικό σπίτι, από αυτά που όλοι θα θέλαμε ή οι περισσότεροι να έχουμε για εξοχικό ή και μόνιμη κατοικία. Απλό, λειτουργικό, φωτεινό, με μεγάλη αυλή. Όπως αρμόζει στην τοποθεσία και την αρχιτεκτονική του. Ένα απομονωμένο σπίτι που δημιουργήθηκε με μεράκι. Και μεταδίδει στους επισκέπτες μία αίσθηση ελευθερίας. «Προσπάθησα να κάνω το σπίτι μου, εκτός από παραδοσιακό, άνετο και λειτουργικό γι’ αυτό και δεν το χώρισα σε δύο μικρά σπιτάκια που ίσως να απέδιδαν περισσότερα» λέει ο Παντελής και συνεχίζει εξηγώντας: «Αν το έκανα, οι επισκέπτες μου δε θα βίωναν την αίσθηση ενός πραγματικού σπιτιού. Εξάλλου όποτε μπορώ μένω κι εγώ εκεί και αισθάνομαι υπέροχα. Η κουζίνα μου πχ έχει σχεδόν επαγγελματικό εξοπλισμό με γκάζι, κεραμικές εστίες και χωριστό φούρνο διότι θεωρώ πολύ σημαντική την μαγειρική και τις τοπικές συνταγές με τοπικά προϊόντα. Φέτος πρώτη χρονιά είχα και ένα μικρό λαχανόκηπο για τους επισκέπτες, ο οποίος σύντομα θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί».

 

Ξενάγηση στη Θηρασιά

«Όλη η Θηρασιά είναι πανέμορφη: ο παραδοσιακός οικισμός του Μανωλά στην καλντέρα, το μοναστήρι της Κοίμησης με την ωραιότερη θέα που βλέπει σε όλη τη Σαντορίνη και τα ηφαίστεια, και φυσικά η Αγριλιά. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι η Θηρασιά είναι ένα από τα λίγα νησιά που δεν έχουν αλωθεί, γι’ αυτό πρέπει να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να μην έχει την τύχη της Σαντορίνης» συνεχίζει.


Ο Παντελής διάλεξε τη Θηρασιά και προσάρμοσε τη καθημερινότητα του με βάση τα πιστεύω του. Ήταν ικανός να διακρίνει τη συγκίνηση της ανακάλυψης, στο μικρό νησί της Θηρασιάς αλλά και την ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να τιθασεύει με πενιχρά μέσα την άγρια και αφιλόξενη γη. Και να τη μεταμορφώνει. Κλείνοντας, του ζητήσαμε να ορίσει την ευτυχία και να δώσει τη δική  του συμβουλή στους εννιά μαθητές του. «Γενικά δεν δίνω συμβουλές, εκτός αν μου ζητηθεί, μια και κάθε άνθρωπος, κάθε παιδί είναι μια μοναδική περίπτωση. Έτσι το μόνο που έχω να πω είναι ότι όσοι μένουμε σε ένα τέτοιο μέρος είτε από σύμπτωση, είτε από επιλογή, είμαστε πολύ τυχεροί. Για μένα η ευτυχία δεν είναι κάτι περίπλοκο, αλλά ένα σύνολο από μικρά πράγματα και μια καθαρή αντίληψη για τι είναι σημαντικό και τι όχι. Στην εποχή μας έχουμε θεοποιήσει το χρήμα και όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτό χωρίς να προλαβαίνουμε να βιώνουμε εκείνα που μας ικανοποιούν πραγματικά. Μια καλή παρέα, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ένα ενδιαφέρον βιβλίο, ένα καλό φαγητό, ένα ταξίδι, για μένα είναι αρκετά. Ας ψάξει λοιπόν ο καθένας μέσα του να βρει τι ζητάει και να μην ακούει τις σειρήνες της εποχής γιατί θα χάσει ότι είναι πραγματικά πολύτιμο».


 

 

Αν επισκεφτείτε τη Σαντορίνη, προσπεράστε τις σειρήνες της και από το Αμμούδι πάρτε το καραβάκι και επισκεφτείτε τη μικρή της αδελφή. Τη Θηρασιά. Τον μαγικό τόπο που σε μεταφέρει αυτόματα με τη χρονομηχανή της, σε μία άλλη Ελλάδα. Απομονωμένη. Ξεχασμένη. Άγρια.  Αλλά όπως μας αναφέρει και ο Παντελής «Είναι εξίσου γοητευτική με τη Σαντορίνη χωρίς όμως την οχληρή τουριστικοποίηση και την ένταση της μεγάλης της αδελφής».

 

Περιηγηθείτε εδώ:  https://agriliashelter.com/

Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Παντελή.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin