Η πρώτη γυναίκα  οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν

«Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είμαι οδηγός ακόμη και σε άντρες, όμως είναι γεγονός» λέει η Sarah Bahai Η πρώτη γυναίκα  οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν.  «Παρόλο που υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες στην χώρα μου, παρόλο που τα στατιστικά με απαγωγές κλοπές και φόνους ανεβαίνουν στο Αφγανιστάν, εγώ είμαι θετικός άνθρωπος και συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, στους κατοίκους της πόλης μου» συνεχίζει.

Είναι η πρώτη γυναίκα οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.  Είναι η πρώτη γυναίκα στην χώρα που έχει εκπαιδευτεί σε κάτι, πέρα από την βασική εκπαίδευση που προσφέρεται από το κράτος. Έχει δουλέψει στο παρελθόν και σε άλλες δουλειές, αλλά η επιλογή της να γίνει οδηγός ταξί, την έχει φέρει στο προσκήνιο. Οι συνθήκες δουλειάς για την Sarah δεν είναι εύκολες, αφού εργάζεται σε μια πόλη όπου δύο με τρεις οδηγοί εξαφανίζονται κάθε μέρα.  Παρόλα αυτά δεν χάνει την ελπίδα της, αφού πιστεύει ότι μόνο αν ελπίζεις μπορείς να πετύχεις.

«Πριν από δέκα χρόνια, όταν ζούσα στην περιοχή Dehabadi της περιφέρειας Balkh έμαθα να οδηγώ από έναν γείτονα μας. Αργότερα, πήγα στο MazareSharif, έδωσα εξετάσεις και πήρα το δίπλωμα οδήγησης.  Πούλησα ένα κομμάτι γης που είχα κληρονομήσει από τον πατέρα μου και αγόρασα το ταξί.  Ήξερα τότε, ότι επέλεγα ένα δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή» Θυμάται.

Η περιφέρεια Balkh είναι μια παραδοσιακή και όχι και τόσο ασφαλής περιφέρεια του Αφγανιστάν.  Οι πιθανότητες για μια γυναίκα στην εκπαίδευση, στην δουλειά ή στο να μάθει να οδηγεί ακόμη, είναι πολύ λίγες.  Παρότι ο πόλεμος συνεχιζόταν, η  Sarah Βahai είχε αρχίσει να οδηγεί αυτοκίνητο.  Προσπάθησε να σπάσει την αρνητική παράδοση της περιοχής.  Οι Ταλιμπάν, ο πόλεμος, οι απαγωγές, δεν ήταν τα μόνα προβλήματα για τις γυναίκες εκεί. Δυστυχώς οι αναγκαστικοί γάμοι και η φτώχεια από την μια μεριά και οι προσβολές και ο εξευτελισμός από την άλλη, έκαναν την ζωή των γυναικών ακόμη πιο δύσκολη.

«Από την στιγμή που  άρχισα να δουλεύω, με πρόσβαλαν συνέχεια και με εξευτέλιζαν.  Ακόμη με απειλούν, όμως παρόλα αυτά, αγαπάω την δουλειά μου και δεν θέλω να σταματήσω» λέει η Sarah και συνεχίζει: «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν.  Ειδικά στις αρχές οι άντρες με έβριζαν μόλις με έβλεπαν.  Με απειλούσαν προκειμένου να σταματήσω να οδηγώ, γιατί όπως μου έλεγαν, οι γυναίκες τους μπορεί να έπαιρναν παράδειγμα από εμένα και να τους ζητούσαν να τις αγοράσουν αυτοκίνητο και να αρχίσουν να οδηγούν κι αυτές.  Δεν με ένοιαζε όμως.  Ούτε τώρα με νοιάζει».

Στο Αφγανιστάν, κάποιες δουλειές θεωρούνται μόνον ανδρικές και κάποιες μόνον γυναικείες.  Η Sarah Bahai τον τελευταίο καιρό έχει συγκεντρώσει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της επιλογής της να δουλέψει ως οδηγός ταξί.  Στο παρελθόν έχει κάνει κι άλλες δουλειές, όμως η συγκεκριμένη επιλογή την έχει κάνει διάσημη στο Αφγανιστάν.

Οι γυναίκες στην χώρα, βλέπουν με μεγάλη ικανοποίηση την προσπάθεια της Sarah και ζητούν από την κυβέρνηση να την βοηθήσει. «Γνώρισα την Sara πριν από τρεις μήνες και από τότε έχουμε γίνει καλές φίλες, πέρα από το ότι είμαι πλέον πελάτισσά της» λέει η Panah Hussaini, κάτοικος της περιφέρειας Balkh και συνεχίζει: «έχει πτυχίο και είναι εκπαιδευτής η ίδια στο σχολείο  Mowlana’s Jalaluddin Mohammad Balkhi High School στην πόλη  Mazar.  Όπως μου έχει πει, διδάσκει  για είκοσι χρόνια αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει την οικογένεια της από την διδασκαλία.  Για τον λόγο αυτό άρχισε να δουλεύει με το ταξί».

Η Sarah είναι σαράντα χρονών και δεν έχει ακόμη παντρευτεί.  Όπως λέει η ίδια, θα ήθελε να κάνει οικογένεια.  «Δεν έχω παντρευτεί, επειδή στηρίζω και την οικογένεια της αδελφής μου με τα παιδιά της. Ο άντρας της σκοτώθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια από τους Ταλιμπάν.  Τα παιδιά της δεν μπορούν να δουλέψουν, γιατί έχουν κάποια προβλήματα που τους προξένησαν οι Ταλιμπάν στο παρελθόν, ενώ συντηρώ και την  μητέρα μου» εξηγεί.

Η πρώτη οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν, λέει ότι οι γυναίκες νιώθουν ασφάλεια όταν βρίσκεται εκείνη πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου της.  Συζητάνε μαζί της και της λένε τα προβλήματα τους.  Χαίρεται πολύ όταν της δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει στην κοινότητα της πόλης της αλλά νιώθει πολύ άσχημα όταν οι άντρες κατεβαίνουν από το ταξί της όταν βλέπουν ότι ο οδηγός είναι γυναίκα.

Η Sarah έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκμάθησης οδήγησης για γυναίκες στην περιφέρεια Balkh όπου βρίσκεται. Μέχρι τώρα, έχει μάθει οδήγηση σε δεκαπέντε γυναίκες. «Το να μάθει μια γυναίκα να οδηγεί από μια γυναίκα δασκάλα, είναι πολύ πιο εύκολο συγκριτικά με το να της μάθει να οδηγεί ένας άνδρας.  Αυτό μου λένε οι μαθήτριες μου» τονίζει.

Η Sarah όμως δεν περιορίζεται απλώς στην οδήγηση.  Εδώ και επτά χρόνια δουλεύει με την Σουηδική επιτροπή και εκεί πήρε μαθήματα φυσιοθεραπείας.  Τώρα, μαζί με την οδήγηση και την διδασκαλία, προσφέρει και φυσιοθεραπείες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, ενώ διατηρεί και μια μικρή φάρμα με μελίσσια που της αποφέρουν επίσης ένα μικρό εισόδημα.

 

Του Sayed Ahmad Sadat 

 

https://www.facebook.com/sahmadbalkh


Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin