«Η φυσική ιστορία της Βόρειας Ελλάδας», σε 12stremmata

Δώδεκα χιλιόμετρα από την Δράμα, στο χωριό Φωτολίβος, ανάμεσα στα όρη Φαλακρό και Παγγαίο, δίπλα στον ποταμό Αγγίτη, βρίσκονται τα 12Stremmata.  Ένα βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων. Εκεί, «Η φυσική ιστορία της Βόρειας Ελλάδας» αναγεννιέται. Ο Βασίλης Ζαβούνης, κατάγεται από την πόλη της Δράμας, και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η στρατιωτική θητεία και η αναζήτηση δουλειάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η σύζυγός του Κατερίνα Γεωργιάδου, κατάγεται από το χωριό Φωτολίβος. Σπούδασε Ξενοδοχειακά Επαγγέλματα και για χρόνια δούλευε ως εποχιακός υπάλληλος. Ο Βασίλης και η Κατερίνα γνωρίστηκαν αρχές του 2014. Τότε εκείνη δούλευε ως πωλήτρια σε ένα κατάστημα στη Δράμα. Παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Οι χαμηλοί μισθοί και η γενικότερη κρίση, τους οδήγησαν στο να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Η Κατερίνα προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Ενώ η οικογένεια του Βασίλη για πάνω από είκοσι χρόνια ασχολούνταν με τα μελίσσια ερασιτεχνικά. Τα δύο παιδιά, δεν είχαν προηγούμενη επαφή με την γη, μέχρι που πριν από περίπου τρία χρόνια,  η Κατερίνα και ο Βασίλης πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με την καλλιέργεια δέκα σχεδόν στρεμμάτων λεβάντας. «Το πάντρεμα ήταν φυσικό επακόλουθο. Μια και η λεβάντα είναι διάσημο μελισσοτροφικό φυτό και παράγει το εκπληκτικό μέλι λεβάντας. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν σίγουρο, ο πειραματισμός, ήταν μια δοκιμασία από μόνη της». Μας λέει η Κατερίνα και ο Βασίλης στο humanstories.gr. Και συνεχίζουν: «Η βιολογική καλλιέργεια ήταν συνειδητή επιλογή. Αφενός λόγω της επιλογής ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και αφετέρου, λόγω των πεποιθήσεων  μας όσο αφορά το περιβάλλον και τη προστασία τού. Φυσικά και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, κυρίως σε προσωπική εργασία, παρόλα αυτά συνεχίζουμε πάντα δυναμικά.

 

Η έκταση με τη Λεβάντα. Εν ώρα εργασίας στα 12stremmata.


Η λεβάντα όπως και όλα τα φυτά ευδοκιμούν σε περιοχές οι οποίες πληρούν κάποιες προδιαγραφές π.χ. σύσταση εδάφους, θερμοκρασία, υψόμετρο κτλ. Τα 12stremmata είναι μια περιοχή που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της λεβάντας και για αυτό το λόγο η λεβάντα μας κάνει «Ευ ζην» στα 12stremmata».

 

Το μέλι λεβάντας είναι ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν παγκοσμίως και η Voria Chora είναι η πρώτη σειρά ελληνικού μελιού λεβάντας. «το μέλι μας, είναι μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας όχι μέλι με λεβάντα. Η διαφορά στις λέξεις είναι τεράστια οπότε διευκρινίζουμε ότι το μέλι προέρχεται από το τρύγο του νέκταρ της λεβάντας από τις μέλισσες (όπως λ.χ. μέλι πεύκου) και όχι από κάποια πρόσμιξη με το βότανο σε αντίθεση με τους άλλους δυο κωδικούς μας οι οποίοι είναι μέλι με κονιορτοποιημένα αρωματικά (αναμεμιγμένα)» εξηγούν τα δύο παιδιά.

 

Τα μελίσσια της οικογένειας.

 

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Voria Chora. Η επιλογή της ονομασίας Voria chora, δεν έγινε τυχαία. Εμπνευστής και σχεδιαστής του λογότυπου και του ονόματος της Voria Chora είναι ο μοναδικός Μιχάλης Αγγελακόπουλος της https://foodwill.net/ . «Είμαστε στα βόρεια της χώρας. Είμαστε Μακεδόνες, βορειοελλαδίτες. Ο ρόμβος στο κέντρο του λογότυπου συμβολίζει την ένδειξη του Βορρά όπως ακριβώς σε μια πυξίδα περιβαλλόμενος από ευωδιαστά φυτά. Το μότο του λογότυπου είναι: «Η φυσική ιστορία της Βόρειας Ελλάδας». Φυσική ιστορία, μιας και ο πρωτογενής τομέας στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κάτι σαν ιστορία» συνεχίζουν η Κατερίνα και ο Βασίλης.

Η Voria Chora έχει σήμερα τρείς κωδικούς μελιού: το μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας και δυο κωδικούς μελιών από άνθη εμπλουτισμένα με κονιορτοποιημένο φασκόμηλο και εχινάκεια αντίστοιχα. Όμως η Κατερίνα και ο Βασίλης δε θα μείνουν μόνο στη σειρά μελιού. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα νέα προϊόντα όπως αιθέριο έλαιο λεβάντας, βάμμα πρόπολης και άλλα. «Αιχμή του δόρατος είναι φυσικά το μέλι λεβάντας, το μοναδικό ελληνικό μέλι λεβάντας με την υπέροχη κρεμώδη υφή του. Μολονότι η Voria Chora μετράει μόνο ένα χρόνο στην αγορά η αποδοχή του κόσμου είναι τεράστια και έχει ήδη φανατικούς θαυμαστές. Εντός και εκτός Ελλάδας» συμπληρώνει.

 

Τα εκλεκτά προϊόντα της voria chora. Μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας και δυο κωδικούς μελιών από άνθη εμπλουτισμένα με κονιορτοποιημένο φασκόμηλο και εχινάκεια.

 

Πως όμως ξεχωρίζουμε το καλό μέλι και από ποιους παράγοντες εξαρτάται; «Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι μια εξαιρετική τροφή. Λέγοντας «καλό» μέλι θεωρώ ότι εννοούμε το καθαρό, το αγνό.  Ένα καλό μέλι λοιπόν δεν εξαρτάται από κανένα παράγοντα πέρα από τον παραγωγό. Ένα είδος μελιού, πχ πεύκο, μπορεί να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, βάση των καιρικών συνθηκών αλλά πάντοτε είναι καθαρό» διευκρινίζει η Κατερίνα και ο Βασίλης.

Τα 12stremmata είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Οι βασικοί άνθρωποι πίσω από τα 12stremmata είναι ο Βασίλης και η Κατερίνα. Και ακολουθούν οι οικογένειες τους. Οι οποίες προσφέρουν την αμέριστη βοήθειά τους. Από τη συμμετοχή τους στις εργασίες του χωραφιού – μελισσιών μέχρι το baby sitting…

Η πόλη της Δράμας και γενικότερα η Βόρεια  Ελλάδα, έζησε και ζει ακόμη και σήμερα έντονα την οικονομική κρίση. Κάποιοι αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ενώ αυτοί που έμειναν στον τόπο τους, στράφηκαν οι περισσότεροι στον πρωτογενή τομέα. Δεν ήταν εύκολο. Γιατί δεν είχαν υποστήριξη από το κράτος. Η αγάπη τους για το νέο δημιούργημα τους, τους ώθησε να μάθουν πράγματα και να κάνουνε ένα βήμα παραπάνω. «Η Δράμα είναι μια πόλη με εκπληκτική φυσική ομορφιά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Απόρροια κρίσης ή όχι πάντως, γεγονός είναι ότι ο κόσμος έχει κάνει στροφή στους παραγωγούς και στα ποιοτικά προϊόντα. Εκεί, στον πρωτογενή τομέα, φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ελπίδα…» ολοκληρώνουν ο Βασίλης και η Κατερίνα.

 

http://www.12stremmata.gr/index.html

https://www.facebook.com/12Stremmata/

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin