Ενα ιδιαίτερο Πάσχα στη Σαμοθράκη

Στη  Σαμοθράκη θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε εξαιρετικό ντόπιο κατσικάκι που το Πάσχα σερβίρεται  ως ‘’αρνί ή κατσίκι φουρνιστό γεμιστό με γόμο’’ (γέμισμα) από ρύζι, φρέσκα κρεμμύδια, μάλαθρο και τα εντόσθια του ζώου. Μπαίνει σε ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά πηγαίνουν να φιλήσουν το χέρι της νουνάς, της γιαγιάς και του παππού. Και μετά κοινωνούν. Η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και κόκκινη Πέμπτη γιατί βάφουν τα κόκκινα αυγά και φτιάχνουν τα κλίκια, μικρές κουλούρες με ένα κόκκινο αυγό στη μέση.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στα Αλώνια για τις ακολουθίες της Μ. Βδομάδας, την περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και να ακούσετε το Μοιρολόι της Παναγιάς τη Μ. Παρασκευή το πρωί στις διάφορες εκκλησιές του νησιού από την παιδική χορωδία. Οι επίτροποι βγάζουν στον νάρθηκα το Σταυρό, την Παναγία και τον Άγιο Γιάννη και γίνεται αναπαράσταση όπως τότε, που έβαλαν κλήρο για τα ρούχα του Χριστού. Ο επίτροπος ρωτά ποιος θα σηκώσει τον Σταυρό, την Παναγία και τον Άγιο Γιάννη; Θα τα σηκώσουν όποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα (τα έσοδα πηγαίνουν για την συντήρηση της εκκλησίας).

Και θα κάνετε Ανάσταση στην Πλατεία της Χώρας με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο. Ενώ το βράδυ της Ανάστασης όλο το νησί γίνεται μια μεγάλη παρέα στην πλατεία της χώρας. Εκεί μπορείτε να γευτείτε το  παραδοσιακό αρνί με γόμο ψημένο σε παραδοσιακούς  ξυλόφουρνους…

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin