Ενα ιδιαίτερο Πάσχα στη Σαμοθράκη
Στη Σαμοθράκη θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε εξαιρετικό ντόπιο κατσικάκι που το Πάσχα σερβίρεται ως ‘’αρνί ή κατσίκι φουρνιστό γεμιστό με γόμο’’ (γέμισμα) από ρύζι, φρέσκα κρεμμύδια, μάλαθρο και τα εντόσθια του ζώου. Μπαίνει σε ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά πηγαίνουν να φιλήσουν το χέρι της νουνάς, της γιαγιάς και του παππού. Και μετά κοινωνούν. Η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και κόκκινη Πέμπτη γιατί βάφουν τα κόκκινα αυγά και φτιάχνουν τα κλίκια, μικρές κουλούρες με ένα κόκκινο αυγό στη μέση.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στα Αλώνια για τις ακολουθίες της Μ. Βδομάδας, την περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και να ακούσετε το Μοιρολόι της Παναγιάς τη Μ. Παρασκευή το πρωί στις διάφορες εκκλησιές του νησιού από την παιδική χορωδία. Οι επίτροποι βγάζουν στον νάρθηκα το Σταυρό, την Παναγία και τον Άγιο Γιάννη και γίνεται αναπαράσταση όπως τότε, που έβαλαν κλήρο για τα ρούχα του Χριστού. Ο επίτροπος ρωτά ποιος θα σηκώσει τον Σταυρό, την Παναγία και τον Άγιο Γιάννη; Θα τα σηκώσουν όποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα (τα έσοδα πηγαίνουν για την συντήρηση της εκκλησίας).
Και θα κάνετε Ανάσταση στην Πλατεία της Χώρας με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο. Ενώ το βράδυ της Ανάστασης όλο το νησί γίνεται μια μεγάλη παρέα στην πλατεία της χώρας. Εκεί μπορείτε να γευτείτε το παραδοσιακό αρνί με γόμο ψημένο σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους…