Ενα «Φωτογραφικό Χωνάκι», μια Έκθεση Φωτογραφίας («Blink») και μαθητές δημοτικού που διψούν για τέχνη!

«Η Τέχνη ανοίγει ορίζοντες. Δημιουργεί στιγμές. Μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική. Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού». Σύμφωνα με τον Ευγένιο Ιονέσκο, Γαλλορουμάνο θεατρικό συγγραφέα. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό είναι Τέχνη. Η περιπέτεια του μυαλού.

Η Αγγελίνα Ζουμπούλη είναι δασκάλα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Η φωτογραφία είναι το χόμπι της. Ασχολείται με αυτήν για μια δεκαετία περίπου. Μέσα από την φωτογραφία, μεταφέρει συναισθήματα, εικόνες και στιγμές. Αυτό το συναίσθημα, σκέφτηκε να το μεταφέρει και στους μαθητές της. Έτσι λοιπόν χωρίς κανένα δισταγμό και με την υποστήριξη των συναδέλφων της, προχώρησε το Project της. Τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τους μαθητές των δύο τμημάτων της ΣT’ τάξης του σχολείου της, πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα φωτογραφίας. Και φέτος θα απολαύσουν τη δουλειά τους στη δική τους έκθεση. Το όνομα της Έκθεσης. ”Blink”. «Αναβοσβήνω». Όλα ξεκινούν με ένα κλικ και τελειώνουν με «στιγμές» και συναισθήματα.

Η αφίσα της Έκθεσης Φωτογραφίας, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις ημέρες που φιλοξενείται στο Δημαρχείο Αχαρνών…

 

Η αφορμή του project; Τα παιδιά να δουλέψουν την αισθητική τους και να αναζητήσουν την ομορφιά… «Δεν έχουμε μια θεματολογία συγκεκριμένη γιατί τα παιδιά απλά βρίσκονταν σε διαδικασία ανακάλυψης της τέχνης αυτής, που ενώ είναι γενιά της εικόνας, αδυνατούσαν να δουν και να ξεχωρίσουν φωτογραφίες. Επίσης, ως γενιά της γρήγορης εναλλαγής εικόνων, δεν τους δίνεται ο χρόνος να τις επεξεργαστούν. Η αφορμή για μένα, ήταν να »δουλέψουν» λίγο την αισθητική τους και να αναζητήσουν την ομορφιά μέσα από την τριβή τους με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Μια ομορφιά που βρίσκεται ακόμη και σε φωτογραφίες που φαινομενικά δε φαίνεται ότι τη διαθέτουν. Επίσης η ενασχόληση με την τέχνη απελευθερώνει τη φαντασία τους, διότι μεγαλώνοντας οι άνθρωποι τη χάνουμε. Ενώ βοηθάει επίσης και τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Τους απελευθερώνει. Τους βοηθάει να εκφραστούν».

Τα παιδιά διψούν για τέχνη. Διψούν για δραστηριότητες που τα βγάζουν για λίγο από το στενό μαθησιακό χώρο. Η επαφή με τα παιδιά προσφέρει όμορφες εικόνες. Από εκείνες που θέλεις να κρατήσεις για πάντα. «Αυτό που εισπράξαμε από αυτή τη διαδικασία είναι ότι ήρθαμε πιο κοντά.Γνωριστήκαν καλύτερα και τα δύο τμήματα και ανέπτυξαν έντονους φιλικούς δεσμούς. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα με γέλια, με απογοητεύσεις, με συγκινήσεις αλλά στο τέλος μας βοήθησαν να απολαύουμε τη φωτογραφική διαδικασία και να βρούμε χαρά μέσα σε αυτήν». Μας λέει η Αγγελίνα και συνεχίζει:

«Έχουμε φτιάξει με συναδέλφους – φωτογράφους  κι ένα πανελλήνιο δίκτυο μαθητικής φωτογραφίας, το Φωτογραφικό Χωνάκι». Το φωτογραφικό Χωνάκι ( https://goo.gl/yR4bzb ) είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Φωτογραφίας. «Το ξεκινήσαμε εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που γνωριζόμαστε ήδη από τον φωτογραφικό χώρο και ευελπιστούμε να ενταχθούν σ’ αυτό και άλλοι εκπαιδευτικοί και μαθητές που αγαπούν τη φωτογραφία. Σκοπός των προγραμμάτων φωτογραφίας που υλοποιούμε είναι η επαφή των μαθητών μας με το έργο των μεγάλων φωτογράφων. Η εκμάθηση των βασικών τεχνικών στοιχείων της φωτογραφικής μηχανής και η παραγωγή φωτογραφιών από τους ίδιους τους μαθητές».

 

Η Αγγελίνα Ζουμπούλη είναι δασκάλα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κι έχει μεγάλη όρεξη για να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη της για τη φωτογραφία και τις τέχνες, στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου της.

Η έκπληξη όμως της έκθεσης, έρχεται από το νησί των Αρκιών. Το 4ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών, συνεργάστηκε με το δημοτικό σχολείο Αρκιών. Με τη δασκάλα Μαρία Τσιαλέρα και τον μικρό Χριστάκη. Το μοναδικό μαθητή του νησιού.«Η συνεργασία με τους Αρκιούς έγινε μέσω μιας φίλης νηπιαγωγού που είναι μέλος της Ομάδας Αιγαίου και πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο ήρθαμε σε επαφή.  Κι έγινε η πρόταση να συμμετάσχει κι ο μικρός Χρήστος στην έκθεσή μας παρουσιάζοντας φωτογραφίες από το όμορφο νησί του μέσω των οποίων θα μας ξεναγήσει».

Μάλιστα επιθυμία της Μαρίας Τσιαλέρα είναι το καλοκαίρι η Έκθεση φωτογραφίας των παιδιών να μεταφερθεί στο μικρό νησί. Με αυτόν τον τρόπο τουρίστες και κάτοικοι θα θαυμάσουν την δουλειά των μικρών μαθητών και το σχολείο θα ζωντανέψει ξανά και το καλοκαίρι. Θα μεταμορφωθεί σε χώρο πολιτισμού και έκφρασης. Και τα καλύτερα…έρχονται. Πολλοί μαθητές του δημοτικού σχολείου Αχαρνών, δήλωσαν την επιθυμία να γνωρίσουν από κοντά το συμμαθητή τους, τον Χρήστο και να ξεναγηθούν από τον ίδιο στους Αρκιούς. «Υπάρχει η επιθυμία από κάποιους μαθητές να επισκεφτούν τους Αρκιούς το καλοκαίρι με τους γονείς τους. Να γνωρίσουν και να παίξουν με το νέο τους πια φίλο και συμμαθητή το Χρήστο».

«Άλλωστε, τι άλλο είναι η Τέχνη από ένας τρόπος για να βλέπεις τα πράγματα;»-Σωλ Μπέλοου, Καναδοαμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1976.

 • Η 443 Photographica είναι η φωτογραφική ομάδαμε την οποία συνεργάζεται η Αγγελίνα. https://goo.gl/THm7wL

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin