Antiparos Homes. Οι Πετρόκτιστες φιγούρες, στο Σιφνέικο γιαλό.

«Μερικές φορές χρειάζεται να γυρίσετε όλο τον κόσμο για να καταλάβετε ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος στο δικό σας σπίτι». Έχει γράψει ο Πάολο Κοέλιο. Ναι, μερικές φορές ισχύει και αυτή η άποψη. Τουλάχιστον για κάποιους από εμάς. Ο Βαγγέλης, μέχρι το 2013 είχε επισκεφτεί την Αντίπαρο  το πολύ τρείς ή τέσσερις φορές. Οι γονείς του είχαν αγοράσει, την δεκαετία του ‘90 από ένα μακρινό συγγενή, έναν αγρό. Κάπου στις παρυφές του χωριού της Αντιπάρου, στο Σιφνέικο γιαλό. Τον γιαλό που αργότερα μετονομάστηκε σε sunset beach.  «Δεν το πολυεπέλεξαν. Και ίσως, να ήταν μια περισσότερο συγκυριακή και τυχαία επιλογή». Μας λέει ο Βαγγέλης στο humanstories.gr.


Τότε η Αντίπαρος ήταν ένα ψαροχώρι που το 1960 έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, όταν φιλοξενήθηκαν εκεί τα συνεργεία της Φίνος Φιλμ, για τα γυρίσματα της ταινίας Μανταλένα.  Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η Αντίπαρος κατέστη δημοφιλής εναλλακτικός τουριστικός προορισμός.

«Όνειρό των γονιών μου τότε, ήταν να φτιάξουν μικρές, κυκλαδίτικες, καλοκαιρινές κατοικίες για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κλασσικό ελληνικό όνειρο. Οι προτεραιότητες όμως άλλαξαν. Τα οικονομικά στένεψαν. Και το όνειρο των κατοικιών, παράκμασε». Μας εξιστορεί ο Βαγγέλης και συνεχίζει την ιστορία του: «Τα χρόνια πέρασαν. Ο τουρισμός κατέκλυσε αρχικά την Πάρο και πέρασε το στενό της Πούντας φτάνοντας και στην Αντίπαρο. Μέχρι πριν 3 χρόνια, αμφιβάλω αν η ματιά των εκατοντάδων επισκεπτών, που μαζεύονται τα Αυγουστιάτικα βράδια στο Σιφνέικο γιαλό για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, συναντούσε τη φιγούρα των 5 εγκαταλελειμμένων πετρόκτιστων κατοικιών. Που είχαν μετατραπεί με το πέρασμα του χρόνου σε μαντριά για τις κατσίκες και ιδανικό χώρο για ελεύθερο camping».

Μέχρι τότε στο «προσωπικό ταξίδι αναζήτησης» του ο Βαγγέλης, δεν συναντά πουθενά την Αντίπαρο. Μετά από 4 χρόνια εργασίας στην Αγγλία, το 2013, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ο Βαγγέλης επιστρέφει στην Ελλάδα. « Ένα εργασιακό διάλειμμα μερικών μηνών. Μια-δυο συζητήσεις με φίλους που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και επενδύουν στον τουρισμό, και η μόνιμη αναζήτηση να καταπιαστώ και να επιχειρήσω σε διαφορετικούς τομείς, οδήγησε στην ιδέα των Antiparos Homes. Στόχος ήταν να αναπτύξουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.  Ένα μοναδικό κατάλυμα, που να συνδυάζει την πολυτέλεια και τις παροχές ενός boutique ξενοδοχείου με την αποκλειστικότητα και τις ανέσεις μια ιδιωτικής κατοικίας. Η ανέγερση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και ο τουρισμός της βίλας, αναδεικνύεται στο σημαντικότερο κεφάλαιο του σύγχρονου Ελληνικού τουρισμού που απαγκιστρώνεται από τη λογική των δωματίων «rooms to let» και αναζητά ταξιδιώτες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια».

 

Οι πετρόκτιστες κατοικίες δημιουργούν ένα μικρό οικισμό. Που μοιάζει με τα καλντερίμια της Αντιπάρου.

 

Κάπως έτσι, οι πέντε εγκαταλελειμμένες πετρόκτιστες φιγούρες κατοικιών στο Σιφνέικο γιαλό, μεταμορφώθηκαν σιγά σιγά σε πέντε αυτόνομες βίλες. «Υπήρξα πολύ τυχερός. Η ομάδα που δημιούργησε τo Antiparos Homes συγκροτήθηκε από εξαιρετικά ταλαντούχους, νέους Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς. Έλληνες millennials με γνώση και εξειδίκευση που επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν την υπεραξία που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Η Λώρα Ζαμπάρα και ο Μιχάλης Σαπλαούρας από τους Cluster Architects (http://cluster-architects.com/) είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό. Ο Νίκος Ζαμπάρας και ο Γιώργος Δάμπλιας από την κατασκευαστική Zamparas & Partners (https://zamparas.com/) ήταν οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν και διεκπεραίωσαν ένα εξαιρετικά μεγάλο και σύνθετο τεχνικά κατασκευαστικό έργο. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Τα σπίτια διαθέτουν παρόμοια διαρρύθμιση και σχεδιασμό βασισμένο στις αρχές της Κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα και χαρακτηρίζονται από την ελεύθερη ροή αέρα, κίνησης και φωτός. Όλα τα έπιπλα είναι χτιστά με πατητό τσιμεντοκονίαμα. Οι βεράντες προσφέρουν πανοραμική θέα προς το βουνό, τα λιβάδια, τη θάλασσα και το χωριό της Αντιπάρου. Η αίσθηση που νιώθει κανείς στα δωμάτια, είναι η απόλυτη ελευθερία, αφού τίποτα δεν παραπέμπει στην τυπική αστική διαρρύθμιση. Η πέτρινη αυλή που οδηγεί στις εισόδους των κατοικιών μοιάζει με τα καλντερίμια της Αντιπάρου».

 

 

Τα τελευταία χρόνια η Αντίπαρος έχει καθιερωθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η ανταπόκριση του κόσμου είναι «θεαματική». Έχει καταφέρει το μικρό νησί, να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και διασημοτήτων από όλο τον κόσμο. Η απλότητα, τα γραφικά σοκάκια, η παράδοση και το καλό φαγητό, γοητεύουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές. «Η προτίμηση των αστέρων του Χόλυγουντ στην Αντίπαρο, έχει προσφέρει σημαντική προβολή στο νησί, με προφανή θετική επίδραση τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας όσο και για την ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών». Μας λέει ο Βαγγέλης και συνεχίζει: «Έχοντας κάνει μια σοβαρή προετοιμασία και μελέτη της τουριστικής αγοράς, αποκτήσαμε σαφή προσανατολισμό και στόχους. Κι αναμέναμε θετικά αποτελέσματα. Η ανταπόκριση του κόσμου όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας, το Antiparos Homes κατάφερε να κερδίσει αρκετές διακρίσεις στο χώρο του τουρισμού. Περισσότεροι από το 70% των επισκεπτών μας προέρχονται από το εξωτερικό και κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Νορβηγία, την  Ιταλία, την Γαλλία, και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για επισκέπτες σημαντικής οικονομικής επιφάνειας, που αναζητούν ποιοτικά καταλύματα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επισκέπτες που έχει ανάγκη ο Ελληνικός τουρισμός. Επισκέπτες που μένουν ενθουσιασμένοι από το νησί της Αντιπάρου, με τη λιτή φυσική ομορφιά και το χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο χρώμα. Φεύγουν λουσμένοι από τον ήλιο της Ελλάδας και εντυπωσιασμένοι από την φιλοξενία μας. Και φυσικά έρχονται ξανά, κάθε χρόνο».

Τα έργα όμως στα Antiparos Homes δε σταματούν. Μέχρι ο «παράδεισος» του Βαγγέλη να ολοκληρωθεί. «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε περισσότερα στους επισκέπτες μας. Φέτος δημιουργήσαμε μια νέα πετρόχτιστη αυλή, εγκαταστήσαμε κλιματισμό σε όλους του χώρους, αναβαθμίσαμε το δίκτυο WiFi. Αγαπήσαμε την τεχνολογία και γίναμε Smart homes. Του χρόνου θα κάνουμε ακόμα περισσότερα με στόχο να γίνουμε το ιδανικό villa resort της Αντιπάρου».

 

 

Ψυχή όμως του Antiparos Homes, είναι η κ. Ειρήνη. Η κυρία Ειρήνη γεννήθηκε και ζει στην Αντίπαρο. Γνωρίζει κάθε γωνιά της. Είναι ο άνθρωπος που υποδέχεται με περισσή αγάπη και διάθεση για προσφορά όλους τους επισκέπτες του Antiparos Homes. Καθημερινά ανηφορίζει από το σπίτι της στο χωριό της Αντιπάρου προς στο Σιφνέικο γιαλό όπου βρίσκονται οι κατοικίες του Antiparos Homes. Χειμώνα, καλοκαίρι. «Τα Antiparos Homes, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά. Έχουν θέα το γιαλό, που βάφεται στα χρυσοκόκκινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Η Ειρήνη μου είπε ότι κάνει την 5λεπτη αυτή διαδρομή κάθε μέρα, ακόμα και τον χειμώνα. Ακόμα και τις μέρες που δεν έχουμε επισκέπτες. Ψήνει το καφεδάκι της και απολαμβάνει τη μοναδική στιγμή σε μια από τις βεράντες των κατοικιών μας» τελειώνει με καμάρι ο Βαγγέλης και μας παροτρύνει να τον επισκεφτούμε: «Σας περιμένουμε στην Αντίπαρο».

 

https://www.antiparoshomes.com/

https://www.facebook.com/antiparoshomes/

https://www.instagram.com/antiparoshomes/

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin