Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, μια ταπεινή φιγούρα

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγαπούσε το χωριό της Πορταριάς Πηλίου, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πάτερ Βασίλη είχε δεθεί με το μικρό και ταπεινό εκκλησάκι.

” Ο αδερφός του ήταν γαμπρός και γραμματέας στην Κοινότητα της Πορταριάς. Στο χωριό όμως ζούσαν και οι αδελφές του. Κοντά στο Δεσποτικό. Μάλιστα λέγεται ότι ο Παπαδιαμάντης συνέλαβε την ιδέα για την Φόνισσα στη βρύση δίπλα στο Δεσποτικό και μετά πήγε στη Σκιάθο και την έγραψε “.

Ο Παπαδιαμάντης έψελνε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Πορταριά, καθότανε πάντα μπροστά στο Ψαλτήρι, δεν ανέβαινε επάνω.  Μάλιστα κάποια φορά λέγεται ότι την ώρα που διάβαζε ο παπάς μόνος του, πήρε απάντηση από τον Παπαδιαμάντη που έψαλλε το επόμενο κομμάτι χωρίς να το διαβάζει. Αποστήθιση. Ο παπάς δεν τον γνώριζε. Όταν τελείωσε η ακολουθία ο Παπαδιαμάντης εξαφανίστηκε και ο παπάς απόρησε ποιος ήταν. Αναρωτήθηκε μήπως ήταν άγγελος Κυρίου. Αλλά δεν ήταν άγγελος, η φορεσιά του ήταν ταπεινή. Ήταν ο Παπαδιαμάντης. Βγήκε έξω να δει  που πάει και ρώτησε. ” Ποιος είναι αυτός βρε παιδιά”. “Του Γραμματικού ο αδελφός”.  Του απάντησαν.  Είχε δεθεί με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

 

εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, Πορταριά Πηλίου.

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin