Διεθνής κριτής γαστρονομίας και πρεσβευτής της Ελλάδας στην επιτροπή «χωρίς σύνορα» των Αρχιμαγείρων του κόσμου!

Οταν κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι μαζί του και συνομιλείς, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι η καθαρότητα του χαρακτήρα του κι η απύθμενη αγάπη του για τη μαγειρική είναι κυρίαρχα στοιχεία του Χρήστου Γκότση. Του αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας (διαβάστε όλες τις ειδήσεις της Λέσχης στη σελίδα τους στο Facebook), του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Chef και συγκεκριμένα στην επιτροπή «χωρίς σύνορα» βοήθεια ανά τον κόσμο αλλά και του διεθνούς κριτή γαστρονομίας για την χώρα μας…

Ομως όταν η συζήτηση πηγαίνει στην ιστορία της ζωής του και τα όσα (χωρίς να ζητήσει τόσο αυτός όσο και γενικότερα η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας να βγουν προς τα έξω, αφού ο στόχος είναι η προσφορά κι όχι η προβολή) τον έχουν σημαδέψει, τότε αντλούνται πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αλλωστε η αιτία της συνάντησής μας ήταν το Παγκόσμιο Συνέδριο (διαβάστε αναλυτικά) της Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου θα συνυπάρξουν 1.000 σπουδαίοι Chef από όλο τον κόσμο και θα δοκιμάσουν τη σπουδαία κουζίνα της χώρας μας.

Φωτογραφία: Δώρα Τοπαλίδου (www.brightside.gr).

Ομως πώς ξεκινάει ένας μαθητής γυμνασίου στη Νιγρίτα Σερρών, να γίνει Chef; Από… καραμπόλα της ζωής στην αρχή και στη συνέχεια εξαιτίας και του DNA που «μεταφέρθηκε» από τον παππού του, Θεολόγο στον εγγονό του Χρήστο. «Ξεκίνησα από βοηθός σερβιτόρου κι όταν χρειάστηκε να μπω και στην κουζίνα, μετά δε βγήκα ποτέ μέχρι σήμερα. Εχω κλείσει 23 χρόνια σε αυτήν τη θέση! Μάλιστα το «μικρόβιο» υπήρχε στο DNA μου. Ο παππούς μου ήταν ο μάγειρας του χωριού…».

Ομως ο Χρήστος Γκότσης συμμετείχε, μαζί με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας και συνεργαζόμενες ΜΚΟ, σε ένα «θαύμα» στην Ειδομένη. Ο ίδιος μάς εξηγεί πώς ξεκίνησε μια σπουδαία πρωτοβουλία «κανένας νηστικός και κανένας που να μην έχει ένα ζεστό πιάτο φαγητό».

 

ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 2.500 – 3.000 ΜΕΡΙΔΕΣ ΖΕΣΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

«Η ιδέα μας γεννήθηκε πολύ πριν την υλοποιήσουμε. Στα μέσα του 2015 σκεφθήκαμε να βοηθήσουμε – ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας – στην Ειδομένη με τον τρόπο, που εμείς γνωρίζουμε. Δηλαδή να μαγειρεύουμε καθημερινά 2.500-.3000 μερίδες φαγητού. Μεσολάβησε καλοκαίρι, δεν μπορούσαμε τότε να καλύψουμε τις βάρδιες κι η ιδέα μας έγινε πράξη τον Οκτώβριο του 2015. Χωρίς να μας ενδιαφέρει η προβολή, πήγαμε στην Ειδομένη και την πρώτη μέρα μαγειρέψαμε για 5.000 άτομα. Δεν έμεινε κανένας νηστικός. Μέχρι τότε ότι έτρωγαν οι άνθρωποι εκεί ήταν κρύο. Σάντουιτς, μπισκότα κι ό, τι άλλο μπορούσε να δοθεί από τις οργανώσεις, που βρισκόταν στην περιοχή. Εμείς μετά από αυτήν την πράξη αισθανθήκαμε τόσο χαρούμενοι… Δώσαμε ζεστό, μεγειρεμένο φαγητό σε ανθρώπους, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής του, την θρησκεία τους ή ό, τι άλλο… Αυτός ήταν κι ο στόχος μας. Είδαμε τόση χαρά στα μάτια τους. Μας έκανε εντύπωση που όλοι περίμεναν, παρά τις αντιξοοότητες και τα προβλήματά τους, με σειρά, υπομονή και σεβασμό… Ούτε ένας δεν έσπρωξε για να πάρει σειρά… Ηταν μια εμπειρία ζωής! Κι από τότε και μέχρι σήμερα, μέχρι να κλείσει οριστικά – στις επόμενες μέρες – ο καταυλισμός της Ειδομένης, μαγειρεύουμε για 2.500-3.000 άτομα, στις συνήθειες των λαών αυτών, όχι χοιρινό, αρκετά λαχανικά… Τέτοια δυναμική έχουμε βάσει εξοπλισμού κι ατόμων της Λέσχης μας. Σε αυτό μας βοήθησαν ΜΚΟ κι άλλες οργανώσεις στην Ειδομένη. Μάζευαν από δωρεές τα υλικά, μας τα πρόσφεραν, μαγειρεύαμε και μοίραζαν το φαγητό στους ανθρώπους. Ολα αυτά, όταν έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες κόσμου, χρειάζονται μεγάλη οργάνωση κι αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Η φράση «Να μη μένουν άνθρωποι νηστικοί», έγινε πράξη με όσες δυνάμεις είχαμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, δε γεννήθηκε τώρα αυτή η δράση, πάντα το κάναμε. Πολλοί λένε ότι κι εδώ πεινάει κόσμος… Εμείς το κάναμε αυτό χωρίς να το ξέρει κανένας, χωρίς να το διαφημίσουμε κι έχουμε βοηθήσει κόσμο, αστέγους, ανέργους, οικογένειες, πρόσφυγες…

 

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»

Ο Χρήστος Γκότσης, πέρα από διεθνής κριτής γαστρονομίας και τις πλούσιες εμπειρίες του από διαγωνισμούς ανά την υψήλιο, εκπροσωπεί την χώρα μας και στην επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων «Χωρίς Σύνορα». Ο ίδιος μάς εξηγεί τη δράση της… «Αυτή η επιτροπή είχε ξεκινήσει με αφορμή να μην υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι στην Αφρική. Στη συνέχεια, όμως, η δράση της μεγάλωσε σε όλες τις περιοχές, που το χρειάζονται. Για παράδειγμα υπάρχει μια καταστροφή στο Νεπάλ, οι τοπικοί Chef της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενημερώνουν για τις ανάγκες, στήνουμε κουζίνες και μαγειρεύουμε. Μαζεύουμε είτε τρόφιμα είτε χρήματα για να στηρίξουμε αυτές τις δράσεις. Εχει τύχει στην Ασία να φτιάξουμε μια κουζίνα και να μαγειρεύουμε, μέχρις ότου στηθεί ξανά η πόλη, αφού τα πάντα γκρεμίστηκαν…».

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ HELEΧPO

 

Το μεγάλο στοίχημα για την Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, για τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα (στον τομέα των Chef, των ελληνικών προϊόντων, της κουζίνας μας και τη διαφήμιση της χώρας μας προς τα έξω) είναι το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, που θα φιλοξενηθεί από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Helexpo. Θα πάρουν μέρος 1.000 αρχιμάγειρες από 100 χώρες του πλανήτη μας προκειμένου να γνωρίσουν τη γαστρονομία, τους παραγωγούς μας αλλά και την κουλτούρα της Ελλάδας.

Το διεθνές συνέδριο (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες στο worldchef2016.org) θα συμπεριλαμβάνει ομιλίες, διαγωνισμό για τον καλύτερο Chef του κόσμου (σε έναν διαγωνισμό με τον καλύτερο από κάθε Ήπειρο), επισκέψεις σε οινοποιία, σε ελαιοτριβεία, φαγητό με ελληνιή κουζίνα, το μεσημέρι στον χώρο του συνεδρίου και τα υπόλοιπα γεύματα στα ξενοδοχεία των συνέδρων.

Αυτό το συνέδριο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και θα μας επισκεφθούν οι πιο σημαντικοί αρχιμάγειρες του κόσμου, όπως ο κορυφαίος Chef σχετικά με το catering στα αεροπλάνα, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας στο Ντουμπάι και πολλοί ακόμη…

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η παρουσία Chef και παραγωγών ελαιολάδου κι άλλων ελληνικών προϊόντων ως Εκθέτες στο συγκεκριμένο Συνέδριο κρίνεται αναγκαία!

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin