Μπύρα, Μουσική και Ελλάδα: Το Ταξίδι της The Greek Spirits
Tα τελευταία χρόνια, στον Ελλαδικό χώρο έχουν δημιουργηθεί πολλές ενδιαφέρουσες προσπάθειες από μικρές ζυθοποιίες. Με ποιότητα στη γεύση και την αισθητική. Όμορφες περίτεχνες ετικέτες, ολοκληρώνουν την ιστορία πίσω από κάθε μικρό μπουκαλάκι μπίρας.
Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες, ξεχωρίσαμε την The Greek Spirits. Mία μικρή ποτοποιία, η οποία ξεκίνησε από την μπίρα και εξελίσσεται μέσα στο χρόνο… Η GRECA BEER τράβηξε το βλέμμα μας γιατί κάθε γουλιά GRECA BEER είναι ένας μικρός χαιρετισμός στην Ελλάδα που αγαπάμε. Η πρώτη ελληνική εταιρεία που φέρνει τη μουσική στις ετικέτες της. Ένα ταξίδι γεύσης, ήχου και συναισθήματος, που ξεκινά από την Εύβοια και φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας — κι ακόμα παραπέρα.
Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι ο δημιουργός του The Greek Spirits. Κατάγεται από την Εύβοια, έχει ρίζες από το νομό Ηλείας και ζει στο Ίλιον της Αθήνας.
«Η ιδέα για το The Greek Spirits γεννήθηκε σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μου και τότε έβαλα στόχο ζωής μου να δημιουργήσω ένα πολύ καλό ελληνικό προϊόν. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: να φτιάξω την καλύτερη ελληνική μπίρα». Μας λέει ο Κωνσταντίνος στο humanstories.gr
Η αρχή της δικής τους ιστορίας… «The Greek Spirits»
«Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, παρατηρούσα πως τα περισσότερα bars στην Ελλάδα ήταν γεμάτα με εισαγόμενα, ξενόφερτα προϊόντα: ουίσκι από την Ιρλανδία, βότκες από την Ρωσία, Τζιν από την Αγγλία, μπύρες από την Τσεχία. Και τότε είπα μέσα μου: γιατί όχι κι εμείς; Αφού έχουμε τέτοια γη, τέτοιον ήλιο, τέτοιες πρώτες ύλες. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς κάτι δικό μας, αντάξιο ή και καλύτερο; Έτσι ξεκίνησα οικιακά, να κάνω πειράματα με καζανάκια. Αρχικά στον χώρο της ζυθοποιίας, και αργότερα και με δοκιμαστικές αποστάξεις. Όλα από αγάπη, περιέργεια, και πίστη σε αυτό το όνειρο που μπορεί να γίνει.
Μυστικό επιτυχίας. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
«Ξεκίνησα από τη μπίρα και μετέπειτα συνέχισα με αποστάξεις. Για να φτιάξεις μια καλή μπίρα — ή οποιοδήποτε ποιοτικό προϊόν — πρέπει πρώτα να πίνεις και να γεύεσαι. Να δοκιμάζεις, να παρατηρείς, να καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό λυκίσκο και έναν λυκίσκο που θα σου δώσει χαρακτήρα και ταυτότητα. Το μυστικό, όχι μόνο στη μπίρα αλλά σε κάθε προϊόν που προσπαθώ να δημιουργήσω, είναι η ποιότητα. Αυτό για μένα είναι το Α και το Ω. Δεν θα βγάλω ποτέ ένα προϊόν αν δεν είναι ποιοτικά άρτιο. Ό,τι φεύγει από εμένα, πρέπει να είναι το καλύτερο που μπορώ να δώσω. Θέλω να κάνω μια μπίρα που θα ξεχωρίσει. Που θα μιλήσει στον άλλον. Κάτι καινοτόμο, κάτι καινούργιο, κάτι που θα μας κάνει περήφανους». Μας λέει ο Κωνσταντίνος και συνεχίζει: «Σαν εταιρεία, στη The Greek Spirits έχουμε καταφέρει δύο καινοτομίες που, απ’ όσο γνωρίζουμε, γίνονται για πρώτη φορά παγκοσμίως:
1. Η δημιουργία κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο – όπως το “ΜΑΡΓΑΡΟ”, ένα αυθεντικά ελληνικό ποτό που μέχρι σήμερα δεν είχε ενταχθεί σε τέτοια μορφή στην αγορά.
2. Η ένταξη μουσικής στις ετικέτες μπύρας».
Μουσική στην ετικέτα – μια καινοτομία που φέρνει γλέντι στο τραπέζι
«Η ιδέα για τη μουσική ήρθε από μια απλή σκέψη: να κάθεται μια παρέα στο τραπέζι, να ανοίγουν την Ευβιώτισσα, και από περιέργεια να σκανάρουν το QR. Και ξαφνικά, να παίζει μουσική. Να ξεκινάει το γλέντι. Να μπει χαρά στο τραπέζι! Αυτό θέλαμε να προσφέρουμε: ένα απλό, αληθινό ελληνικό συναίσθημα, μέσα από τη γεύση και τη μουσική.
Η GRECA BEER συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Μέσα από κάθε ετικέτα, θέλουμε να αναδείξουμε την πιο όμορφη πλευρά της Ελλάδας, με εικαστικό ύφος και καλλιτεχνική προσέγγιση. Η Greca είναι η μάνα μας, η αδερφή μας, η σύζυγος, η κόρη μας. Είναι η Ελληνίδα όπως την έχουμε μέσα μας. Αυτή τη στιγμή, η Greca ξεκινάει ένα ταξίδι. Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, είναι ακόμα μυστικό — όμως μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να αναδείξουμε την Ελλάδα με τρόπο αυθεντικό και ξεχωριστό. Ο καλλιτέχνης που συνοδεύει την πρώτη Greca είναι ο Νίκος Οικονομίδης, με το τραγούδι «Το Γλέντι». Τον ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία».
Χωράει όλη η Ελλάδα σε ένα μπουκάλι;
«Όχι. Αλλά μπορεί να ξεκινήσει από εκεί». Απαντάει ο Κωνσταντίνος.
Η διαδικασία πίσω από τη δημιουργία μιας νέας μπίρας ή ποτού
«Η διαδικασία για μένα ξεκινά πάντα από ένα βασικό ερώτημα: Από το αφήγημα! Τι καινούργιο έχω να πω στον κόσμο; Πριν μπω στη γεύση, ξεκινάω από την ιστορία που θέλω να αφηγηθώ. Τι θέλω να εκφράσει αυτό το προϊόν; Ποια είναι η αφορμή για να γεννηθεί; Όταν το βρω αυτό, τότε αρχίζω να δουλεύω τη γεύση που του ταιριάζει. Έτσι έρχεται το αποτέλεσμα: η ιδέα και η γεύση να “κουμπώνουν” μεταξύ τους».
Τα Κοκτέιλ
«Το νέο μας απόκτημα είναι ένα κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο — μια ελληνική πρόταση, διαφορετική, καλοκαιρινή, εύκολη και αυθεντική. Παράλληλα, έχουμε φτιάξει και ποτά όπως βότκα και τζιν, που θεωρώ πως είναι από τα πιο καλά αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Η βότκα μας είναι φτιαγμένη από καλαμπόκι, και το Τζιν είναι τύπου London Dry, ιδανικό για gin tonic, με καθαρότητα και ένταση.
Έμπνευση για τον Κωνσταντίνο, θα είναι πάντα το κομμάτι της Ελλάδας που θα ήθελε να «φυλακίσει» μέσα στα μπουκάλια του για να το ζήσουν και οι μικρότερες ηλικίες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Κυριακάτικο Τραπέζι…
«Αν μπορούσα να φυλακίσω κάτι μέσα σε ένα ποτό, δεν θα ήταν μία μόνο γεύση ή μυρωδιά. Θα ήταν το Κυριακάτικο τραπέζι στην αυλή, μετά την εκκλησία. Εκεί που μαζευόμασταν όλες οι οικογένειες, ψήναμε, μαγειρεύαμε, χορεύαμε, τραγουδούσαμε. Τα σπίτια ήταν ανοιχτά, όλοι ήταν ευπρόσδεκτοι, μικροί και μεγάλοι. Υπήρχε αγάπη, χαρά και ζεστασιά. Ήταν κάτι που το είχαν οι προηγούμενες γενιές, οι παππούδες μας, μια γενιά που αγαπώ πολύ. Αν μπορούσα να φυλακίσω αυτό το συναίσθημα, να το “σώσω”, θα το έκανα — για να το δουν και οι επόμενες γενιές, που δεν το έχουν ζήσει αλλά εύχομαι να το ζήσουν». Νοσταλγεί ο Κωνσταντίνος.
Η GRECA συνδυάζει μπίρα και μουσική. Ένα πάντρεμα τέχνης και γεύσης
«Αυτή είναι και η θεματολογία που έχω κατοχυρώσει και φυσικά σκοπεύω να το εξελίξω. Είναι κάτι που μέσα στη φετινή χρονιά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται, αλλά δεν θέλω ακόμα να αποκαλύψω πολλά. Θέλω να σας κρατήσω σε μια γλυκιά αγωνία — για να βλέπετε σιγά σιγά τι ετοιμάζουμε. Εφόσον ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπίρες που δεν έχουν μόνο γεύση αλλά και τέχνη, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό που θέλω να κρατήσετε είναι το εξής:
Εκείνο που μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα, είναι να αναδείξουμε την πιο όμορφη πλευρά της Ελλάδας.
· Την Ελλάδα με το μεράκι.
· Την Ελλάδα με τους τίμιους μικρούς παραγωγούς.
· Την Ελλάδα που ξέρει να παλεύει μέρα-νύχτα για κάτι καλύτερο.
· Την Ελλάδα που έβγαλε λεβεντιά και αρχοντιά.
Μια πλευρά που δεν πρέπει να χαθεί. Και που για εμάς, είναι ο οδηγός μας σε ό,τι δημιουργούμε». Τελειώνει ο Κωνσταντίνος.










