«Ζητάμε τα αυτονόητα. Νέο σχολικό κτίριο… ΤΩΡΑ»

Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί που ανήκει στα Δωδεκάνησα. Ένα νησί στολίδι για την Ελλάδα και πρότυπο ταυτόχρονα. Πρότυπο ανάπτυξης και διαχείρισης. Αλλά και πρότυπο Πολιτισμού. Που οφείλεται αυτό; Μα φυσικά στην καλή διαχείριση του νησιού, από τους ανθρώπους του. Αυτή είναι η απάντηση άλλωστε σε όλα τα ερωτήματα. Οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι μπορούν να αναδείξουν έναν τόπο, κι αυτοί είναι που θα μπορούσαν να τον καταστρέψουν.  Κι ενώ η Τήλος ξεχωρίζει και προβάλλεται πολύ συχνά ακόμη και στο εξωτερικό για την εξαιρετική διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, προς το κοινό καλό του νησιού και των κατοίκων της, το ίδιο το κράτος δυστυχώς δε στηρίζει πάντα το μικρό αυτό νησί όσο θα έπρεπε. Μπορεί θεωρητικά, ο σκοπός και η φιλοσοφία του ελληνικού κράτους να είναι το να ενισχύσουν τα μικρά νησιά, δημιουργώντας τις βάσεις και τις προϋποθέσεις προκειμένου να παραμείνουν εκεί οι νέοι άνθρωποι, πρακτικά όμως κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν το αντίθετο. 

 

Το Γυμνάσιο-Λύκειο της Τήλου (γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις) λειτουργεί από το 1997 σε ΠΡΟΚΑΤ κτίριο στο Μεγάλο Χωριό. Η επιλογή του ΠΡΟΚΑΤ εκείνη την εποχή, έγινε επί θητείας του εμβληματικού δημάρχου Τάσου Αλειφέρη. Τότε, η στέγαση του σχολείου σε ΠΡΟΚΑΤ κρίθηκε επιβεβλημένη για το νησί. Γιατί τα χρήματα που απαιτούνταν για την κατασκευή του δεν ήταν πολλά και η διαδικασία της στέγασης θα γινόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μία άμεση λύση, αλλά προσωρινή. Μάλιστα η όλη διαδικασία, προχώρησε μετά από τηλεμαραθώνιο  του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Από τότε πέρασαν 26 χρόνια. Επειδή στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», η Τήλος ακόμη και σήμερα δεν έχει κατάλληλο κτίριο για τους εφήβους της. Ένα έργο που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί.

Κι όπως  γίνεται αντιληπτό, ένα ΠΡΟΚΑΤ κτίριο του 1997 όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά παρουσιάζει και πολλά προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του.

 

 

 

 

Η διαδικασία για το νέο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα για το νησί της Τήλου είχε προχωρήσει, με έγκριση κονδυλίου για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος 1500 τ.μ. σε οικόπεδο δέκα στρεμμάτων. Όπως αναφέρει το tilosnews.eu: «ο Δήμος, με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το υπουργείο και σχέδιο που εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Εν συνεχεία, ο Δήμος προχώρησε στον σχεδιασμό τοπικού ρυμοτομικού (σχεδιασμός της έκτασης των 10 στρεμμάτων – δηλαδή τι πρόκειται να φτιαχτεί ακριβώς μέσα σε αυτήν την έκταση), το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση του έργου σε αυτήν την έκταση καθώς και της γεωλογικής μελέτης καταλληλόλητας του εδάφους. Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς.

 

Και ξαφνικά η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία μέσω του δικηγόρου της Ιεράς Μητρόπολης, απέστελλε εξώδικο έγγραφο στον Δήμο, το οποίο το κοινοποίησαν και στις αρμόδιες υπηρεσίες, από όπου θα εγκρίνονταν η συνέχιση του έργου. Το εξώδικο αυτό αναφέρει ότι η έκταση αυτή δεν ανήκει στον Δήμο και ανήκει στην εκκλησιαστική επιτροπή. Αναφέρει επίσης ότι όλα αυτά που σχεδιάζει ο Δήμος να φτιάξει και έχει τα σχέδια και την χρηματοδότηση, υπάρχουν ήδη στον χώρο και ότι ουσιαστικά όλα αυτά θα τα φτιάξει ο Δήμος όχι γιατί υπάρχει ανάγκη στο νησί για τα παιδιά και την κοινωνία, αλλά γιατί ο Δήμος θέλει να πάρει απλά το οικόπεδο, να καρπωθεί τον χώρο. Αυτό το έγγραφο στάλθηκε στον Δήμο 1/11/2022 από τον δικηγόρο τους. Υπήρξε μόνο μία προφορική υπόσχεση από την επιτροπή ότι μπορεί να παραχωρηθεί μέρος της έκτασης, μικρότερο από τέσσερα στρέμματα, στην οποία όμως δεν μπορεί να οικοδομηθεί σχολείο».

 


Ο Δήμος από τότε προχώρησε σε συναντήσεις, επιστολές, συναντήσεις με τους μηχανικούς. Δυστυχώς όμως το έργο πνοής για το νησί δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση. Αφού δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο οικόπεδο για να κατασκευαστεί το σχολικό συγκρότημα, διότι για την ανέγερση του απαιτείται έκταση 10 στρεμμάτων εντός οικιστικού σχεδίου.

 

Η τοπική κοινωνία και οι τριάντα μαθητές αντιδρούν και διαμαρτύρονται. Καθώς, αν το ΠΡΟΚΑΤ κτίριο κριθεί ακατάλληλο, η Τήλος θα μείνει χωρίς γυμνάσιο και λύκειο. Και οι μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινούνται καθημερινά με καραβάκι στη Σύμη ή σε κάποιο άλλο γειτονικό νησί. Κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το νησί της Τήλου και θα ανάγκαζε πολλές οικογένειες να μετακομίσουν σε γειτονικά νησιά που διαθέτουν Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.


 

 

Ο δήμος επικοινώνησε και με τον Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης επειδή τα Δωδεκάνησα εκκλησιαστικά ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, αποστέλλοντας επιστολές χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση. Η Δήμαρχος Μαρία Καμμά έχει ήδη μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για σειρά επαφών με παράγοντες του Πατριαρχείου έτσι ώστε να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

 

[ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ]

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τήλου προχώρησαν σε διαμαρτυρία και διάβασαν στο δημαρχιακό μέγαρο της Τήλου σχετικό κείμενο παραθέτοντας τους προβληματισμούς τους. Τι απαιτούν; Τα αυτονόητα. Άμεση ανέγερση νέας σχολικής μονάδας: «Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Τήλου αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο κτήριο που κάνουμε μάθημα και να ενημερώσουμε ότι πραγματικά δεν γίνεται να συνεχίσουμε να φοιτούμε σε αυτό το κτήριο. Ζητάμε νέο κτήριο- για εμάς- τα αδέρφια μας- τις επόμενες γενιές που έρχονται.Τα προβλήματα που πρόκειται να σας παραθέσουμε, είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν χρειάζεται να έχει κακοκαιρία ή έντονα καιρικά φαινόμενα για να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως βλάβες. (Διαδίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα, στατικότητα, πλημμύρα κα).

 

Κόσμε, εσύ που ζεις στο έτος 2023 και είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «σχολείο» μας αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα: εισροή νερού κάθε φορά που βρέχει (στεγανότητα κεραμοσκεπής),  βραχυκυκλώματα (σε περιπτώσεις φωτιά στις συνδεσιμότητες), καθίζηση εδάφους σε σημεία. …παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δήμου Τήλου για την συντήρηση του κτηρίου ( αποκατάσταση μονώσεων, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων και άλλα πολλά). Δεν συμμαζεύεται αυτό το πράγμα! Είναι αδύνατον πια να διορθωθεί.

Εκτός από όλα αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα που αναφέρουμε πιο πάνω, αντιμετωπίζουμε και έλλειψη χώρου, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες που οφείλουμε να έχουμε, να μην γίνονται σωστά. Ενώ άκουσον άκουσον, δεν μας επιτρέπεται έστω και η τοποθέτηση κοντέινερ (σαν αποθήκη) στο χωράφι που είναι το κτίριο από την επιτροπή που το 1997 μας το παραχώρησε για να γίνει το σχολείο! Είναι φανερό, και προσκαλούμε όσο είναι νωρίς, να επισκεφτείτε τον χώρο και να το δείτε με τα μάτια σας. Κρίνεται δυσλειτουργικό. Μας κάνει κακό. Δεν επιθυμούμε να φοιτούμε εκεί!

Επιβάλλεται η ανέγερση νέου και ασφαλούς σχολείου, μόνιμης κατασκευής και σύγχρονων προδιαγραφών, για το οποίο όπως έχουμε ενημερωθεί υπάρχουν τα σχέδια- υπάρχουν τα λεφτά στο ΕΣΠΑ!

Είναι γνωστό (από ότι φαίνεται όχι σε όλους, δυστυχώς) ότι το μικρό κτίριο μας είναι ελαφράς κατασκευής και τοποθετήθηκε στο οικόπεδο το 1997, με τη λογική ότι θα χτιστεί από την πολιτεία νέο κανονικό κτίριο νέων προδιαγραφών, όπως ακριβώς ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, στο σημείο αυτό δεν προχωράει τίποτα απολύτως. Γιατί ;

Δεν έχουν καταλάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το έργο της ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας για τις ανάγκες του Γυμνασίου Λυκείου Τήλου, έχει τέτοια εμβέλεια και τέτοια τεράστια σημασία όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Θα εξασφαλίσει τους παιδαγωγικούς και μαθησιακούς στόχους των νέων της Τήλου αλλά και θα θέσει για το νησί μας την μόνιμη αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τήλου μας στο μέλλον.

Το 1997 το γυμνάσιο λύκειο ξεκίνησε με λίγα παιδιά … τώρα είμαστε 30… στο μέλλον με νέο κτήριο θα γίνουμε περισσότεροι. Αλλά αν δεν υπάρξει νέο κτίριο και σύντομα μάλιστα … που θα πηγαίνουμε σχολείο; Στην Νίσυρο; Στην Σύμη; Θα αναγκαστούμε να αφήσουμε το νησί μας όπως έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας για να έχουν την βασική εκπαίδευση ;

Η άμεση ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας εξασφαλίζει την ζωή πάνω στο νησί μας. Διατηρεί και εδραιώνει την δημιουργικότητα και την δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή και μέλλον στην Τήλο μας, την πατρίδα μας.

 

Εφόσον ο χώρος υπάρχει- τα σχέδια υπάρχουν- τα λεφτά έχουν εξασφαλιστεί- γιατί δεν προχωράει το έργο; Ζητάμε τα αυτονόητα. Νέο κτίριο για το σχολείο μας ΤΩΡΑ. Ακούστε μας όσο είναι νωρίς».

 

“Ακούστε μας όσο είναι νωρίς”, μας λένε τα παιδιά. Γιατί όσο υπάρχουν Παιδιά υπάρχει και Ελπίδα…

 

ΦΩΤΟ: Τζένη Γιαννοπούλου, Πληροφορίες: tilosnews.eu

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin