Ypseli Anafi`s Hive: Η ζωή κερδίζει πάντα
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, οι Αργοναύτες, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους έπεσαν σε καταιγίδα. Άρχισαν λοιπόν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας, ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους. Διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού και με αυτόν τον τρόπο οι αργοναύτες είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο και προσέγγισαν. Στο νησί εκείνο, οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του “Αιγλήτη”. Αυτού που λάμπει, που ακτινοβολεί. Κι ονόμασαν το νησί Ανάφη, διότι αναφάνηκε μέσα στη θάλασσα. Η Ανάφη, το κυκλαδονήσι του φωτός, έχει τριγωνικό σχήμα και βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη.
Από αυτό το νησί που ξεπήδησε μέσα από τη θάλασσα κατάγεται και ο Αντώνης Χάλαρης. Είναι το νησί των καλοκαιρινών του διακοπών. Οι παιδικές αναμνήσεις και οι ιστορίες του παππού του ήταν οι λόγοι που ταρακούνησαν τον Αντώνη. «Η Ανάφη, είναι ένα νησί που έχει ποτίσει το DNA μου. Είναι το νησί συνώνυμο των καλοκαιρινών διακοπών μου. Eίναι το νησί που μου φέρνει στο μυαλό, μνήμες παιδικές. Aνθρώπους αγαπημένους. Μία μέρα, πήγαμε με τον παππού στο σημείο που σήμερα είναι το Παραδοσιακό Μελισσοτόπι του Ypseli Anafi`s Hive. Ένα μικρό παραδοσιακό διατηρητέο αγροτόσπιτο, που στο νησί το ονομάζουν «κατοικιά», και μέσα σε αυτό δεκάδες πήλινα υψέλια περασμένων δεκαετιών. Υψέλι είναι η αιγαιοπελαγίτικη λέξη για την κυψέλη. Ο παππούς μου, είπε την ιστορία με τις μέλισσες, τον τρόπο συλλογής του μελιού και πολλά ακόμη. Φεύγοντας από το σημείο είχα ήδη αρχίσει να σχεδιάζω το project». Μας λέει ο Αντώνης στο humanstories.gr. Ποιο ήταν το project; «Ypseli Anafi`s Hive». Το Ypseli Anafi`s Hive, αποτελείται από 8 σουίτες, διαφόρων τύπων, με κοινά χαρακτηριστικά την ποιότητα και την άνεση. Ο Αντώνης εμπνεύστηκε από την παράδοση και την αρχιτεκτονική της Ανάφης, τις «κατοικιές». Οι οποίες αποτελούσαν για την Ανάφη, τη βάση της αγροτικής οικονομίας. Εμπνεύστηκε και από τις ιστορίες του αγαπημένου του παππού. «Όταν κάτι που έχεις σχεδιάσει με τόση αγάπη και προσήλωση το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά και να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι μία από τις ευτυχισμένες στιγμές».
Η φιλοσοφία του Ypseli Anafi`s Hive «Πίσω από αυτό το όνομα, κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας της οικογένειας μου και του πολυαγαπημένου μου παππού. Ένας άνθρωπος απλός και λιτός. Κι αυτό ακριβώς θελήσαμε κι εμείς να δώσουμε μέσα από τη δημιουργία του ξενοδοχείου. Η απλότητα, όπως εξάλλου αυτή ορίζεται διαχρονικά και από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ήρθε να δέσει αρμονικά με τη σκέψη μας και την παροχή ειλικρινούς και άρτιας φιλοξενίας».
Το λογότυπο, του Ypseli Anafi`s Hive σχεδιάστηκε από την Alexandre Diane, καθαρές γραμμές που αναδεικνύουν τη λεπτομέρεια και ταυτόχρονα αποτυπώνουν με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τις επιλογές του Αντώνη. «Δεν ξεχνάμε ούτε μια στιγμή το ιδιαίτερο σημείο που βρισκόμαστε, κάτω από το διαπεραστικό και ανεξίτηλο φως των Κυκλάδων και εντείνουμε με τις κινήσεις μας και τις επιλογές μας την ανάγκη για καθαρότητα και ευθύτητα».
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο σχεδιασμός, είχαμε θέσει ως βασικό μέλημα, να σεβαστούμε το νησί. Τα χρώματά του, τα υλικά, τις δομές του. Και αυτό κάναμε. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι, που θα ενσωματωνόταν ιδανικά στο χώρο. Όχι μόνο ως κατασκευή, αλλά και ως φιλοσοφία. Αν έρθει κάποιος στην Ανάφη, καταλαβαίνει πολλά για τους ανθρώπους της, για όλους εκείνους που την επιλέγουν κάθε χρόνο για να κάνουν τις διακοπές τους. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι άλλο στην Ανάφη. Θελήσαμε απλώς να δώσουμε μια αυθεντική προσέγγιση του νησιού, με όρους ποιότητας και απόλυτης συνάφειας. Ακόμη και η επιλογή του breakfast basket, κλείνει μέσα του, την Ανάφη. Επιλέξαμε με μεγάλη προσοχή, τα είδη που θα περιέχει. Θέλουμε οι επισκέπτες μας, καθημερινά να γεύονται το νησί. Να τους δημιουργούμε γαστρονομικές μνήμες».
Το Ypseli Anafi`s Hive άνοιξε τον Αύγουστο 2020, μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Παρόλα αυτά ο Αντώνης μαζί με τους συνεργάτες του δεν κάνανε πίσω. Τολμήσανε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ypseli. «Πράγματι, μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, με πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Ωστόσο, πήραμε την απόφαση να μην παρεκκλίνουμε του στόχου μας που ήταν η λειτουργία μέσα στο 2020. Ξέρετε η ζωή στις Κυκλάδες, και ιδιαίτερα σε ένα νησί σαν την Ανάφη, είχε πάντα δυσκολίες, ωστόσο η ζωή, είναι εκείνη που πάντα κερδίζει. Έτσι και εμείς είπαμε να δώσουμε ζωή, σε μία εγκατάσταση την οποία υλοποιήσαμε με πολύ αγάπη και προσωπική εργασία». Μας λέει ο Αντώνης και συνεχίζει: « Η πρώτη χρονιά λοιπόν, κύλησε με πολύ ενδιαφέρον, με το Ypseli Anafi`s Hive να μετατρέπεται σε ένα κύτταρο φιλοξενίας και δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών. Είμαστε παραπάνω από ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση του κόσμου. Ξέρετε όταν ετοιμάζεις ένα χώρο, γίνονται στο μυαλό, κάποιες σκέψεις για το πως θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει ιδανικά. Ωστόσο, η ίδια η λειτουργία είναι εκείνη που αποδεικνύει ή όχι, την επιτυχία του. Και η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτή τη φετινή λειτουργία, είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω ότι ο χώρος “δούλεψε”. Η λογική της εγκατάστασης βρήκε το δρόμο της και γίναμε δέκτες πολλών και θετικών σχολίων».
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το νησί έχει 271 κατοίκους και μπορεί ο χειμώνας να είναι δύσκολος σε ένα τέτοιο νησί όπως την Ανάφη αλλά είναι σίγουρα πιο γοητευτικός. «Έχω μείνει στην Ανάφη, όλες τις εποχές του χρόνου. Έχω δει την Ανάφη το καλοκαίρι, όμως, έχω δει και το άλλο της πρόσωπο. Εκείνο του χειμώνα, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο φιλόξενο, ωστόσο παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο γοητευτικό. Βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι εκείνο που με έχει κάνει να αγαπήσω τόσο πολύ το νησί, είναι η επαφή που έχω μαζί του το χειμώνα. Είναι μία περίοδος ειλικρίνειας. Μία περίοδος που σου επιτρέπει να συνομιλήσεις με τον εαυτό σου, με τις ανέγγιχτες ομορφιές του νησιού, τις οποίες φροντίζει να τις μοιράζεται με τους κατοίκους της με όρους σεβασμού και ισότητας».
Αγαπημένο σημείο του νησιού για τον Αντώνη, είναι το όρος Κάλαμος. Μάλιστα, ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον αποκαλεί τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου. «Πρόκειται για τον δεύτερο ψηλότερο μονόλιθο στην Ευρώπη μετά το Γιβραλτάρ και ορατός σχεδόν από όπου και να σταθείς στο νησί. Στην κορυφή του, στα 460μ. περίπου βρίσκεται η μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας χτισμένη το 1715. Συχνά στο νησί λέγεται πως «αν δεν έχεις ανέβει εκεί, μην πεις ότι πήγες φέτος στην Ανάφη». Η θέα από το σημείο αυτό είναι κάτι το μοναδικό. Κάθε χρόνο θα το επισκεφθώ και θα διανυκτερεύσω με την παρέα μου με θέα τα αμέτρητα αστέρια. Θα το χαρακτήριζα εμπειρία ζωής…». Τελειώνει ο Αντώνης.
Facebook: Ypseli Anafi's Hive, https://www.facebook.com/YpseliAnafi/