Το πρώτο φυσικό εργοστάσιο του πλανήτη εμπνευσμένο από μια γυναίκα!
Αν έχεις μεράκι, επιμονή και πείσμα μπορείς να πετύχεις τα πάντα… Κι ειδικά αν η παρέα σου ονόμαζεται «MERAKI PEOPLE» δύσκολα θα αποτύχει ένα εγχείρημα, όσο δύσκολο κι αν είναι ή παρουσιάζεται από ορισμένους. Κι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τα μυαλά των ανθρώπων της είναι μοναδικά και μπορούν να καινοτομήσουν σε κάθε τομέα. Αρκεί η μεθοδικότητα, το όραμα κι η πίστη να βρουν «ορκισμένους» συνοδοιπόρους…
Κάπως έτσι γνωρίσαμε και την Χριστιάνα Γαρδικιώτη, επικεφαλής ενός σπουδαίου εγχειρήματος… Της κατασκευής του πρώτου φυσικού εργοστασίου στον πλανήτη! Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, για ορισμένους ακόμη και τρελό, όμως η ίδια έχει τα επιχειρήματα και τα απτά αποτελέσματα άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών του εξωτερικού για να οδηγήσει νοερά το νου μας στο επιθυμητό κι άκρως πρωτότυπο αποτέλεσμα.
«Στα τέλη Οκτωβρίου (21-23) θα αποδείξουμε στον κόσμο που πιστεύει ότι δε γίνεται τίποτα στην Ελλάδα, ότι κάτι μπορεί να συμβεί και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένει κανένας. Σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, στις Καρυές ή στην Αράχωβα Λακωνίας και θα μιλήσουν άνθρωποι από 14 χώρες, επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, άνθρωποι που δουλεύουν στον ιατρικό κλάδο με τρομερές γνώσεις που μπορούν να τις μεταλαμπαδεύσουν και να εμπνεύσουν συνανθρώπους μας για την καινοτομία, για τη νέα αρχή στη ζωή τους μέσω της φύσης και τη μεγάλη τοπική ανάπτυξη. Το MERAKI PEOPLE, μια άτυπη ομάδα για την τοπική ανάπτυξη του Πάρνωνα διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση σε συνεργασία με το WHIS. Πρόκειται για μια εταιρία που στο καταστατικό της εμπεριέχεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, βέβαια με παγκόσμια δυναμική κι εκπροσώπους από διάφορες χώρες. Επέλεξαν να επισκεφθούν την Ορεινή Αρκαδία για 2η φορά, σε εκδήλωση από το MERAKI PEOPLE κι αυτός αποτελεί μια επιβράβευση για εμάς. Για παράδειγμα μετά την πρώτη τους εμπειρία στον Άγ. Ιωάννη Κυνουρίας, επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν την 2η σύνοδο κορυφής του στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά στις Καρυές Λακωνίας. Αυτό λέει και σημαίνει πολλά», ανέφερε η Χριστιάνα Γαρδικιώτη στο Humanstories.gr.
Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα για το πρώτο φυσικό εργοστάσιο του πλανήτη; Η κ. Γαρδικιώτη πήρε ώθηση από μια συμβουλή του πατέρα της: «Βγαίνοντας στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, το οποίο είναι κοντά στη θάλασσα και σε ώρες προσωπικής περισυλλογής, άκουγα πάντοτε τη φωνή του πατέρα μου. Ελεγε ότι «παιδιά, παραγωγική διαδικασία υπάρχει; Γιατί αν δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο σε μια κοινωνία, δε θα επέλθει κι η ευημερία». Κι αυτό έβγαινε από το στόμα, ενός ανθρώπου που εκείνη την εποχή απασχολούσε 1.200 εργάτες. Ετσι ενώ έβλεπα τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, αναρωτήθηκα γιατί να μην πούμε σε όλους να δουν το βουνό με μια διαφορετική ματιά και προσέγγιση. Δηλαδή αν ο εργοδότης δεν ήταν ένας μεγάλος κεφαλαιούχος, αλλά το ίδιο το βουνό μάς βοηθούσε για να παράγουμε, τότε τι θα γινόταν; Με τη βασική προϋπόθεση, πάντα, να το προσέχουμε κι όχι να το καταστρέφουμε. Κι η απάντηση είναι απλή: θα έπαιρνε ”σάρκα κι οστά” το πρώτο φυσικό εργοστάσιο στον πλανήτη. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο ”πείραμα”».
Η Χριστιάνα Γαρδικιώτη, μια γυναίκα με πείσμα, όραμα και πολλά όνειρα για το καινούργιο που θα αναμορφώσει τα χωριά της περιοχής της, μάς αναλύει πώς ένα δάσος θα πάρει τον «άγνωστο μέχρι σήμερα» ρόλο του εργοδότη μιας ομάδας ανθρώπων. «Από τη στιγμή που σε ένα δάσος υπάρχει ένα σύστημα με πολλές διαδικασίες, έτσι θα έρθουν κι οι δυνατότητες για υπηρεσίες και πράγματα που θα παραχθούν. Εμείς ξεκινάμε με αυτά που διαθέτουμε σε απόσταση 25χλμ., με στόχους και τα μηδενικά απόβλητα. Δε θέλουμε σκουπίδια στο δάσος. Αντίθετα επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε εκείνες τις διαδικασίες που θα λειτουργήσουν ευεργετικά μέσω του δάσους και της φύσης. Δηλαδή μιμούμενοι τη φύση, να δουλεύουμε στη φύση για τη φύση!
»Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια συνολική ευημερία. Οπως δείχνει κι ο τίτλος της ομάδας «MERAKI PEOPLE» οι προσπάθειες αυτές δεν μεταφράζονται σε πραγματικά κεφάλαια, αλλά στο κοινωνικό κεφάλαιο. Οσο πιο γρήγορα κατορθώσουμε να φτιάξουμε μια μαγιά ανθρώπων που θα πιστέψουν αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα και θα το κάνουν πράξη, τόσο θα παρακινήσουν κι άλλους να το δουν, να το δοκιμάσουν… Κι έτσι αν μπουν οι βάσεις για το πρώτο χωριό που η φύση θα είναι ο εργοδότης, τότε δε γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα έχουμε παραγωγικές διαδικασίες και στα πλαϊνά χωριά».
Και συνεχίζει με ένα άκρως ενδεικτικό παράδειγμα: «Στην πρώτη μας συγκέντρωση – στον Αγ. Ιωάννη Κυνουρίας – ο καφενές του χωριού, ένας κατεξοχήν αντιπαραγωγικός χώρος, μετατράπηκε σε μια εστία παραγωγικής σκέψης κι επιχειρηματικού σχεδιασμού. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό γεννήθηκε μια τοπική μικρή ομάδα, η οποία συνέρχεται ανά μήνα. Επιπροσθέτως κάποιος που ήρθε από το εξωτερικό κι άκουσε τα όσα ειπώθηκαν, είπε ότι θα λειτουργήσει μια κοινωνική επιχείρηση στην πατρίδα του, κάτι που έφερε 400 συνέδρους και 70.000 λίρες στην τοπική κοινωνία. Ακόμα βρέθηκε ένας άνθρωπος που με πλησίασε κι ίδρυσε στη πατρίδα του, στη Βομβάη, μια μονάδα παραγωγής υποστρώματος μανιταριών. Ετσι δίνει δουλειά σε 1.000 οικοτεχνίες γυναικών. Οπως καταλαβαίνετε δε διακρίναμε αμέσως την αλλαγή στον Αγ. Γιάννη, αλλά είδαμε ένα γίγνεσθαι που ήταν μαγικό.
»Επομένως εμείς αντιστρέφουμε τις φράσεις «δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»… Και λέμε ότι δεν χρειάζεται λεφτά για να ξεκινήσεις κάτι δυναμικό, χρειάζεται να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους, να εργαστείς πάρα πολύ και με συνεργασίες – και με τρομερή ψυχή – να φθάσεις στην υλοποίηση των ονείρων σου. Πρέπει ο κόσμος να πιστέψει ότι όλα αυτά γίνονται για το δικό τους καλό. Θέλουμε να φτιάξουμε μια δεξαμενή σκέψης, που θα έχει να κάνει με την οικονομία της ζύμωσης, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μοναδικό. Οποιος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια τέτοια οικονομία στην χώρα του, θα πρέπει να επισκέπτεται κάθε χρόνο το χωριό αυτό για να μαθαίνει τον τρόπο».
Η οικονομία της ζύμωσης κι οι προοπτικές της… Τι ακριβώς είναι αυτό; Η Χριστιάνα Γαρδικιώτη μάς εξηγεί τον φυσικό τρόπο ανάπτυξης κι αυτής της διαδικασίας: «Τα ένζυμα βοηθάνε για να ξεκινήσει μια διαδικασία και να μετατραπεί ένας μεγάλος όγκος σε κάτι άλλο πολύ χρήσιμο. Για παράδειγμα, ένα κιλό αλεύρι και 10 γραμμάρια μαγιάς μας βοηθάνε για να φάνε 20 άτομα ένα ψωμί. Δηλαδή μια τόσο πολύ μικρή ποσότητας μαγιάς βοηθάει τόσο πολύ στο τελικό προϊόν. Αυτήν τη στιγμή η μαγιά παράγεται με τεχνητό τρόπο, εμείς εστιάζουμε ώστε να παραχθεί με φυσικό τρόπο, όπως παλιά… Το τυρί γινόταν από το στομάχι του ζωντανού και δεν χρησιμοποιούνταν έτοιμες μαγιές. Το ίδιο συνέβαινε και με το ψωμί. Θυμάμαι από τις γιαγιάδες μου ότι στις 14 Σεπτεμβρίου έβαζαν το βασιλικό μέσα στο νερό και γινόταν το προζύμι. Παίρνεις ένα μικρό φυσικό ένζυμο και φτιάχνεις πεντανόστιμα προϊόντα με μια διακριτική ταυτότητα ενός τόπου. Πουθενά δεν υπάρχει το συγκκεριμένο ένζυμο από το στομάχι προβάτου πάνω στις Καρυές… Κάνεις κάτι μοναδικό…
»Στόχος μας είναι να πάρουμε τους ανθρώπους, που ζούνε χιλιάδες χρόνια στις ορεινές κοινότητες όπως οι Βοσκοί μας – που έχουν μέσα στο DNA τους μια καταπληκτική γνώση περί της κτηνοτροφίας – και να τους συνδέσεις με τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με προηγμένες οικονομικές (κι όχι μόνο) σχολές και να δημιουργήσεις την οικονομία της ζύμωσης, σε ένα χωριό, στο καφενείο του ή σε κάποιο διπλανό εργαστήριο. Χρειάζονται μυαλά, ανοιχτά μυαλά, ανοιχτή καρδιά για να εμπιστευτεί κάποιος ότι αυτά που λεώ τα πιστεύω κι είναι υλοποιήσιμα. Ο, τι δεν επιδιώκω να του πάρω τα λεφτά. Και σε όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό ότι με ανοιχτή διάθεση για δημιουργία και καινοτόμων διαδικασιών μπορείς να φέρεις μια αλλαγή και να γίνεις εσύ ένα ένζυμο που θα κάνεις τη ζύμωση.
»Ξέρετε ότι στο εξωτερικό φτιάχνουν τούβλα από μανιτάρια; «Θα θέλατε να κάνουμε κάτι τέτοιο;», ρώτησα τους κατοίκους του χωριού κι άρχισαν και το σκεφθόταν. Επίσης τους ενημέρωσα ότι μπορούν να φτιάξουν δέρμα από μανιτάρια κι όχι από τα χημικά απόβλητα με τα δέρματα ζώων. Αντί να σκέφθονται ορισμένοι ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα, ξύνουν πλέον το κεφάλι τους κι επεξεργάζονται τις νέες ιδέες».
«Ολο αυτό που παρουσιάσαμε ήταν ένα κοινωνικό πείραμα. Θα πρέπει κι εμείς να πάμε στο εργαστήριο και να δούμε όπως οι ακαδημαϊκοί, ικανές συνθήκες για να δημιουργήσουμε κάτι. Το γεγονός ότι ήρθαν στον Πάρνωνα 44 σπουδαίες προσωπικότητες και τους είχαμε σε έναν δημιουργικό διάλογο με την κοινότητα των τοπικών ανθρώπων, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τι θα συμβεί. Οπως κι οι επιστήμονες, έτσι κι εμείς, αυτά που βγήκαν ως αποτελέσματα – συμπεράσματα μας προκαλεσαν μεγάλη εντύπωση. Εναγκαλιζόμαστε την αβεβαιότητα, αφού κάνουμε ένα πείραμα. Ομως δε στοιχίζει τίποτα. Κι επιπροσθέτως θα δημιουργηθεί κι ένας τουρισμός ποιότητας. Μάλιστα μπορεί κάθε χρόνο να μαζεύονται 1.000 άτομα και να συζητούν όχι μόνο για την οικονομία της ζύμωσης, αλλά και πολλά ακόμη γνωστικά αντικείμενα. Κι όλα αυτά στις Καρυές ή την Αράχωβα Αρκαδίας, σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, αφού εκεί οι Καρυάτιδες, οι πρώτες (πριν κι από εκείνες του Παρθενώνα) Καρυέτιδες, έπαιζαν το ρόλο της προσπάθειας των θεσμών. Προστάτευαν τους τάφους των αρχηγών, με απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο», κατέληξε με ρεαλισμό η κ. Γαρδικιώτη.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής για την Καινοτομία στην Υγεία…
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ «MERAKI PEOPLE» ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
6 Σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Jason 29/09/2016 (02:49)
I truly love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself?
Please reply back as I’m looking to create my own website and would like to find out where you got this from or just what the theme is named.
Thanks! http://Yahoo.org/
Frank 01/10/2016 (11:46)
It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
I have read this post and if I could I want to suggest
you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring
to this article. I wish to read even more things about it! http://bing.org
Rufus 10/10/2016 (12:35)
Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about
this. We got a grab a book from our local library
but I think I learned more from this post.
I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. http://LonCapponi.bitbucket.org/Best-Offer-for-benzodiazepines-urine-drug-test-how-long-Get-it-now-.html
ΑΝΝΑ ΚΑΗ 16/10/2017 (22:05)
0 ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΖ 4 11 2017 ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΤΑΠΤΙΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤ ΑΘΗΝΩΝ …ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ……ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΕΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Αναστασια Τηνίου 19/06/2018 (23:13)
Με ενδιαφερει οποιαδηποτε δραση και ιδεα σχετικα με την αναπτυξη χωρις μεγαλα κεφαλαια. Παρακαλω στειλτε μου ο,τι πληροφορια εχετε για το θεμα. Ευχαριστω πολυ, το αρθρο ηταν ακρως εμπνευστικο.
Stelios Moschoulas 25/06/2018 (12:35)
Καλησπέρα σας, μιλήστε με την ίδια την κ. Γαρδικιώτη… https://www.facebook.com/christiana.gardikioti?ref=br_rs