Το μοναδικό Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας, βρίσκεται στη Σαντορίνη

«Η Ατλαντίδα σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ήταν μια χώρα πλούσια, με δέκα βασιλείς, ανώτερους των νόμων και τιμωρούς, που εξουσίαζε και τις άλλες νήσους μέχρι την Αίγυπτο και την Τυρρηνία και που διατηρούσε μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Πραγματοποιούσε εξορύξεις μετάλλων και δη ορείχαλκου. Μια ιερά νήσος, που παρήγε αξιοθαύμαστα προϊόντα και σε υπεραφθονία τα πάντα, είχε ήμερα και άγρια ζώα και πολλούς ελέφαντες, πλούσια βλάστηση, δέντρα, ξυλεία, άφθονα φυτά, ανθοφόρα και μη, χόρτα, καρπούς ήμερους και ξηρούς και όσπρια…Επί πολλές γενιές οι κάτοικοι ήταν νομοταγείς και τιμούσαν τον θεό, ήρεμοι και σώφρονες σε όλα. Περιφρονούσαν ότι άλλο πλην της αρετής και θεωρούσαν βάρος τον άφθονο χρυσό». |Πλάτωνος Τίμαιος (24d-25d) Απόσπασμα από τα  Άπαντα Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων, Πλάτωνος Διάλογοι, Τίμαιος|

Ο Μύθος της χαμένης Ατλαντίδας αποτελεί μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Ο  Γιώργος Κουκουλάς είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, συγγραφέας του βιβλίου «Το βυθισμένο βασίλειο», και ένας από τους δημιουργούς του Μουσείου της Χαμένης Ατλαντίδας στη Σαντορίνη. «Η ιδέα του Μουσείου, ξεκίνησε από το βιβλίο και την ανταπόκριση που είχε στους επισκέπτες του νησιού. Όμως ένα λογοτεχνικό βιβλίο, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο, μικρό εύρος κόσμου. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως ένα μουσείο θα μπορούσε να ταξιδέψει περισσότερο κόσμο σ’ αυτή την όμορφη ιστορία-μύθο. Μια τόσο καινοτόμα ιδέα όμως χρειάζεται πολλούς δημιουργούς». Μας λέει ο Γιώργος στο humanstories.gr και συνεχίζει: «Ήμουν πολύ τυχερός που στις αρχικές διερευνητικές επαφές της ιδέας βρέθηκε ο παιδικός μου φίλος Νίκος Κόντης,  με τις γνώσεις και την εμπειρία του στις καινοτόμες τεχνολογίες και με βοήθησε ώστε να μετατρέψει ένα όνειρο σε πραγματικότητα! Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο στον πολιτιστικό χώρο αφού μιλάμε κυριολεκτικά για την δημιουργία ενός μουσείου χωρίς φυσικά εκθέματα».

 

 

 

Το Μουσείο «Χαμένη Ατλαντίδα» άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Μάιο του 2019. Το Μουσείο έγινε αποκλειστικά με ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό στην πορεία της ζωής σου να συναντάς ανθρώπους-συνοδοιπόρους που να εμπνέονται από το όραμα σου και να πιστεύουν σε αυτό.  Και κάπως έτσι ο Γιώργος μαζί με τον Νίκο και μερικούς ακόμη οραματιστές, έκαναν πραγματικότητα το δικό τους Μουσείο. «Ιδιαίτερη μνεία όμως, θέλω να κάνω στον τρόπο χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Η χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια από μια ομάδα παιδικών φίλων που εμπιστεύτηκαν χωρίς καμία ασφαλιστική δικλίδα την ιδέα και το όραμα μας. Μια ιδέα που σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές φάνταζε με ουτοπία. Σαν την Ατλαντίδα του Πλάτωνα. Πραγματικά νιώθω την ανάγκη και εγώ και ο Νίκος να τους ευχαριστήσουμε για αυτή την εμπιστοσύνη τους».

 

Σε 700τμ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης εξιστορείται, με τη βοήθεια της τεχνολογίας το ιστορικό χρονικό ενός ενεργού ηφαιστείου κι ενός μοναδικού πολιτισμού.  «Στόχος μας δεν είναι να πείσουμε για την συγκεκριμένη θεωρία για την Ατλαντίδα. Μέσα από την θεωρία αναδεικνύουμε την ιστορία της Σαντορίνης, την Ελληνική μυθολογία, την φιλοσοφία του Πλάτωνα και την γεωλογική εξέλιξη ενός νησιού-ηφαίστειο. Σκοπός μας είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει ουσιαστικά το μέρος που έχει επισκεφτεί και την ιδιαίτερη κληρονομιά του. Υπάρχουν εκατοντάδες θεωρίες για τη χαμένη Ατλαντίδα. Το σημαντικό όμως είναι οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτόν τον μύθο και η πρόθεση του μεγάλου φιλόσοφου Πλάτωνα όταν τον έγραψε. Μέσα από την τεχνολογία, την δια δραστικότητά των εκθεμάτων και τον πλούτο της πληροφορίας τα παιδιά βγαίνουν από το μουσείο πιο ώριμα και οι ενήλικες πιο παιδιά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχόλιο ενός ζευγαριού της τρίτης ηλικίας που στην έξοδο του από το μουσείο μας είπε πως για πρώτη φορά κατάλαβε και ευχαριστήθηκε την χρήση της νέας τεχνολογίας».

 

 

Το ποιο ενδιαφέρον κομμάτι του Μουσείου

«Δυσκολεύομαι να επιλέξω κάποιο κομμάτι, όλα τα εκθέματα έχουν τις ιδιαιτερότητες τους βασισμένα σε πρωτοπόρες τεχνολογίες. Συνήθως όμως οι επισκέπτες ενθουσιάζονται με την αίθουσα της 9D εμπειρίας όπου έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με όλες τις αισθήσεις τους την καταστροφή του νησιού από το ηφαίστειο και το τσουνάμι. Αν επέλεγα εγώ θα έλεγα το διόραμα της Ατλαντίδας που κατασκευάσαμε σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα με την ιστορία να ζωντανεύει μέσα του μέσω της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας. Ένα πραγματικά καινοτόμο και μοναδικό έκθεμα». Μας αναφέρει ο Γιώργος και συνεχίζει: «Για αυτό το project έχουν συνεισφέρει αρκετές ομάδες ατόμων. Θα ξεχώριζα την ομάδα πληροφορικής της εταιρείας Leap του συν δημιουργού Νίκου Κόντη που έφερε σε πέρας μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή…».

 

Επίσκεψη της Α’ Γυμνασίου Μεσαριάς στο Διαδραστικό Μουσείο «Lost Atlantis»

Η χαμένη Ατλαντίδα και η Σαντορίνη

«Τα τελευταία χρόνια, η θεωρία της Σαντορίνης σαν πιθανή τοποθεσία της Ατλαντίδας φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Τα περισσότερα πρόσφατα ντοκιμαντέρ αλλά και βιβλιογραφία θεωρούν το νησί την πιο πιθανή εκδοχή. Τα νεότερα στοιχεία που έχουμε είναι μια πιθανή μετατόπιση της χρονολογίας της έκρηξης του ηφαιστείου του νησιού πιο κοντά στην χρονολογία της καταστροφής του Μινωικού πολιτισμού. Ένα στοιχείο που συνδέει ακόμα περισσότερο την ιστορία του Πλάτωνα με την Σαντορίνη». Μας λέει ο Γιώργος.

 

 

 


Μύθος ή αλήθεια, η Σαντορίνη διαθέτει πια το μοναδικό δια δραστικό Μουσείο της «Χαμένης Ατλαντίδας» στον κόσμο όλο.  «Λατρεύω αυτούς που ποθούν το αδύνατο». Είχε πει ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Ο Γιώργος και ο Νίκος κατάφεραν το αδύνατό. Όταν όλοι τους έλεγαν ότι αυτό που θέλετε να κάνετε δεν γίνεται. Αυτοί απέδειξαν σε όλους ότι όλα γίνονται αν το επιθυμείς πολύ κι αν έχεις δίπλα σου συνοδοιπόρους. «Η αλήθεια είναι πως παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με την πανδημία, που συν έπεσε με την έναρξη του μουσείου,  εγώ και ο Νίκος είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Τα σχόλια και οι κριτικές των επισκεπτών, μας αποζημιώνουν με το καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε και άλλα καινοτόμα τεχνολογικά και διαδραστικά μουσεία και σε άλλες τοποθεσίες της Ελλάδας».  Τελειώνει ο Γιώργος.

 

 

Περιηγηθείτε στο Μουσείο  https://www.lost-atlantis.com/

 

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin