Ψαρά, ένα νησί για να ζεις…

Τα Ψαρά βρίσκονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Βορειοδυτικά της νήσου Χίου. Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου μας. Δεν το υποτιμάμε όμως λόγω του μεγέθους του. Διότι η συνδρομή του νησιού στην ιστορία της Ελλάδας ήταν ανεκτίμητη. Και ο ρόλος και η θέση του στον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερης σημασίας. Κάποτε στα Ψαρά, ζούσαν 5.000 άνθρωποι.  Στο λιμάνι, στους γύρω όρμους και κόλπους μαζευόντουσαν πάνω από 400 πλοία. Μέχρι το 1821 οι Ψαριανοί έζησαν ήρεμα και ασχολήθηκαν με την αλιεία και το εμπόριο. Εξέλεγαν κάθε χρόνο την τοπική εξουσία τους μεταξύ των πλουσιοτέρων συμπολιτών τους. Οι τέσσερις δημογέροντες που αναλάμβαναν την εκτελεστική εξουσία ήταν και υπεύθυνοι απέναντι στον Τούρκο ναύαρχο (τον καπετάν-πασά) και διοικούσαν ουσιαστικά το νησί αφού δεν υπήρχε Τούρκος διοικητής. Ακόμα και τα ποινικά δικαστήρια εκδικάζονταν από τους ίδιους τους Ψαριανούς. Το 1815 προστέθηκε στη διοίκηση του νησιού και διοικητής. Πριν από την επανάσταση του 1821 το νησί είχε καταφέρει να πλουτίσει και να ευημερεί. Ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη (με πάνω από 45 πλοία) μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες. Τα Ψαρά ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον Τούρκικο ζυγό, στις 10 Απριλίου 1821 και το Πάσχα ύψωσαν την επαναστατική τους σημαία.

 

Τα Ψαρά σήμερα.

 

Στα Ψαρά λοιπόν συναντήσαμε την Άννα Κικιλή. Η Άννα κατάγεται από τη Χίο και τα τελευταία δύο χρόνια ζει στο μικρό νησί. Από επιλογή. «Ήρθα στα Ψαρά για δουλειά ως Συνεργάτης Δημάρχου, γιατί ήταν πάνω στις σπουδές μου. Αλλά και γιατί ήθελα να ζήσω την εμπειρία.  Είναι πολύ όμορφα στο νησί αλλά δύσκολο να ζει κάνεις μόνιμα. Πολλά πράγματα που αλλού θεωρούνται δεδομένα, στα μικρά νησιά δεν είναι». Μας λέει η Άννα στο humanstories_gr.

Το νησί έχει 380 περίπου κατοίκους το χειμώνα, εκ των οποίων πενήντα είναι παιδιά από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.  Για ένα μικρό νησί, παραδέχεται η Άννα, ότι είναι πολύ καλό ποσοστό. Το πρώτο σχολείο λειτούργησε στο νησί 1806 και μέχρι σήμερα όλοι συνδράμουν στην καλή λειτουργία του. Μάλιστα έχει και ειδικότητες καθηγητών, αγγλικών και πληροφορικής.  Ένα αξιόλογο νησάκι. Όπου γίνονται σημαντικές συλλογικές προσπάθειες. Το νησί έχει δύο Αγροτικούς γιατρούς. Ένα ζευγάρι που ήρθε φέτος για ένα χρόνο. Ενώ, όσον αφορά τη συγκοινωνία, έχει κάθε μέρα ένα μικρό πλοίο από τα Ψαρά προς την Χίο και αντίστροφα.  Και μία φορά τη εβδομάδα ένα μεγάλο πλοίο για Πειραιά.

 

 

Τα Ψαρά είναι ένα αρκετά οργανωμένο νησί. Ο δήμος και ο σύλλογος Ψαρών, κάνει αρκετά πράγματα, έτσι ώστε να βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, νέοι με καταγωγή από τα Ψαρά επέστρεψαν στο νησί τους.  «Έχει νέα ζευγάρια που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους,  όχι πολλά άλλα έχει. Είναι πραγματικά ένα πανέμορφο νησάκι τα Ψαρά, που για να λέμε την αλήθεια δεν του λείπουν πολλά. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια που νιώθεις σε θέματα υγείας, αφού εδώ μπορούν να σου παράσχουν μόνο πρώτες βοήθειες. Ενώ το χειμώνα, όταν υπάρχει απαγορευτικό λόγω καιρού, νιώθεις τον αποκλεισμό. Κατά τα άλλα είναι πανέμορφο μέρος για να ζεις. Ηρεμείς. Έχει πολύ όμορφες παραλίες. Για οικογενειακές διακοπές ενδείκνυται. Και με τα πόδια σε δυο λεπτά βρίσκεσαι  μπροστά σε οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν από το δήμο. Το πιο βασικό από όλα όμως, είναι ότι στα Ψαρά νιώθεις ασφαλής. Ακόμα κοιμόμαστε με το κλειδί στην πόρτα…Αξία ανεκτίμητη». Μας λέει με θαυμασμό η Άννα. Η Άννα είχε φέτος την επιλογή  να πάει στη Χίο για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Αλλά στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να ήταν η τελευταία παρέλαση που θα ζούσε στα Ψαρά, αν φύγει τον Αύγουστο από το νησί λόγω λήξης της σύμβασης της, ήταν κάτι που την κράτησε στο μικρό νησί. Ήθελε για μια ακόμη φορά να ζήσει τη συγκίνηση της ηρωικής νήσου των Ψαρών.

 

“Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη μελετά τα λαμπρά παλικάρια και στην κόμη στεφάνι φορεί γινωμένο από λίγα χορτάρια που ΄χαν μείνει στην έρημη γη”.  – Διονύσιος Σολωμός

 

 

Οι φωτογραφίες δόθηκαν από την Άννα Κικιλή και προέρχονται από τη σελίδα: Into the BIG BLUE

Το βίντεο της παρέλασης είναι της Άννας Κικιλή.

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin