Οταν διδάσκεις (κάτι παραπάνω από) μια ξένη γλώσσα μέσω του Greek LOL!
ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ, πριν αρκετά χρόνια, με την Λίνα Μοδίτση σε διαφορετικό χώρο… Στον «υδάτινο κόσμο» του ελληνικού water polo. Εκείνη αθλήτρια του ΠΑΟΚ, πάντα σοβαρή, πειθαρχημένη, μετρημένη στα όσα έκανε και με διάθεση να προσφέρει για το σύνολο, για την ομάδα για το κοινό όραμα μιας παρέας.
Μια δεκαετία («και βάλε») αργότερα συναντηθήκαμε σε έναν άλλο χώρο, αυτόν της εκπαίδευσης, όταν έμαθα ότι από το 2015 είναι μία από τις δασκάλες του Greek Lessons OnLine. Μια μοντέρνα, διαδραστική κι άκρως επιτυχημένη εκπαιδευτική πλατφόρμα μάθησης της ελληνικής γλώσσας, σε Έλληνες 2ης, 3ης γενιάς αλλά και σε ξένους, που έχουν«ερωτευτεί» την χώρα μας και θέλουν να γίνουν κομμάτι της, μέσω της ασφαλούς οδού της εκμάθησης των ελληνικών.
Οποιος πιστεύει ότι διαδικτυακά δεν υπάρχει η λογική μιας τάξης σχολείου, πλανάται οικτρά… Μέσω της τεχνολογίας τα μαθήματα γίνονται ιδιαίτερα ανά άτομο, σε ομάδα τριών ατόμων ή και σε γκρουπ μέχρι οκτώ μαθητές. Τι χρειάζεται; Ένας Η/Υ ή μια «ταμπλέτα», καλή σύνδεση στο Ίντερνετ κι ανοιχτοί ορίζοντες για μάθηση της πιο πλούσιας κι ενδιαφέρουσας γλώσσας του κόσμου!
Πάρτε μια πρώτη γεύση από το «Greek LOL», από την γνωστή ηθοποιό, Λίλα Μπακλέση…
Κι επιστρέφουμε στη συζήτησή μας, με την Λίνα Μοδίτση, δασκάλα του Greek LOL… «Το Greek Lessons OnLine ξεκίνησε ως ιδέα από την Στέλλα Μπομποτσιάρη και τον Παύλο Ξύνα το 2006 και μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα κι αρκετές δοκιμές, άρχισε την επίσημη λειτουργία του το 2012. Εγώ είχα αποφοιτήσει από τη Σχολή Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής του ΑΠΘ κι έψαχνα δουλειά. Είδα μια αγγελία του Greek LOL, για εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα (είναι απαράβατος όρος να ζεις και να δουλεύεις από την Ελλάδα) πέρασα από συνέντευξη και ξεκίνησα το 2015. Τότε ήμασταν πέντε εκπαιδευτικοί, τώρα είμαστε 12! Ούτε εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ την τόσο μεγάλη απήχηση που θα είχε. Αναπτυσσόμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους».
Στην ερώτηση «τι χρειάζεται για έναν μαθητή προκειμένου να ξεκινήσει τα μαθήματα ελληνικών», η απάντηση δόθηκε από την Λίνα Μοδίτση: «Καταρχάς χρειάζεται ένας Η/Υ ή ένα Tablet, καλή σύνδεση στο Ίντερνετ κι ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι. Διότι μπορεί το δικό μας μάθημα να είναι Online, να ξεφεύγουμε λίγο από το παραδοσιακό ελληνικό σχολείο, να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα σοβαρό μάθημα. Και μετά ακολουθεί η διδασκαλία, χωρίς να είναι δασκαλοκεντρική. Ο μαθητής συμμετέχει καθ΄ όλη τη διάρκεια και μπορεί με το ψηφιακό του στυλό να γράφει στην οθόνη του (κάτι σαν τον κανονικό πίνακα στο σχολείο), έχοντας βέβαια μαζί του σε όλα τα μαθήματα, το βιβλίο και το τετράδιό του.
»Επομένως αφού ανοίξει το πρόγραμμα του Greek LOL στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, λαμβάνει ένα email με οδηγίες για να μπει στο μάθημα, πατάει σε ένα link, ανοίγει το πρόγραμμα και μιλάει με τη δασκάλα του. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη μορφή και τη δομή του παραδοσιακού μαθήματος, αλλά σε μια πιο εξελιγμένη μορφή», μάς εξηγεί η Λίνα και συνεχίζει, αναφερόμενη στην πιο μικρή και στην πιο μεγάλη ηλικιακά μαθήτρια των μαθημάτων ελληνικών:
«Η μικρότερη μαθήτριά μας είναι 4,5 ετών από τις ΗΠΑ και βρίσκεται στο νηπιαγωγείο του σχολείου μας. Τα μαθήματά μας βασίζονται στην ηλικία και στο επίπεδο των μαθητών. Και φυσικά η πιο μεγάλη μαθήτριά μας δηλώνει 75 ετών! Κι αυτό σε συγκινεί περισσότερο γιατί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, το διαδίκτυο, μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν ελληνικά είτε επειδή είναι Έλληνες και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους και με τις οικογένειές τους στην πατρίδα, είτε γιατί αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν να μάθουν ελληνικά. Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια που κάνουν… Παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, θέλουν να μπουν μέσα στις νέες τεχνολογίες και να κάνουν κάτι το οποίο είναι μακριά από αυτούς.
»Οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο στενές ακόμη και με μαθητές που θα βλέπαμε διά ζώσης. Τελικά δεν έχει σημασία η απόσταση, αυτό έχω καταλάβει στα περίπου τρία χρόνια που συνεργάζομαι με το Greek LOL ως δασκάλα ελληνικών. Αναγκαστικά ο ρόλος δασκάλου – μαθητή σε φέρνει κοντά, ακόμη και σε έναν τόσο σύγχρονο τρόπο εκμάθησης μιας γλώσσας, με τον καθηγητή και τον μαθητή να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ομως επειδή τα μαθήματά μας διεξάγονται συγκεκριμένες ώρες κι ημέρες της εβδομάδας, καταλαβαίνεις ότι μπαίνουμε στην καθημερινότητά τους και γινόμαστε κομμάτι τους. Με συγκίνησε πολύ, το γεγονός ότι δύο συνεχόμενα χρόνια, τα Χριστούγεννα, λαμβάνω ένα τεράστιο κουτί με δώρα από μαθητές μου που ζουν στην Αμερική…».
Η διαδικασία των μαθημάτων του Greek LOL, μέσω μιας μαρτυρίας μαθητή του, την οποία φιλοξενούμε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του «Greek Lessons OnLine» στο Youtube.
Η Λίνα Μοδίτση μάς εξηγεί και για τον ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας, που δε θα τον βρει κάποιος στα παραδοσιακά σχολεία… «Προσαρμόζουμε το μάθημα στις ανάγκες του κάθε μαθητή, έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διδασκαλίας που το ακολουθούμε με κάποιες δραστηριότητες, αλλά εξαρτάται κι από τον κάθε άνθρωπο… Εμείς θέλουμε οι μαθητές μας, κάθε ηλικίας, να διασκεδάζουν και να μαθαίνουν.
»Θέλουμε να κάνουμε το μάθημα πιο διαδραστικό. Γι΄ αυτόν το λόγο, ένα μέρος του μαθήματος είναι να μαθαίνουμε μέσα από ελληνικά τραγούδια κι ελληνικές ταινίες. Για παράδειγμα, ο μαθητής είτε ακούει κάποιο τραγούδι και συμπληρώνει τα κενά με τις λέξεις που ακούει, βλέπει κάποια κομμάτια από ελληνικές σειρές, κι έτσι αναπτύσσουμε το λεξιλόγιο και συζητάμε πάνω σε αυτό αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες.
»Προσπαθούμε να τους φέρουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, για να καταλάβουν πώς είναι να ζει κάποιος στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως διοργανώνουμε κι Online γιορτές, για τις Εθνικές μας επετείους, όπως η 25η Μαρτίου κι η 28η Οκτωβρίου. Ετσι φέρνουμε, κυρίως τα παιδιά, ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι σε τέτοιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, είναι 100 άτομα ταυτόχρονα μέσα στο διαδικτυακό μας σύστημα εκμάθησης, από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουμε σημαντικές Ημέρες της Ελλάδας μας. Είναι απίστευτο, άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν, να κάθονται πίσω από τα παιδιά τους και να συγκινούνται, να κλαίνε για αυτά που βλέπουν. Και μετά στο τέλος των εορτών να μας ευχαριστούν γι’ αυτό που κάνουμε. Μέσα σε αυτήν τη δουλειά, οι συγκινήσεις είναι αναπόφευκτες κι όλα αυτά που κερδίζεις, δε συγκρίνονται με τίποτα».
»Ξεκινάμε με τη λογική ότι διδάσκουμε μια γλώσσα, αλλά στην πορεία καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε κάτι πολύ παραπάνω από το να μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα σε κάποιον. Διατηρούμε τις ρίζες του και τον πολιτισμό του ζωντανούς και τους φέρνουμε σε επαφή με την καταγωγή τους. Κάποιοι, άλλωστε, λένε ότι αν δε ζήσεις σε μια χώρα, δεν μπορείς να μάθεις τη γλώσσα της. Εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε, όσο πιο κοντά γίνεται στην Ελλάδα…», καταλήγει…
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου μέσω της διαδικασίας του Greek LOL…
Ενας παράβατος όρος συνεργασίας του «Greek LOL» με τους εκπαιδευτικούς είναι να κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Κι η Λίνα Μοδίτση μάς εξηγεί τους δύο βασικούς λόγους, που συμβαίνει αυτό: «Αυτό γίνεται για να παρέχονται θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η κρίση είναι μεγάλη στην χώρα μας. Επίσης, αυτό συμβαίνει διότι οι δάσκαλοι που παρέχουν τις γνώσεις τους από την Ελλάδα, σε κατοίκους του εξωτερικού, τους δίνουν ανά πάσα στιγμή την εικόνα της ελληνικής καθημερινότητας. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα…
»Ακόμη κι ο καιρός που επικρατεί… Γυρίζουμε τις οθόνες μας και βλέπει ο μαθητής τον ήλιο της Ελλάδας και συνδέεται συναισθηματικά με όλο αυτό που πασχίζει να μάθει και να έρθει ολοένα και πιο κοντά. Και μέρα με τη μέρα, αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση. Νομίζω ότι είναι πιο δυνατή από όσο φαντάζεστε. Εγώ πριν ξεκινήσω αυτήν τη δουλειά, πίστευα ότι η χιλιομετρική απόσταση μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους, αλλά τελικά δεν ισχύει αυτό. Ιδιαίτερα με τα παιδιά… Είχα την τύχη όταν ξεκίνησα στο «Greek LOL», οι περισσότεροι μαθητές μου να είναι παιδιά, που ήθελαν να επικοινωνήσουν στα ελληνικά με τις οικογένειές τους. Οταν το κατάφεραν αυτό, ένιωθα τόσα όμορφα συναισθήματα, που δεν μπορώ να τα περιγράψω. Είμαι ευλογημένη που κάνω αυτήν τη δουλειά.
»Πάντως η ενασχόλησή μου με τα παιδιά ξεκίνησε κι ως προπονήτρια κολύμβησης. Κι εκεί καταλαβαίνεις πόσο τυχερός είναι κάποιος που δουλεύει με παιδιά, αφού κερδίζει τόσα πολλά… Και τελικά τα παιδιά σε μαθαίνουν κι όχι εσύ αυτά. Γιατί, τα παιδιά είναι αποφασιστικά, αυθόρμητα, δεν έχουν δεύτερες σκέψεις, και φυσικά δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτά…».
Το «Greek LOL» διοργανώνει με την Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας σημαντικές Τηλεδιασκέψεις (δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες) με στόχο να ενώσει τους Έλληνες, από κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλήσουν στα ελληνικά μέσω της πρωτοβουλίας «SPEAK GREEK IN MARCH».
Το «ραντεβού» έχει δοθεί για την προσεχή Κυριακή, 11 Μαρτίου, στις 11 το πρωί ώρα Αθήνας, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ομογένειά μας στην Αυστραλία (εξαιτίας της διαφοράς ώρας) και δύο ταυτόχρονες (η μία για παιδιά – εφήβους κι η άλλοι για μεγαλύτερες ηλικίες) Τηλεδιασκέψεις το απόγευμα, στις 19.00 για τους κατοίκους της Αμερικής και της Ευρώπης.
Μπορείτε να μάθετε κάθε λεπτομέρεια για το Greek LOL στους παρακάτω συνδέσμους:
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.