Οι άνθρωποι της Ηρακλειάς
Ανοίγουμε το παράθυρό και ταξιδεύουμε στις μικρές Κυκλάδες. Στην Ηρακλειά. Το βασίλειο της, έχει τρείς οικισμούς. Την Παναγιά ή Χώρα, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Αθανάσιο. Σε αυτό το μικρό βασίλειο, ζει η Χρυσούλα Στεφανίδου. Η ερωτική μετανάστρια που επέλεξε μαζί με τον καλό της, τον Αγράντη Γαβαλά να ζήσει στο νησί της Ηρακλειάς και να μεγαλώσει την οικογένεια της σε αυτό. Η Χρυσούλα έχει καταγωγή από την Ηρακλειά. Αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Όλα όμως τα καλοκαίρια της τα πέρασε στην Ηρακλειά. «Είχαμε εξοχικό στο νησί. Ενώ παράλληλα ασχολούμασταν με ενοικιαζόμενα δωμάτια». Μας λέει η Χρυσούλα στο humanstories.gr και συνεχίζει: «Παντρεύτηκα στην Ηρακλειά το 2009. Δώδεκα χρόνια πια ζω μόνιμα στο νησί. Είμαι ένας ερωτικός μετανάστης με άλλα λόγια…» .
Η Χρυσούλα είναι η μητέρα των δύο μοναδικών μαθητών του νησιού. Ο Φάνης, πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού σχολείου και η Άννα στη δευτέρα. Τα δύο παιδιά μαζί με τη δασκάλα τους, τη Βίκυ Χρήστου, κρατούν ζωντανό το μικρό σχολείο της Ηρακλειάς. «Από τον Σεπτέμβρη έως τα Χριστούγεννα, είχαν έρθει στο σχολείο άλλα δύο παιδιά. Αδέλφια. Αλλά επέλεξαν οι γονείς, να φύγουν στην Ικαρία και να συνεχίσουν το δημοτικό εκεί». Μας λέει η Χρυσούλα και συνεχίζει: «Εγώ δε θα δε θα ήθελα να πάω σε άλλο νησί. Εδώ αισθάνομαι καλύτερα. Εδώ είναι η οικογένειά μου, οι άνθρωποι που αγαπώ. Αλλά και οι δουλειές μου που δεν μπορώ να τις πάρω αλλού…».
Η ζωή στην Ηρακλειά για ένα παιδί είναι αυτό που φαντάζεστε. Γαλήνια και αυθόρμητη. «Η καθημερινότητα των παιδιών το χειμώνα είναι ήρεμη, χωρίς το άγχος της πόλης. Ζουν ανέμελα την παιδική τους ηλικία. Βγαίνουν έξω πολλές φορές, χωρίς να γνωρίζουν που ακριβώς θα βρεθούν στο νησί. Ενεργούν εντελώς αυθόρμητα…»
Τι λείπει όμως από το μικρό βασίλειο; «Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου». Μας λέει η Χρυσούλα. «Η Άννα, η μικρή μου, έχει ταλέντο στο θέατρο και το χορό. Θα ήθελε να πηγαίνει χορό. Ενώ ο Φάνης θα ήθελε να μάθει βιολί ή να πηγαίνει σε ένα άθλημα, αλλά τέλος πάντων… Σε κάθε περίπτωση τους λείπει πολύ η συναναστροφή με άλλα παιδιά. Η ψυχαγωγία γενικότερα που κάθε παιδί αποζητά».
Αν είχε ένα μαγικό ραβδάκι η Χρυσούλα, θα δημιουργούσε στο νησί ευκαιρίες για τα παιδιά. «Αυτό που θα επιθυμούσα κι εγώ κι αυτά, θα ήταν να έχουν περισσότερα ερεθίσματα στο νησί. Δραστηριότητες που θα ευνοούσαν τον τρόπο σκέψης τους, τη σωματική και πνευματική τους άσκηση. θα έφερνα οικογένειες να μένουν εδώ όλο το χρόνο, ώστε να γίνονται περισσότερες δράσεις κυρίως για τα παιδιά που έχουν περισσότερες ανάγκες από εμάς».
Στην Ηρακλειά, καμία ημέρα δεν είναι ίδια. «Τα θετικά του να ζεις στην Ηρακλειά, είναι ένα κεφάλαιο από μόνο τους. Δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λίγες γραμμές. Μόνο όταν ζήσει κανείς στο νησί μπορεί να το αντιληφθεί. Με το πέρασμα του χρόνου, καταλαβαίνει κανείς ότι ο τρόπος ζωής σε ένα τέτοιο μέρος δεν αγοράζεται. Ούτε είναι εκ των πραγμάτων εφικτό να τον βρει στις μεγαλουπόλεις. Προσωπικά, θεωρώ τον εαυτό μου υπέρ τυχερό που ανοίγω τα παράθυρα το πρωί και αναπνέω αυτόν τον αέρα που σε αναζωογονεί πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Ακούγεται λίγο οξύμωρο για ένα μικρό μέρος, αλλά πραγματικά στην Ηρακλειά καμία μέρα δεν είναι ίδια. Εδώ υπάρχει ένας αυθορμητισμός σε όλα τα θέματα. Δεν υπάρχει πρόγραμμα κι αυτό είναι συναρπαστικό».
Το πιο ισχυρό κίνητρο να επιλέξεις την Ηρακλειά, είναι οι άνθρωποι του.
Η επιλογή, να ζεις μόνιμα σε ένα τέτοιο μικρό βασίλειο, σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολη απόφαση. Είναι για εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα τους. Για τους τολμηρούς. «Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι κάτι ανεκτίμητο, ανεξάρτητου συγγένειας. Πάντοτε με έναν τρόπο που καθορίζει η φύση αλλά και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος βγαίνουν εις πέρας όλες οι δουλειές που πρέπει να κάνουμε με έναν τρόπο πιο ανάλαφρο».
Εξορμήσεις στη Νάξο. «Με κάθε μας ταξίδι στην Νάξο για υποχρεώσεις, βρίσκουμε και αφορμή για μια εξόρμηση. Έτσι χωρίς να το καταλάβουμε περνάει η χειμερινή περίοδος και μας βρίσκει το καλοκαίρι γεμάτους ευεξία και όρεξη για δουλειά αλλά και διασκέδαση».
Στην ερώτηση μας μα πως είναι η ζωή στην Ηρακλειά το χειμώνα; Η Χρυσούλα σαστίζει για λίγο γιατί όπως μας αναφέρει δεν ξέρει από πού να αρχίσει και που να τελειώσει. Αντ ΄ αυτού μας απευθύνει μία πρόσκληση. «Προκαλώ τον καθένα να έρθει να το ζήσει μόνος του…».
Η Ηρακλειά έχει 80 μόνιμους κατοίκους. Δύο παιδιά στο δημοτικό και κανένα στο Γυμνάσιο. Το Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1991, και η λειτουργία του, είναι για δεύτερη φορά σε αναστολή. Η πρώτη ήταν την τριετία 2005-2008 αλλά υπήρχε ΤΕΕ πληροφορικής που λειτουργούσε το απόγευμα κι έτσι παρέμενε ανοιχτό και το σχολείο. Φέτος είναι κλειστό. Αλλά το 2022 ο Φάνης, ο μεγάλος γιος της Χρυσούλας και του Αγράντη θα είναι ο μοναδικός μαθητής στο Γυμνάσιο. Εκτός κι αν πάρετε μέρος στην πρόσκληση-πρόκληση της Χρυσούλας, και τότε ο Φάνης μπορεί να μην είναι μόνος… Κι όπως είπε και ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, Ιρλανδός συγγραφέας: «Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους».
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.