Ο Μακεδονικός Τάφος του «Μακρίδη Μπέη» στο Δερβένι

Ο Μακεδονικός Τάφος,  ήρθε στο φως το 1910 από τον Οθωμανό Έλληνα Αρχαιολόγο Θεόδωρο Μακρίδη.  Δερβένι στα Τούρκικα σημαίνει πέρασμα. Στην αρχαιότητα οι τάφοι κατασκευάζονταν σε περάσματα, προκειμένου να τους βλέπουν οι περαστικοί. Ήταν ένας φόρος τιμής προς τον νεκρό. Ο συγκεκριμένος τάφος, είναι ο πρώτος που συναντούσε αυτός που έβγαινε από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια υπάρχουν ακόμη έξι ή επτά παρόμοιοι τάφοι οι οποίοι όμως δεν είναι επισκέψιμοι.

Το 1910, ένας σεισμός δημιούργησε όρυγμα στον τύμβο και τότε αποκαλύφθηκε ο τάφος, ο οποίος ήταν συλημένος. Την περίοδο εκείνη κάλεσαν από την Κωνσταντινούπολη τον Θεόδωρο Μακρίδη, ο οποίος ήταν επιμελητής του Μουσείου Κωνσταντινούπολης ο οποίος ανέλαβε την ανασκαφή. Γι αυτό και ο τάφος φέρει το όνομα του ανασκαφέα του. Τα ευρήματα του τάφου βρίσκονται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα. Εκεί βρίσκεται και η πόρτα του.  Σε κάποια στιγμή ζητήθηκε από το μουσείο της Κωνσταντινούπολης, να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι να κατασκευάσουν μια παρόμοια πόρτα, όμως για την ώρα η προσπάθεια αυτή δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

 

 

 

Ο διάδρομος προς τον τάφο έχει μήκος 15 μέτρα και είναι ο χώρος όπου γίνονταν οι τελετές της κηδείας του νεκρού. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σημείο αυτό βρέθηκαν αρκετά σκεύη.

Ο Μακεδονικός τάφος είναι διθάλαμος και οικοδομήθηκε στα τέλη του 4ου και αρχές του 3ου αιώνα π.Χ , προορίζονταν για την ταφή ενός μόνο επιφανούς νεκρού.

 

Η νεότερη αρχαιολογική έρευνα διεξήχθη το 1993-1996, ενώ το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του από την εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Κλείνοντας να πούμε ότι δυστυχώς και αυτό το μνημείο παραμένει κλειστό για το ευρύ κοινό λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Open House για την ξενάγηση στο χώρο του μνημείου. Το open house είναι ένας Διεθνής θεσμός, μη κερδοσκοπικός. Με στόχο την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής. Ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 και έκτοτε πραγματοποιείται σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 2012, και για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν δωρεάν τις πύλες τους στο κοινό, επιτρέποντας την πόλη να γίνει ένα ζωντανό, δια δραστικό Μουσείο.


 

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin