Με την τέχνη και το brand Kridemnon… κεντάει την Ελλάδα!

Η Εύα Παπαδοπούλου είναι καλλιτέχνης. Έχει καταγωγή από τον Πόντο και τη Σκύρο. Την διακρίνει η τελειομανία, η αισιοδοξία, μα πάνω απ΄όλα η αγάπη της για το ελληνικό στοιχείο. Είδα τυχαία τη δουλειά της και μαγεύτηκα, όπως ο Οδυσσέας από τις Σειρήνες. Δεν μπορούσα να πάρω το βλέμμα μου από τα αέρινα μεταξωτά υφάσματα. Τα μοτίβα, μου θύμισαν Ελλάδα.Το αεράκι στο νησί την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Το βαθύ μπλε, με ταξίδεψε στα μονοπάτια τα λευκά, εκεί που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ… Κι αν σας ταξίδεψα νοερά, ελάτε να γνωρίσουμε την Εύα που με την τέχνη της κεντάει την Ελλάδα.

«Η Σκύρος είναι ο τόπος καταγωγής μου, έχει πλούσια λαογραφική τέχνη. Οι γυναίκες της Σκύρου φημίζονται για τα εργόχειρά και κεντήματα τους σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου με έβαζε να κεντάω για να μάθω την χαρακτηριστική βελονιά της Σκύρου, το γραφτό.  Με το κέντημα, ασχολούνται όλες σχεδόν οι γυναίκες στη Σκύρο ακόμα και σήμερα.  Στηρίζουν και κρατάνε την παράδοση. Οι νέες γενιές, λίγο απαξίωσαν αυτές τις τέχνες, τώρα όμως βλέπω πολλούς και εμείς μέσα σε αυτούς , που επανέρχονται. Εμπνέονται από αυτές.  Τις φέρνουν στη επιφάνεια και τις εντάσσουν στον χώρο της μόδας.  Κι έτσι γίνονται μοντέρνες. Το ρούχο και το αξεσουάρ αποκτάει ταυτότητα».

 

«Διαβάζοντας Όμηρο έπεσα πάνω στην σκηνή που η Ινω σώζει τον Οδυσσέα δίνοντας του το Κρήδεμνον, το θεϊκό κεφαλομάντηλο. Και κάπως έτσι η ιδέα πήρε όνομα…», εκμυστηρεύεται η Εύα Παπαδοπούλου στο HumanStories.

Η Εύα ζει πια στο Παρίσι. Όταν εγκαταστάθηκε εκεί ασχολήθηκε με τη δημιουργία κοσμημάτων. Όμως, εδώ και ένα χρόνο έχει εντάξει στα σχέδια της το brand Kridemnon. Kρήδεμνον σημαίνει μαντήλα στην αρχαία ελληνική. Εμπνέεται από την πλούσια ελληνική παράδοση και τον αρχαίο κόσμο.Τα φουλάρια της σε ταξιδεύουν στο χρόνο…άλλωστε οι μαντήλες ήταν από τα αρχαία χρόνια ένα εξάρτημα που υπογράμμιζε τις χαρές και τις θλίψεις των ανθρώπων. «Έχουμε λανσάρει αυτή την μάρκα κι έχουμε μια πάρα πολύ θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο». Μας λέει η Εύα στο humanstories.gr και συνεχίζει. «Κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας επιβεβαιώνει την αρχική μας σκέψη ότι ήταν ένα αξεσουάρ που  ήρθε για να συμπληρώσει την ζήτηση της αγοράς».

Η Εύα, τα τελευταία χρόνια που ζούσε στο εξωτερικό, ένιωθε νοσταλγία για τον τόπο της. Αυτή η Νοσταλγία την οδήγησε στο Kridemnon – Κρήδεμνον Scarf… «Αυτή με τραβάει συνέχεια κοντά σε κάθε τι ελληνικό. Από την ιστορία , την λογοτεχνία, την λαογραφία. Έτσι, διαβάζοντας  Όμηρο έπεσα πάνω στην σκηνή που η Ινω σώζει τον Οδυσσέα δίνοντας του το Κρήδεμνον, το θεϊκό κεφαλομάντηλο. Και κάπως έτσι η ιδέα πήρε όνομα…».Το μαντήλι για την Εύα είναι το αξεσουάρ που συμπληρώνει μια ιδιαίτερη εμφάνιση. Είναι το αξεσουάρ που δημιουργεί στυλ…

Η Εύα Παπαδοπούλου, εδώ κι έναν χρόνο, έχει εντάξει στα σχέδια της το brand Kridemnon. Kρήδεμνον, που σημαίνει μαντήλα στην αρχαία ελληνική.

Στη Μαντήλα Kridemnon, διακρίνεις μία παλέτα χρωμάτων και σχεδίων. Μπλέκονται περίτεχνα τα ελληνικά στοιχεία με στοιχεία εξωτικών χωρών… «Πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι απόρροια των βιωμάτων μας. Έτυχε να μεγαλώσω μέσα σε ένα καλλιτεχνικό κύκλο. Χωρίς να το επιλέξω με έφερε σε επαφή με την τέχνη, τα μουσεία, τους καλλιτέχνες. Αργότερα σε ηλικία μικρή, αλλά και σε ηλικία που συνειδητά άρχισαν να με ενδιαφέρουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, έψαχνα για τους καλλιτέχνες που μου άρεσαν. Ήθελα να μάθω για τη ζωή τους. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες λοιπόν, που έκαναν καινοτομίες στο χώρο της τέχνης, εμπνευστήκαν από αρχαίους πολιτισμούς, από την τελειότητα του ελληνικού, από τον αφρικανικό πολιτισμό, από τον πολιτισμό της λατινικής Αμερικής κτλ.. Κάπως έτσι,  κι εγώ σήμερα βγάζω προς τα έξω, αυτό που έχω δει. Αυτό που έχω βιώσει και ψάξει τόσα χρόνια. Με την προσωπική μου αισθητική. Είναι στη βάση της πολυεθνικής, με λίγο περισσότερη έμφαση στο ελληνικό στοιχείο». Η Εύα πιστεύει ότι το σήμερα έχει άμεση σχέση με το χτες κι αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα μυστήριο. «Πιστεύω σε αυτό που λέμε Ρίζες, καταγωγή. Γιατί αυτό μας τοποθετεί χρονικά κάπου.  Μας βοηθάει να κοιτάξουμε προς μια κατεύθυνση. Δεν είμαστε χαμένοι μέσα στον χρόνο κι αποπροσανατολισμένοι».

Εμπνευστές κυρίως καλλιτέχνες… «Με εμπνέει η χρωματική παλέτα ενός πίνακα, η φόρμα ενός γλυπτού. Καλλιτέχνες που είχα την τύχη να τους ζήσω από κοντά και να δουλέψω το έργο τους στο χυτήριο της οικογένειας μου, είναι ο Κώστας Κουλεντιάνος και ο Φιλόλαος. Δυο Έλληνες γλύπτες που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Και από  ζωγράφους  ο Μόραλης , ο Γαϊτης κι ο Παύλος».

Η πρώτη ύλη προέρχεται από το Σουφλί. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η Εύα ήθελε να φτιάξει ένα αξεσουάρ που να έχει εκτός από ποιότητα και ιστορία…

Η πρώτη ύλη προέρχεται από το Σουφλί. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η Εύα ήθελε να φτιάξει ένα αξεσουάρ που να έχει εκτός από ποιότητα και ιστορία…Η ιστορία και το παρελθόν παίζουν ρόλο. Η ιδιαιτερότητα του Kridemnon είναι βέβαια στο σχέδιο αλλά είναι και στο υλικό. Στην επεξεργασία, στο τύπωμα, στο ράψιμο, στην ιστορία πίσω από το προϊόν…«Γιατί αλλιώς θα χαθεί στο πλήθος όλων αυτών των προϊόντων που μας λανσάρουν καθημερινά μεγάλες εταιρίες και γνωστές μάρκες». Και συνεχίζει η Εύα. «θα μπορούσα να αγοράσω μετάξι από την Κίνα,όπως κάνουν πολλοί για ευνόητους λόγους, αλλά μου φαίνεται απρόσωπο. Το μετάξι από το Σουφλί έχει μια μεγάλη ιστορία και πιστεύω ότι θα δώσει αξία και θα αναδείξει αυτό που φτιάχνω».

Η αντίδραση του Κόσμου και οι στόχοι… «Έχουμε πάρα πολύ θετικά σχόλια κι αυτό μας χαροποιεί.  Είναι ωραίο, αυτό που φτιάχνεται με πολλή αγάπη να αρέσει και στους άλλους. Είναι ένα είδος ανταμοιβής. Η φιλοσοφία του Κρήδεμνον είναι να κατασκευάζεται ολοκληρωτικά στην Ελλάδα, από Έλληνες τεχνίτες. Να διανέμεται στην εγχώρια αγορά αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Αυτός είναι ο πιο άμεσος στόχος. Γι’ αυτό προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο μαντήλι. Θέλουμε να βγάλουμε ένα τέλειο ποιοτικά προϊόν .Για αυτό χρειάζεται αρκετή έρευνα και δοκιμές. Μετέπειτα έχουμε στο πλάνο μας να εντάξουμε ένα πολύ προσεγμένο αξεσουάρ που θα συνδυάζεται με το μαντήλι και θα ολοκληρώνει ένα ιδιαίτερο look».

Οι μαντήλες, από τα αρχαία χρόνια, ήταν ένα εξάρτημα που υπογράμμιζε τις χαρές και τις θλίψεις των ανθρώπων…

Σύνθημά σου… «Εξαρτάται από εσάς να κάνετε το μύθο…»

«Κάθε αντικείμενο αν δεν έχει μια ιστορία και δεν συνδεόμαστε μαζί του συναισθηματικά  καταλήγει στο βάθος της ντουλάπας ή στα χεριά κάποιου άλλου». Μας επισημαίνει πολύ σωστά η Εύα. «Το μαντήλι που φαντάστηκα εγώ είναι το μαντήλι που μας χαρίζει ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο, που όταν το φοράμε μας έρχονται στο νου μυρωδιές, εικόνες, κινήσεις, μουσικές».

It depends on You to Make the Myth… Eξαρτάται από εσάς να κάνετε το μύθο… Η Εύα πραγματοποιεί τον δικό της. Δίνει όλη την ενέργεια της σε κάτι που πραγματικά τη γεμίζει. Χάρη στο κοινό που έχει αγαπήσει το προϊόν αλλά κυρίως της Μεγάλης Τύχης… Όπως παραδέχεται η ίδια.

Come, take this veil […] it is immortal. Homer, Odyssey, Rhapsody e 342-352 

https://kridemnon.com/

https://www.facebook.com/kridemnon/?fref=ts

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin