Καλώς ήρθατε, στο «Λούνα Παρκ» των μικρών Κυκλάδων
Η Δονούσα αποτελεί ένα πρότυπο μικρού νησιού. Προσωπικά δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ. Το επιθυμώ όμως. Γιατί πρέπει να ζήσω από κοντά όλες αυτές τις εικόνες που περιγράφουν οι άνθρωποι του. Η Δονούσα έφερε κοντά της νέους ανθρώπους, που είτε είχαν καταγωγή από το νησί, είτε κάποιους, που απλά την λάτρεψαν και την επέλεξαν τελικά ως μόνιμη κατοικία τους.
Κι αν, νομίζετε ότι είναι εύκολο να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να ξεκινήσεις από την αρχή, σε έναν νέο τόπο, κάνετε λάθος. Όχι, δεν είναι εύκολο. Θέλει αποφασιστικότητα. Θέλει να το επιθυμείς βαθιά. Να γράψεις τα θετικά και τα αρνητικά και να σκεφτείς πώς μπορείς να οργανώσεις τη νέα ζωή σου σε ένα μικρό νησί.
Η Αμαλία Γραμματικού, είναι από αυτούς τους ανθρώπους που επέλεξαν τη Δονούσα. Αν και δεν ξέρω τελικά αν την επέλεξε η ίδια ή αν η Δονούσα επέλεξε την Αμαλία. Η Αμαλία οργάνωνε στο μυαλό της τη νέα της ζωή στη Δονούσα, για αρκετά χρόνια πριν ακόμη πραγματοποιήσει την τελική της «φυγή» από την πόλη. Δεν ήταν λοιπόν μια παρόρμηση της στιγμής. «Δεν είχα καμία σχέση με το νησί. Η καταγωγή μου είναι από την Αθήνα όπου και έμενα όλα τα χρόνια της ζωής μου. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός, και άσκησα το επάγγελμα αυτό που λάτρευα επί 23 συνεχόμενα χρόνια σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας. Ένα άλλο μου όνειρο όμως από νεαρή ηλικία ήταν κάποια στιγμή να αφήσω την πόλη και να μείνω σε νησί. Πάντα με «καλούσε» κάποιο κυκλαδονήσι που επέλεγα για διακοπές». Μας λέει η Αμαλία Γραμματικού στο humanstories.gr και συνεχίζει «Ώσπου… Γνώρισα τυχαία τη Δονούσα, τον Ιούνιο του ’13 όταν ήρθα με ένα yoga retreat. Η γιόγκα είναι η άλλη μου αγάπη και στην οποία έχω εκπαιδευτεί ως instructor και φυσικά συνεχίζω. Αυτό ήταν λοιπόν. Ερωτεύτηκα το νησί. Το ένιωσα σπίτι μου. Φωλιά και αγκαλιά. Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται με λόγια..».
Και κάπως έτσι ξεκίνησε το προσωπικό ταξίδι της Αμαλίας. Το οργάνωσε, το δούλεψε μέσα της και σιγά σιγά έστρωνε το δρόμο για την μετεγκατάσταση της στο νησί της Δονούσας. Το νησί το γνώρισε το 2013 πρώτη φορά. Κι έγινε μόνιμη κάτοικος του τον Ιούνιο του 2021.
«Μετά το 2013 ερχόμουν κάθε καλοκαίρι στη Δονούσα για διακοπές. Δέθηκα με τον τόπο. Με τους ανθρώπους. Τα λάτρεψα όλα. Από το 2017 άρχισα λοιπόν να οργανώνω μέσα μου αλλά και πρακτικά την «μετανάστευση» μου. Έτσι, κατάφερα τον Ιούνιο του 2021, αφού παραιτήθηκα από την δουλειά μου, να έρθω μόνιμα και να αρχίσω τα πάντα από την αρχή στη μικρή Δονούσα».
Την Αμαλία τη γνωρίσαμε μέσα από το έργο της στο νησί. Κι εδώ κάπου πρέπει να αναφέρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας. Ο σύλλογος απαρτίζεται από σκεπτόμενους ανθρώπους. Δραστήριους, με μεράκι και πολύ αγάπη για το νησί τους. Καταφέρνουν με εύκολους, απλούς τρόπους να κάνουν πάντα τη διαφορά για το νησί τους. Ο Σύλλογος λοιπόν ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολείται έχει ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο https://www.facebook.com/Radiodonoussa . Εκπέμπει μερικές φορές τη βδομάδα με τον Ηλία Πράσινο και μέσα από αυτό μπορούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να γνωρίσουμε την πραγματική Δονούσα να μαθαίνουμε την καθημερινότητα τους. Η παρέα του ραδιοφώνου αυξομειώνεται ανάλογα με τη διάθεση. Από εκεί περνούν οι περαστικοί κάτοικοι της Δονούσας, μεταφέροντας σε όλους εμάς το κλίμα που κυριαρχεί. κλίμα παρέας. Ο Ηλίας Πράσινος, αναφέρθηκε στο νέο επίτευγμα του Συλλόγου, την Δανειστική βιβλιοθήκη που οργανώνουν στο νησί κι ένα εργαστήρι φιλαναγνωσίας για μικρά παιδιά.
«Η ιδέα του εργαστηρίου ήταν μια πρόταση που έκανα στον Σύλλογο». Μας λέει η Αμαλία και συνεχίζει: « γιατί ήθελα οπωσδήποτε να προσφέρω με τον τρόπο μου στα παιδιά και στον τόπο. Το βασικό είναι ότι ο Σύλλογος αγκάλιασε την ιδέα μου και την υλοποίησε. Είναι εξαιρετική ομάδα, με μεράκι και όρεξη για δράσεις και καινοτομίες. Κι αισθάνομαι τιμή που αποτελώ μέλος της ομάδας».
Σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο-παραμυθένιο χώρο, τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού έρχονται σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία, ζωντανεύοντας τα βιβλία και ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες τους. Στόχος του εργαστηρίου είναι να ενισχυθεί η φιλία τους με το βιβλίο ώστε και στο μέλλον να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Οι πρώτες αναγνώσεις, ξεκίνησαν με τα βιβλία της συγγραφέως Ιωάννας Μπαμπέτα . «Η ανταπόκριση ήταν άμεση από τους γονείς και τα παιδάκια. Έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους και με λόγια αλλά και με την συνεχή παρουσία τους. Τα βιβλία που πήραμε ως δωρεά, εξόπλισαν την βιβλιοθήκη του χώρου και συνεχίζουμε. Έχει πολύ χώρο ακόμα».
Επαφή με Συγγραφείς
«Είμαστε σε επαφή με συγγραφείς κι ευχόμαστε να υλοποιήσουμε κάποιο EVENT μαζί τους, Live κατά προτίμηση για να είναι πιο δια δραστικό για τα μικρά παιδιά. Και να μπορούν να συμμετέχουν όλα στο εργαστήρι». Μας επισημαίνει η Αμαλία.
Το εργαστήρι φιλαναγνωσίας, θα λειτουργεί στη Δονούσα μέχρι το τέλος της άνοιξης. Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να στείλετε παιδικά βιβλία στη Δονούσα για να εμπλουτίσουμε όλοι μαζί την δανειστική βιβλιοθήκη του νησιού. «Βεβαίως και θα θέλαμε δωρεές βιβλίων με μεγάλη μας χαρά! Τα βιβλία θα τα συγκεντρώνει ο Σύλλογος και στη συνέχεια θα εξοπλίζουμε την παιδική μας βιβλιοθήκη ανάλογα με τις ανάγκες. Η προτίμηση μας είναι για παραμύθια και ιστορίες για παιδιά ηλικίας 4 με 6χρονών. Ελπίζουμε η παιδική μας βιβλιοθήκη να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα βιβλία…».
Η Αμαλία βρήκε στη Δονούσα τον προσωπικό της παράδεισο και κατάφερε με λίγο διαφορετικό τρόπο να οργανώσει στο νησί όλα όσα την κάνουν χαρούμενη. «Η ζωή μου στην Δονούσα ακόμα δεν μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη. Συνειδητοποιώ καθημερινά, την τεράστια διαφορά που έχει η ζωή του νησιού με αυτή της πόλης που ζούσα μέχρι πρόσφατα. Αν όμως περιέγραφα τη Δονούσα με μία λέξη, θα έλεγα «Λούνα Πάρκ». Έτσι νιώθω.. σαν παιδί που ανακαλύπτει τις χαρές της ζωής. Της ζωής όπως πρέπει να είναι. Της ζωής που έχει τόσο χαθεί στην πόλη και που εδώ είναι δεδομένη και αυτονόητη για τους ανθρώπους. Ευγνωμονώ όλους τους κατοίκους που μου άνοιξαν την αγκαλιά τους και μου τα «έδειξαν» όλα από την αρχή».
Γιατί τελικά το μυστικό της Δονούσας βρίσκεται στην απλότητα
Το email του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε και να έρθετε απευθείας σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του Συλλόγου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή παιδικών βιβλίων: psdonoussas@hotmail.gr
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.