«Island weddings, a touch of dream» από την Παρασκευή Αντωνοπούλου

Πόσοι γνωρίζουν την Τέλενδο; Η Τέλενδος είναι ένα  μικρό νησάκι, ένα μικρό βραχάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κάλυμνο και στολίζει το Αιγαίο. Η αναζήτηση μου ξεκίνησε από εκεί. Από αυτό το μικρό μυθικό βραχάκι. Και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα πάνω στο βραχάκι. Να συνομιλώ με την Παρασκευή Αντωνοπούλου. Η Παρασκευή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Καλύμνου. Κι όπως χαρακτηριστικά μου είπε η ίδια. «Μεγάλωσα ανάμεσα στην Κάλυμνο και στην Τέλενδο».  Ιδιαίτερος άνθρωπος. Αληθινός. Όπως όλοι οι νησιώτες.

Την προσέγγισα αμέσως μόλις είδα τη σελίδα της«islandweddings». Ναι, η Παρασκευή οργανώνει γάμους και βαπτίσεις. Στα νησιά Κάλυμνος, Ψέριμος, Λέρος και Τέλενδος. Ενθουσιάστηκα. Διότι η ιδέα της μπορεί να είναι δύσκολη ως προς την υλοποίηση,αλλά πρωτότυπη γι’ αυτά τα νησιά. Όταν μάλιστα έμαθα και την καταγωγή της, τότε αντιλήφθηκα ότι η Παρασκευή είναι ο άνθρωπος μου. Αντιλήφθηκα γιατί το επέλεξε. Η Τέλενδος έχει για την Παρασκευή μια μαγεία, που δεν μπορεί να περιγράψει.

Η Παρασκευή Αντωνοπούλου ζει, ονειρευέται, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά της σε ιδιαίτερες κι όμορφες συνθήκες που οι άνθρωποι της πόλης, ούτε καν μπορούν να φανταστούν.

«Όταν πας στην Τέλενδο και κλείσεις τα μάτια σου, τα όνειρα έρχονται μέσα στο μυαλό σου χωρίς προσπάθεια. Στην Τέλενδο, δε βαριέσαι ποτέ. Πάντα έχεις κάτι να κάνεις. Άσε που πάντα έχεις φίλους. Μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι  50, που τώρα έχουν λιγοστέψει κιόλας, αλλά πες μου έναν άνθρωπο σε πόλη που έχει 50 φίλους. Όχι στο Facebook. Πραγματικούς… Τέλος πάντων, μπορώ να μιλάω άπειρες ώρες για την Τέλενδο», μας λέει η Παρασκευή με νοσταλγία και συνεχίζει: «Οι γονείς μου είναι από την Κάλυμνο κι οι παππούδες μου και όλοι. Η προγιαγιά μου, είχε αγοράσει ένα χωράφι στην Τέλενδο για να σπέρνει σιτάρι, και σιγά σιγά πέρασε στην μητέρα μου. Δημοτικό, πήγα στην Κάλυμνο μαζί με τα τέσσερα αδέρφια μου»… Τα καλοκαίρια όμως, η Παρασκευή τα περνούσε εκεί.  Στο μικρό βράχο στην Τέλενδο. «Στην Τέλενδο έχει μόνο δημοτικό και ναι,  είναι ανοικτό ακόμα με μία δασκάλα και αυτό είναι υπέροχο», με ενημερώνει με ενθουσιασμό.

Η Παρασκευή Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Plymouth. Δούλευε παράλληλα στην Φοιτητική Ένωση, στην εστίαση.  Καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών της και με την τοπική εκκλησία, κάνανε ένα μικρό ελληνικό σχολείο στο Teignmouth και δίδασκε ελληνικά και θρησκευτικά.Όταν τελείωσε τις σπουδές της έπιασε δουλειά, σε άλλη πόλη.  Μετακόμισε στο Manchester, σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας για νοσοκόμες. «Εγώ ήμουν υπεύθυνη για τις πληρωμές των νοσοκόμων. Μία από τις νοσοκόμες είχε ένα πρόβλημα.  Το αγόρι της δεν ήθελε να παντρευτεί αν δεν γινόταν ο γάμος στην Ελλάδα. Μόνο τότε δεχόταν να γίνει ο γάμος. Ε, είπα κι εγώ. Problem solved! (το πρόβλημα λύθηκε). Έτσι ξεκίνησαν όλα. Η Παρασκευή οργάνωσε τον πρώτο της γάμο.  Του Simon και της Christine στη Λίνδο, στην Ρόδο. «Ωραία ήταν. Καθόμασταν και περιμέναμε να έρθει ο Δημοτικός Σύμβουλος να τελέσει το μυστήριο και λέει κάποιος, έχει πλάκα να έρθει με το μηχανάκι εδώ κάτω. Εγώ σκεφτόμουν, εννοείτε θα έρθει με το μηχανάκι. Οι ξένοι όμως δεν το θεωρούν φυσικό. Ε, όταν έσκασε μύτη εννοείτε πάνω στο παπί, χαμός….».

«Μετά ήρθε το μεταπτυχιακό  Στην Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Και μετακόμισα ξανά. Δεν μπορούσα εννοείτε να καθίσω ήσυχα και να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου. Βρήκα δουλειά στην MCI μια εταιρεία που οργανώνει συνέδρια. Το πρώτο συνέδριο που έλαβα μέρος ως διοργανώτρια ήταν στην Κωνσταντινούπολη για την Διεθνή Οργάνωση Νεφρολόγων. Ο Μάνατζέρ μου, ο Τομ, με παρατηρούσε και μου λέει «Παρασκευή, έχεις πραγματικό ταλέντο στην οργάνωση συνεδρίων, μπορείς να μιλάς με πολύ κόσμο ταυτόχρονα – δεν το έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα» έκανα ακόμα ένα συνέδριο στην Σιγκαπούρη και μετά είχε φτάσει σε ένα σημείο η δουλειά, που δεν μπορούσα και να σπουδάζω και να δουλεύω. Έπρεπε να διαλέξω. Αποφάσισα να τελειώσω το μεταπτυχιακό και να γυρίσω στην Ελλάδα οριστικά. Νόμιζα ότι είχα μαζέψει αρκετή δύναμη για να μπορέσω να βρω δουλειά στην Κάλυμνο και να δημιουργήσω.Ήθελα να έρθω πίσω στους γονείς μου και στη γιαγιά μου. Έτσι επέστρεψα το 2006 και ξεκίνησε ο Γολγοθάς της επαγγελματικής αποκατάστασης».

Σήμερα η Παρασκευή έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια κι είναι υπεύθυνη του «island weddings» στο νησί της, την Κάλυμνο. Ακολούθησε το δρόμο που γνώριζε καλά. Οργανώσεις γάμου και βάπτισης. Άλλωστε την οργάνωση γάμων την είχε πάντα μέσα της. «Όλα μέσα μας είναι τελικά. Ήμουν πολύ ρομαντική. Πιστεύω στον έρωτα, στην αγάπη και στο γάμο. Μεγαλωμένη με τον Μύθο της Τελένδου και με γονείς ερωτευμένους πως γίνεται να μην πιστεύεις στον έρωτα; Είχα δει ταινίες με οργανωτές γάμων, μου είχαν φανεί αστείες. Μου άρεσε να κάνω πράγματα και να περνάω καλά. Να γελάω και να κάνω ανθρώπους ευτυχισμένους. Στο εξωτερικό έχουν μια έκφραση για διακοπές: Island Hoping. Εμείς εδώ στα νησιά, καθόμαστε στο νησί μας και πολλές φορές ούτε καν ξέρουμε πως είναι το διπλανό νησί. To Island Hoping μου είχε φανεί φανταστικό σαν ιδέα.Όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να πάω στη Λέρο για εξετάσεις. Ο πατέρας μου αναφώνησε Στην Λέρο;  Πως είναι δυνατόν; Ε, όταν πήγα, έπαθα σοκ από την ομορφιά της. Κάθισα σε ένα παγκάκι κι έβλεπα γύρω μου χαζεμένη. Μετά από καιρό το 2011 επέστρεψα ξανά στη Λέρο και δούλεψα εκεί από 2011-2013. Έκανα φίλες, πραγματικές, και όταν ήταν να φύγω τους είπα την ιδέα μου για τους γάμους στα γύρω νησιά. Μάλιστα έχω ακόμα το χαρτί που συζητούσαμε και γράφαμε τις ιδέες μας για το όνομα της επιχείρησης και καταλήξαμε στο island weddings, a touch of dream».

Η όμορφη και νησιώτικη διακόσμηση μετράει στο γάμο των ανθρώπων που δεν κατάγονται από την Ελλάδα…

Η πρώτη επίσημη οργάνωση γάμου, δεν άργησε να έρθει. «Την ίδια χρονιά ένα ζευγάρι μου είχε ζητήσει να οργανώσω τον γάμο τους και μάλιστα θέλανε να κάνουν υποβρύχια φωτογράφηση. Αμέσως το μυαλό μου άρχισε να τρέχει πως μπορώ να το κάνω αυτό. Τα καταφέραμε στο τέλος. Η Eva και ο Christian, είναι παντρεμένοι και έχουν σήμερα ένα αγοράκι».

Η Παρασκευή επιλέγει συνεργάτες ανάλογα με τις ανάγκες του ζευγαριού.«Όταν συναντώ ένα ζευγάρι, τους κάνω ερωτήσεις μέσα από τις οποίες ανακαλύπτω τις ανάγκες τους. Τους ρωτώ πάντα εάν έχουν κάποιον γνωστό άνθρωπο που προτιμούν να έχουν μαζί μας π.χ. φωτογράφο ή κομμωτή ή οποιονδήποτε που να τους κάνει να νοιώθουν άνετα. Μετά ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται η επιλογή των συνεργατών. Μόνιμα συνεργάζομαι με την Θεμελίνα Γερακιού, διακοσμήτρια. Έχει μια σπάνια αισθητική και ταλέντο».

Το Island Weddings, δεν έχει οργανώσει μέχρι τώρα πολλούς γάμους. Η επιχείρηση είναι καινούρια, παρόλα αυτά ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γιατί όπως μας λέει χαρακτηριστικά η Παρασκευή «είμαστε αξιόπιστοι άνθρωποι». Κι αυτό είναι η διαφήμισή τους.

Ασυνήθιστα πράγματα μέχρι τώρα δε ζητήθηκαν από την Παρασκευή. Το μόνο που ήθελαν οι άνθρωποί της ήταν όπως μας αναφέρει κι η ίδια «απλά να παντρευτούν»… Για  παράδειγμα, με το ζευγάρι που κάναμε την αναρριχητική φωτογράφιση. Δεν ήταν κάτι περίεργο. Τουλάχιστον για τους ίδιους. Αυτοί σκαρφαλώνουν κάθε μέρα. Η νύφη έκανε αναρρίχηση μέχρι λίγες μέρες πριν φέρει στον κόσμο το κοριτσάκι της. Στη περίπτωση του αναρριχητικού γάμου είμασταν ολόκληρο επιτελείο. Καταρχήν για εμένα ήταν πολύ σημαντική η ασφάλεια της νύφης, καθώς ήταν 30 εβδομάδων έγκυος. Έπρεπε να βρω ασφαλιστή, για να κάνει αναρρίχηση. Αυτός που θα την κρατούσε. Είμαστε πολύ τυχεροί εδώ στην Κάλυμνο, διότι ζει στο νησί ο Λουκάς Ντουρτουρέκας. Ο Λουκάς είναι από την Λιβαδειά αλλά ζει, εργάζεται κι έχει οικογένεια εδώ στην Κάλυμνο. Οι διακρίσεις του στην αναρρίχηση είναι πολλές.  Έχει και σχολή αναρρίχησης την «Kalymnos Climbing School». Παίρνει μέρος στην ομάδα διάσωσης, οπότε όταν μας είπε το ναι, ησύχασα. Μαζί του έφερε άλλα τρία παιδιά. Ο Φωτογράφος που δέχτηκε να ρισκάρει τον εξοπλισμό του και να σκαρφαλώσει ήταν ο Μιχάλης ο Πάου. Ο οποίος δούλευε μια εβδομάδα, πριν το γεγονός. Όταν φτάσαμε, ήταν όλα προγραμματισμένα. Από το φως, μέχρι τις κινήσεις.  Τα πάντα. Και έχουμε τώρα αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες.  Τα Μαλλιά της νύφης τα φρόντισε η Πόπη Βαζανέλλη. Το Μακιγιάζ  η Θέμις Τρικοίλη. Τα Λουλούδια ήταν από το ανθοπωλείο Εδέμ των αδερφών Κουκουβά, η Θεμελίνα Γερακιού μας έκανε σχεδιασμό. Είχαμε και drone ελικοπτεράκι για τις εναέριες φωτογραφίες. Αυτό το χειριζόταν ένα νέο παιδί ο Μιχάλης Μαμμουζέλος. Αλλά και παραδοσιακό μπαρμπέρη για τον γαμπρό, τον Παντελή τον Χειλά».

Ενα από τα όνειρα ενός ζευγαριού είναι να προσεγγίσει την εκκλησία του γάμου τους μέσω θαλάσσης…

Το Island Weddings, απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν βοήθεια με την οργάνωση του γάμου τους ή την βάπτιση του παιδιού τους, είτε βοήθεια για ανανέωση όρκων, ή ακόμα και με προτάσεις γάμου. Το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι η γραφειοκρατία.«Οπότε η δουλειά μας αρχίζει με την επικοινωνία με το ζευγάρι και τελειώνει όταν θα ξέρουμε στα σίγουρα ότι ο γάμος τους έχει αναγνωριστεί και στη δική τους χώρα. Συνήθως με το κομμάτι της γραφειοκρατίας ασχολούμαι προσωπικά. Από τις μεταφράσεις μέχρι την επικοινωνία με τους Δήμους. Αυτό που αντιμετωπίζω αυτήν την περίοδο είναι ότι στον Δήμο Καλυμνίων, έχει παρθεί η εξής απόφαση μέσα σε Δημοτικό Συμβούλιο: όλοι οι πολιτικοί γάμοι να γίνονται εντός του Δημοτικού Μεγάρου, συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Οι άνθρωποι που επιλέγουν όμως να κάνουν τον γάμο τους στην Ελλάδα, δε θέλουν να παντρευτούν μέσα σε ένα γραφείο, μέσα σε ένα στεγνό περιβάλλον. Όμως δυστυχώς οφείλουμε να ακολουθούμε  τις οδηγίες του εκάστοτε Δήμου. Διαφορετικά ο γάμος δε θα είναι έγκυρος. Ελπίζουμε σε μία αλλαγή της απόφασης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία. Όπως, το να ορίσουν συγκεκριμένα σημεία σε όλη την Κάλυμνο που να μπορούν να τελέσουν πολιτικούς γάμους».

«Όταν τελειώνουν τα πάντα κι εγώ βρίσκομαι σε κατάσταση αποσύνθεσης κι εκείνοι είναι ήρεμοι κι έχουν απολαύσει τον γάμο τους, τότε με ευχαριστούν θερμά. Μου λένε ότι τους βοήθησα να πραγματοποιήσουν έναν ονειρεμένο γάμο. Κι αυτό αποτελεί τη δική μου ικανοποίηση».

Αυτό όμως που εντυπωσίασε την Παρασκευή ήταν τα έντυπα από τον Δήμο Λουξεμβούργου. Τα έντυπα τους, έχουν μέσα και την ελληνική γλώσσα. Δηλαδή δεν χρειάζεται ούτε μετάφραση, ούτε δικηγόρους ούτε τίποτα. Παρόλα αυτά εδώ στην Ελλάδα, απαιτούσαν μετάφραση και δικηγόρο. «Ο Έλληνας δικηγόρος τους έλεγε: Δε με χρειάζεστε, τα χαρτιά έχουν και την ελληνική γλώσσα αλλά η ελληνική γραφειοκρατία απαιτούσε και την σφραγίδα του. Δεν πειράζει, τα κάναμε όλα και τώρα ο γάμος είναι έγκυρος».

Το νησάκι που προτιμούν περισσότερο από αυτά που είναι γύρω από την Κάλυμνο είναι συνήθως η Τέλενδος.Οι ξένοι θέλουν να ζήσουν τα ελληνικά έθιμα αλλά δεν γίνεται διότι τα πιο πολλά απαιτούν να είναι βαπτισμένοι χριστιανοί.

Η Παρασκευή, όπως και πολλοί ακόμη νησιώτες επέλεξαν να μείνουν στο νησί τους διότι αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να είναι δίπλα στην οικογένειά τους. Η Κάλυμνος είναι ένα άγονο νησί.H ανασφάλεια της δουλειάς, πάντα υπήρχε. Παρόλα αυτά, ο κόσμος έκανε πολλά παιδιά. Μάλιστα κάποτε η Κάλυμνος ήταν πρώτη σε όλη την Ευρώπη σε πολυτέκνους.«Δεν μένουμε εδώ βαρυγκωμώντας, θέλουμε το σπίτι μας, την οικογένειά μας. Πολλές φορές απογοητευόμαστε, όπως τώρα τελευταία με την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά. Αλλά τι να κάνουμε; συνεχίζουμε. Δε θα φύγουμε».

Ιδιαίτερες εικόνες, που δεν ξεχνιούνται εύκολα!

Τι φοβάται όμως περισσότερο η Παρασκευή; «Λίγο φοβάμαι την κατάσταση με τους Τούρκους. Πετάνε συνέχεια από πάνω μας. Δεν τα δείχνουν όλα τα κανάλια. Φοβάμαι μη μας διώξουν οι Τούρκοι. Ή μην μας δώσει η Ελλάδα στους Τούρκους. Η εφορία έφυγε από την Κάλυμνο.  Το ΙΚΑ, ο ΟΤΕ, έχουν φύγει. Το νοσοκομείο μας, υποβαθμίζεται. Τα ΕΛΤΑ δεν παίρνουν υπαλλήλους. Αν φεύγουν οι δημόσιοι φορείς, υποβαθμίζουν και τους δημοτικούς.  Εμείς τι θα κάνουμε; Έχει φύγει πολύς κόσμος. Ολόκληρες οικογένειες, στο εξωτερικό. Αν δεν έχουν δουλειά τι θα κάνουν; Προσπαθούν το καλύτερο για την οικογένειά τους. Τη συγκοινωνία με την Αθήνα την έχουν ελαττώσει… Δεν ξέρω τι να πρώτο θυμηθώ. Προσπαθώ να τα ξεχνάω για να μην απελπίζομαι και να συνεχίζω να προσπαθώ».

Δύναμή της, η ΑγάπηΣύμφωνα με το Μύθο της Τελένδου, μια αγνή καρδιά γεμάτη αγάπη έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να χαράξει για πάντα έναν μεγάλο σκληρό βράχο, όπως είναι η όμορφη μας Τέλενδος.«Αγαπώ τον άνδρα μου πολύ και προσεύχομαι…. Κι έχουμε εδώ στην Κάλυμνο και μια έκφραση που λέμε συχνά. «Και τι έγινε;»… και συνεχίζουμε. Όλοι οι άνθρωποι δε συνεχίζουν;»

Αγγίξτε το Όνειρο!!!

http://www.island-weddings.gr/

https://www.facebook.com/islweddings/

Μία Προσφορά από την Παρασκευή Αντωνοπούλου σε όλους όσους επιθυμούν να ζήσουν το όνειρό τους, 5% έκπτωση σε όσους αναφέρουν τις λέξεις HUMANSTORIES.

 * Οι φωτογραφίες γάμων, αναρρίχησης ζευγαριού, στολισμών κ.α. είναι του συνεργάτη της Παρασκευής, Μιχάλη Πάου και τις παραχώρησε η ίδια για τις ανάγκες της HumanStory της.

Καθόλου σχόλια

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin