Iliminili, ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο, με συναισθήματα. Της Ηλιάνας Αλεξάνδρου

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει: «Ο καλλιτέχνης είναι αποδέκτης συναισθημάτων που προέρχονται από οπουδήποτε: από τον ουρανό, τη γη, από ένα κομμάτι χαρτί, από μια μορφή, από έναν ιστό αράχνης». Συναισθήματα. Και η ανάγκη να εξωτερικεύσεις αυτά τα συναισθήματα, με κάθε τρόπο.  Κι όταν ζεις και μεγαλώνεις σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, τότε όλο αυτό που τόσο απλοϊκά περιέγραψε ο Πικάσο γίνεται η καθημερινότητα σου. Τρόπος ζωής. Ακόμη και βίωμα.

Η Ηλιάνα Αλεξάνδρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.  Καλλιτεχνικό. Από τους γονείς και τους φίλους τους, να είναι όλοι φωτογράφοι, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, συγγραφείς.. ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ένα τέλειο σκηνικό δηλαδή. Με χρώμα, μουσική, εικόνες και άπειρα συναισθήματα.  «Για μένα ήταν αναμενόμενο ότι θα ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό. Από παιδί κλεινόμουν στο δωμάτιο μου και ζωγράφιζα ακόμα και τους τοίχους, ακούγοντας πολύ δυνατά μουσική». Θυμάται η Ηλιάνα. Και συνεχίζει:  «Δε θεωρώ ότι είμαι καλλιτέχνης, ξέρω ότι είμαι αρκετά δημιουργική και το μυαλό μου κάνει συνέχεια εικόνες και προβολές ιδεών – δεν ησυχάζει! Για κάποια περίοδο ήμουν συνέχεια με μια κάμερα στο χέρι δεν άφηνα στιγμή ακλικάριστη, μέχρι που αποφάσισα αυτές τις στιγμές να τις σχεδιάσω. Είχα πολύ υλικό…».

 

 

Έναν πολύ δημιουργικό άνθρωπο θα γνωρίσουμε σήμερα λοιπόν, την Ηλιάνα. Που δεν της αρέσει να εκθέτει τον εαυτό της. Παρά μόνο τη δουλειά της. Μέσα από την οποία εκφράζεται και ωριμάζει. Το humanstories.gr ανακάλυψε την Ηλιάνα στο Instagram εκεί όπου εκθέτει την ιδιαίτερη δουλειά της.

 

Η Αρχή του iliminili

«Το iliminili προέκυψε πριν 13 χρόνια.  Κάποια στιγμή μια φίλη που ζει στην Αμερική μου είπε: «βάλε τη δουλειά σου online να τη βλέπουμε κι εμείς». Το σκεφτόμουν πολύ καιρό, δε μου άρεσε η προβολή, η έκθεση.  Δεν ήθελα με τίποτα να βάλω το όνομα μου, τη φάτσα μου. Πάντα με φώναζαν ili, οπότε ένα username που να ρολάρει στη γλώσσα και να μην είναι συγκεκριμένο, μου ήταν αρκετό.

Τι είναι τελικά το  iliminili για την Ηλιάνα. «Μετά από τόσο καιρό που έχω ωριμάσει λίγο, μου φαίνεται έως και παιδικό, αλλά το iliminili έχει μείνει -είναι πολύ αληθινό- είναι ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο, με συναισθήματα και εξωτερίκευση του μέσα μου».

 

 

Η δουλειά της Ηλιάνας είναι χαρακτηριστική. Με προσωπική σφραγίδα. Δούλεψε με τον εαυτό της και αυτό ίσως είναι το μυστικό που κάνει τη δουλειά της τόσο ξεχωριστή. Και αν και στην τέχνη όλα αντιγράφονται. Η Ηλιάνα υποστηρίζει ότι «όλα είναι εμπειρίες και όχι copy paste».  «Στη σχολή μας λέγανε να βρούμε την σχεδιαστική μας ταυτότητα. Τρέχα γύρευε στα 18 να βρεις ταυτότητα. Θέλει πολλή δουλειά, ψάξιμο, απόσταση και ξανά. Η γραφή, τα χρώματα, οι λεπτομέρειες, η αφαίρεση, όλα είναι προσωπική υπόθεση και διάθεση. Φυσικά και υπάρχουν επιρροές. Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο υπερπληροφόρησης εικόνων, non stop.  Aλλά για να γίνει χαρακτηριστική μια δουλειά πιστεύω θέλει πολύ συναίσθημα, ειλικρίνεια, και επιμονή.  Και ναι, όλα είναι εμπειρίες. Αυτό δεν αντιγράφεται. Ακόμα ψάχνω την ταυτότητα!»

Η Ηλιάνα χρησιμοποιεί τακτικά στα έργα της τις σαρδέλες. Και δίνει συχνά σε αυτές μια ανθρωπόμορφη φιγούρα.  «Οι σαρδέλες είναι αυτοπορτραίτα. Εκφράζουν μια περίοδο  που ένιωθα τρομερά πιεσμένη, θυμό, αδιέξοδο. Ίσως δε το παρατηρεί κανείς γιατί έχουν μια γλύκα σχεδιαστικά, είναι από τα σχέδια που έχουν αρέσει πολύ, παίζω συχνά μαζί τους, τους βάζω χρώμα και χαμόγελα ενίοτε, τις ξεκοκκαλίζω, ανάλογα με τα κέφια!  Μου αρέσει η art deco πάρα πολύ, έχει μια σύνθετη απλότητα και φινέτσα σε όλα (loves: Erté, Sonia Delaunay, Georges Lepape, Le Corbusier, William van Alen..). Oπότε σχεδιαστικά τείνουν προς εκείνη την εποχή μάλλον. Την Νοσταλγική».

 

 

Οι ιστορίες πίσω από τις εικόνες.  «Αγαπώ τις ιστορίες που κρύβονται σε κάθε τι. Συνήθως ιστορία και εικόνα πάνε μαζί.  Ξέρω καλά τι θέλω να πω άρα σχεδιάζω με βάση την ιστορία – εμπειρία. Και έπειτα βγαίνει η εικόνα. Μπορεί να συμβεί και το ανάποδο, όπως και να ‘χει είναι το ίδιο». Μας λέει η Ηλιάνα.

 

Αγαπημένη Εικόνα-Ιστορία

«Έχω διάφορες αγαπημένες, μα ξεχωρίζω δύο. Μια είναι το dueto και η ιστορία είναι απλή: έρωτας, δύο σε ένα. Η άλλη είναι η Π. εμπνευσμένη από τη φίλη μου που βρήκε το άλλο της μισό (κι ολόκληρο) μέσα στην άθλια καραντίνα.  Το μήνυμα και στις δύο είναι 50/50 – If there is a half, then there is a complete. Νομίζω έχουν και μια συνοχή μεταξύ τους..».

 

 

Η δουλειά της Ηλιάνας αποτυπώνεται σε διάφορα χρηστικά καθημερινά αντικείμενα

«Η αρχή έγινε με τις σαρδέλες με τις οποίες ταυτίστηκαν αρκετοί μάλλον, οπότε αρχικά τυπώσαμε μεταξοτυπίες.  Μετά μου ζητήσανε μπλούζες, έγιναν πετσέτα κουζίνας, μαγνήτες.. Θα μπορούσε να σταθεί ως brand από μόνο του. Μετά ήρθε η titi η γοργόνα από ένα όνειρο που είχα δει.  Η οποία έγινε μπλούζα, ποδιά κουζίνας, χαρακτικό.. Ό,τι αρέσει πολύ και μου το ζητάνε το φτιάχνω, αρκεί να το πιστεύω. Το ίδιο άλλωστε κάνω κι εγώ με σχεδιαστές που μου αρέσει πολύ η δουλειά τους. Είναι ωραίο αυτό το μοίρασμα, δίνει απίστευτη δύναμη και ώθηση να θέλουν να αγοράσουν τη δουλειά σου.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι δε θα είχα κάνει κίνηση για «προϊόντα» αν δε μου το είχαν ζητήσει. Έχω εντελώς αντιεμπορικό μυαλό, και χαρίζω και πολύ εύκολα (ουπς)». Μας εκμυστηρεύεται η δημιουργός του iliminili.

 

 


Περιηγηθείτε στις δημιουργίες της Ηλιάνας και απολαύστε τέχνη και συναισθήματα.  «Το Instagram/ https://www.instagram.com/iliminili/ κυρίως για μένα λειτουργεί ως μέσο προβολής της δουλειάς και ένα website/ http://www.iliminili.com/ , που κουτσοπαλεύω να κρατάω up to date. Πραγματικά θέλει πολύ χρόνο να συγκεντρώσεις όλη σου τη δουλειά. Θα το φτιάξω! Έχω όμως τη χαρά να συνεργάζομαι με πολύ αγαπημένα πλάσματα, στο https://flaneur-shop.gr/ ,  https://ohsosouvenir.com//, https://thecoolprojects.com , https://kubara.gr/ https://www.instagram.com/mageiaspetses/


 

Αυτή είναι η ιστορία της Ηλιάνας, μια ιστορία που εξελίσσεται μαζί με την τέχνη της. Τα έργα της αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητα της δημιουργού. Ενός ανθρώπου δοτικού. Μιας δημιουργού που ζει και εργάζεται μέσα από τα συναισθήματα της. Και όπως είπε και ο Charles-Augustin, Γάλλος κριτικός:  «Σε όλες τις τέχνες, στην αρχή έχει πολύ μικρότερη σημασία να κάνεις κάτι καλύτερα από τους άλλους από το να το κάνεις διαφορετικά από τους άλλους». Ας κάνουμε λοιπόν κάτι Διαφορετικό από τους άλλους… όπως κάνει και η Ηλιάνα.

Καθόλου σχόλια

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin