Η Σκύρος ζωντανεύει και το Χειμώνα

Έθιμα, δρώμενα και παραδόσεις βγαίνουν στον δρόμο, αυτοσαρκάζονται και τολμούν, ξεσηκώνουν και ξεσηκώνονται σε μια λαοθάλασσα χρωμάτων και πιοτού… Τα σοκάκια της Σκύρου πλημμυρίζουν από παρέες μεταμφιεσμένων όλων των ηλικιών, οι οποίοι προκαλούν το ενδιαφέρον εξαιτίας της μυστηριώδους αμφίεσης και του θορύβου. 

Κυρίαρχη μορφή ο Γέρος και μαζί του η Κορέλα και ο Φράγγος.  Με την αρχή του Τριωδίου, τα σοκάκια του Χωριού «γεμίζουν» από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό με αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο.

Τρεις είναι οι τύποι των μεταμφιεσμένων. Ο κορυφαίος της παρέας ονομάζεται «Γέρος» είναι ντυμένος με την χειμερινή φορεσιά του τσοπάνη φορώντας στο πάνω μέρος μαλλιαρή κάπα όμοια με προβιά τράγου, μάσκα από προβιά μικρού γιδιού και στην μέση είναι φορτωμένος με 40-60 κουδούνια κοπαδιού. Προχωράει με ρυθμικούς βηματισμούς κουνώντας την μέση έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα στην μέση να δίνουν ήχους φοβερούς, αλλά ρυθμικούς και εναλλασσόμενους. Ο Γέρος συνοδεύεται από άλλο νέο ντυμένο με Σκυριανή γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα, την κορέλα ,που έχει στο χέρι του ένα μαντήλι που το κουνά χορεύοντας γύρω από αυτόν. Το τρίτο πρόσωπο της Σκυριανής Αποκριάς είναι ο Φράγκος. Φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα τυχαία, έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του , κρατά ένα κοχύλι που το φυσάει διαρκώς και αυτό βγάζει ήχους σαν σφυρίγματα πλοίου.

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με την … ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μια φορά… και έναν καιρό,  ήταν ένας γέρος τσοπάνης ο οποίος σε μια βαριά κακοκαιρία έχασε όλα του τα γιδοπρόβατα. Σάλεψε το μυαλό του από την μεγάλη στεναχώρια. Φόρεσε όλα τα κουδούνια από τα νεκρά του ζώα και κατέβηκε στο χωριό. Από κοντά και η γυναίκα του ντυμένη με κουρέλια(κορέλα).

…Χαρείτε να χαρίσουμε

τσ ο Θιός, τσ ο Θιός

 το ξέρει αν ζήσωμε.

Απόψε με σκοτώνουνε

έβγα τσαι συ τσαι κλάψε

τσαι πάρε απ’ το αίμα μου

την τραχυλιά σου βάψε.

Μικρό μου τσοπανόπουλο…

Του Καλομάστου το νερό

είναι γλυκό σα μέλι.

Το πίνουνε οι τσοπανοί

και γίνονται αγγέλοι…

Το Σάββατο και την Κυριακή

 

 

στήνονται αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων από μασκαρεμένους ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς, που σατιρίζουν όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Το έθιμο λέγεται Τράτα, και αξίζει να το ζήσετε.

Την Καθαρή Δευτέραόλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού ντύνονται με την παραδοσιακή φορεσιά και κατεβαίνουν στην πλατεία για το «μεγάλο» χορό.

Από εκεί κι ύστερα ξεκινάει το γλέντι σε μαγαζιά και δρόμους, με παραδοσιακές γεύσεις και νηστίσιμους μεζέδες αλλά και άφθονο ντόπιο κρασί.

Αξίζει ακόμη  να δείτε:  Η χώρα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο και το καστρομοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια του οικισμού θα σας γεμίσει εικόνες της παραδοσιακής νησιώτικης ζωής και θα σας εντυπωσιάσει η αρχιτεκτονική των σπιτιών κολλημένα μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίζουν προστατευτικό τείχος τόσο από τους βοριάδες όσο και από τις πειρατικές  επιδρομές .Στους δρόμους και τις γειτονιές θα δείτε πολλές εκκλησίες μικρές και μεγάλες,γραφικά ξωκλήσια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες γωνιές .

Γίνε και εσύ φίλος στο Facebook με την παρέα της Σκύρου: Απόκριες στη Σκύρο…

 

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin