Η «δικιά μου Μελβούρνη» με τη ματιά του Κώστα Καραμάρκου

Ο συνάδελφος, Κώστας Καραμάρκος, γνωρίζει τόσο, μα τόσο καλά την Ομογένειά μας στη Μελβούρνη και μοιράστηκε μαζί με το Humanstories.gr τη δικιά του μοναδική ιστορία. Από την πατρίδα, στην Εράτυρα του Νομού Κοζάνης, μετέπειτα στη Μελβούρνη, στην επιστροφή του στα «πάτρια εδάφη» και τη συνέχιση της ζωής του, με την οικογένειά του στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας, με έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Μάλιστα η ενασχόλησή του με τον κοινοτικό πολυγλωσσικό σταθμό της Μελβούρνης 3ΖΖΖ-92.3FM, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που δε μοιάζει με άλλους, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη δύσκολη (με το μεταναστευτικό που περνάμε ως χώρα) εποχή που διανύουμε. Υπάρχουν εκπομπές σε περισσότερες από 60 γλώσσες! Ομως όλα αυτά μας τα αφηγείται με το δικό του τρόπο, ο Κώστας Καραμάρκος, αρχίζοντας το ταξίδι από την Εράτυρα και καταλήγοντας στη Μελβούρνη…

Ο αφηγηματικός τρόπος των καταστάσεων που βίωσε, μας περιγράφουν με μια ιδιαίτερη μοναδικότητα τη «Μελβούρνη των Ελλήνων».

 

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΥΡΑ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

 

Μεγάλωσα στην Εράτυρα, ένα κεφαλοχώρι του Νομού Κοζάνης. Στην Μελβούρνη βρέθηκα αμέσως μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1981, για να ζήσω μαζί με τον πατέρα μου, που βρίσκονταν εκεί ως μετανάστης από το 1971, αλλά ερχόταν τακτικά στην Ελλάδα. Ο παππούς μου, από την πλευρά του πατέρα μου, ήταν μετανάστης στην Αμερική γύρω στα 1920.  Ο μικρός μου γιος, που ήρθε στη Μελβούρνη το Νοέμβρη του 2013 στα 2,5 χρόνια του είναι 4ης γενιάς «μετανάστης».

Θυμάμαι να φτάνω στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης γύρω στις 2 η ώρα το πρωί ξημερώματα Δευτέρας. Ο πατέρας μου με είχε ήδη εγγράψει σε ένα καθολικό σχολείο Ιησουιτών για να κάνω τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Γι’ αυτό,  στις 8 η ώρα το πρωί εκείνης της πρώτης μέρας στην Αυστραλία φορούσα ήδη τη στολή του σχολείου, στις 8.15 με είχε ήδη κουρέψει ένας Σικελός κουρέας και στις 8.30 παρουσιάστηκα στο διευθυντή του Λυκείου, ένα Γαλλοκαναδό καλόγερο θυμάμαι, brother Joseph Brouchard ήταν το όνομά του. Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου και εργάστηκα στο ανάλογο Τμήμα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως βοηθός ερευνητής.

 

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 

Η δεκαετία του 1980, μέχρι και τις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν κατά την άποψή μου η πιο δημιουργική δεκαετία, πολιτισμικά, για την ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης. Τα μεγάλα πολιτικά άλματα, από την πλευρά των Ελλήνων και των μεταναστών, είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται από τη δεκαετία του 1970, κυρίως με την άνοδο στην εξουσία το 1972, του μεταρρυθμιστή, φιλέλληνα και φιλομετανάστη εργατικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Gough Whitlam, που εισήγαγε επίσημα στη χώρα του την πολιτική του πολιτισμού, υιοθετώντας την ανάλογη πολιτική του Καναδά.

Την αγάπησα τη Μελβούρνη από την πρώτη στιγμή και πολιτογραφήθηκα Αυστραλός πολίτης μόλις μου το επέτρεπε η τότε ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή μετά από 3 χρόνια μόνιμης εγκατάστασης. Η χώρα είναι τεράστια και αραιοκατοικημένη, έχει μόλις 24 εκατομμύρια κατοίκους που κατά 85% με 90% ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της, κοντά στα παράλια. Αυτή η απεραντοσύνη της αραιοκατοικημένης Αυστραλίας σε κάνει να κατανοήσεις καλύτερα τις κλίμακες ανάμεσα στον άνθρωπο, στη φύση και στο σύμπαν.

Μου αρέσει ιδιαίτερα και εκτιμώ το γεγονός ότι υπάρχουν χίλιοι δυο μικρόκοσμοι από πάνω από 200 εθνοτικές κοινότητες-πολιτισμούς, ένας στους τέσσερις Αυστραλούς είναι μετανάστης ή μεταναστευτικής καταγωγής. Αυτοί οι άνθρωποι συνυπάρχουν ειρηνικά ή αδιάφορα ο ένας προς τον άλλον, αποδεχόμενοι τις συντεταγμένες της χώρας μόνιμης διαμονής τους.

Φυσικά, η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα, η κυρίαρχη γλώσσα, ο πολιτισμός, οι θεσμοί, το κράτος, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι όλα Βρετανικά, αγγλοσαξονικά. Η κοινή συνισταμένη είναι η «βρετανική» Αυστραλία με αποχρώσεις ελληνικές, ιταλικές κινέζικες, κ.λπ.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετικά ευανάγνωστη καθημερινότητα, χωρίς τα σχετικά απρόοπτα της Ελλάδας για παράδειγμα, ή μια ποιότητα ζωής, για τον περισσότερο κόσμο, ακόμη και για τους πολίτες που χρειάζονται τη συνδρομή του κράτους να τα βγάλουν πέρα, μου αρέσει και με συγκινεί.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σχετικά καλές προοπτικές για τους νέους ανθρώπους, και για το μικρό μου γιο θέλω να ελπίζω, πάρα τη φούσκα της κτηματαγοράς που δυσκολεύει την απόκτηση στέγης, ή παρά το γεγονός ότι τελειώνεις τα ΑΕΙ της χώρας και ξεκινάς με ένα χρέος άνω των 50,000 δολαρίων, μια και τις τελευταίες δεκαετίες η παιδεία έγινε εμπορική πράξη με δίδακτρα και εξαγώγιμο προϊόν που αποφέρει στην Αυστραλία πάνω από 15 δις δολάρια το χρόνο, με οδήγησε στην επιστροφή το 2013, μετά από 15 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ 3ΖΖΖ

 

Το δρόμο μου στη ζωή και στη δημοσιογραφία τον βρήκα μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ομογενειακά και ευρύτερα, από την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων. Έκανα ραδιόφωνο σε εθελοντική βάση τη δεκαετία του 1980 και 1990, έγραφα για περιοδικά και εφημερίδες στην Αυστραλία και στην Ελλάδα (Αντί, Εποχή), συμμετείχα στα δρώμενα του πολιτειακού εργατικού Κόμματος Αυστραλίας στη Βικτώρια, ως μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών, Άμυνας και Εμπορίου αρχικά και Εθνικών-Μεταναστευτικών υποθέσεων αργότερα.

Για σειρά ετών τη δεκαετία του 1990 εργάστηκα ως διοικητικό στέλεχος, υποδιευθυντής, στον κοινοτικό πολυγλωσσικό σταθμό της Μελβούρνης 3ΖΖΖ-92.3FM. H ραδιοφωνία στην Αυστραλία έχει 3 σκέλη. Είναι εμπορική, είναι κρατική, είναι και κοινοτική. Το 3ΖΖΖ που ιδρύθηκε το 1989 είναι κοινοτικός σταθμός, είναι δηλαδή συνεταιρισμός, ανήκει στα μέλη του που εκλέγουν Δ.Σ. κάθε δυο χρόνια για να διοικούν ένα σταθμό με λίγα σχετικά επαγγελματικά στελέχη, όπου σε εβδομαδιαία βάση συνυπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί και εκφωνητές, σε εθελοντική βάση, που προετοιμάζουν και βγάζουν στα ερτζιανά προγράμματα σε περισσότερες από 60 γλώσσες.

Ο έλεγχος και το περιεχόμενο των προγραμμάτων ανήκει στις εθνοτικές ομάδες, μέλη των οποίων εκπαιδεύονται στα τεχνικά και ραδιοφωνικά-νομικά προαπαιτούμενα του σταθμού και της χώρας. Εκτιμάται ότι το συνολικό ακροατήριο του σταθμού ξεπερνάει τα 400.000 με 500.000 άτομα. Τα έσοδα του 3ΖΖΖ προέρχονται από συνδρομές (10 με 15 δολάρια ετησίως), ραδιοεράνους, διαφημίσεις και κρατική επιχορήγηση που δίνεται στο όνομα της διατήρησης και εκφώνησης ραδιοφωνικών προγραμμάτων σε μεταναστευτικές γλώσσες. Ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας της Μελβούρνης στην ίδρυση και στη διοίκηση του σταθμού είναι καθοριστικός όλες αυτές τις δεκαετίες. Το 3ΖΖΖ είναι ένας σταθμός που αποδεικνύει κάθε μέρα ότι άτομα με διαφορετικές ιδεολογικές, γλωσσικές, πολιτισμικές, εθνοτικές και άλλες διαφορές, που συνδέονται με την κοινή μεταναστευτική εμπειρία, έχουν την προσδοκία να κτίσουν μια καλύτερη νέα ζωή και ζουν σε μια νέα χώρα-πατρίδα, την Αυστραλία στην περίπτωσή μας, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και δημιουργικά χωρίς κανένα πρόβλημα, κατά την άποψή μου.

Αυτό που έζησα και εξακολουθώ να ζω κάθε μέρα στην Αυστραλία, με κάνει να πιστεύω πως μια συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, με μακροπρόθεσμους στόχους και πολιτικές, όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά μπορεί να τους εντάξει και αυτούς/ες και τα παιδιά τους, σε μια καλύτερη Ελλάδα του κοντινού μέλλοντος, ας ελπίσουμε.

Στο 3ΖΖΖ συνυπήρχαν Σέρβοι, Κροάτες και Βόσνιοι όταν αιματοκυλιούνταν τα Βαλκάνια και διαλύονταν η Γιουγκοσλαβία, όμως εμείς στο σταθμό δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Συνυπήρχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στην περίοδο των διαφόρων Ιντιφάντα, συνυπήρχαν Σινχαλέζοι και Ταμίλ στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, κι όμως η καθημερινότητα του σταθμού, η καθημερινή ζωή της Μελβούρνης ποτέ δεν διακόπηκε επειδή στην πρώτη, στην άλλη πατρίδα αυτών των εθνοτήτων γινόταν πόλεμος.

Άνθρωποι που από επιλογή ή από ανάγκη γίνονται μετανάστες ή πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν παίζουν κορώνα γράμματα τη διάσωσή τους και τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής σε μια νέα χώρα, σε μια νέα πατρίδα, δεν διακινδυνεύουν την προσπάθειά τους να βρουν δουλειά, να αγοράσουν ένα σπίτι, ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκαν σε μια άλλη χώρα.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ

 

Η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 380.000 άτομα, στη συντριπτική της πλειοψηφία πλέον είναι Αυστραλογεννημένη. Η ηλικιακά, δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά ρωμαλέα πρώτη γενιά της μαζικής μετανάστευσης (τέλη 1950 με αρχές 1970) συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς, είναι πλέον η απόμαχη, η ηλικιωμένη γενιά.

Οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Αυστραλίας είναι μια ετερόμορφη και ετερόκλητη ομάδα που την έπλασε η ιστορία της, η αποδημία και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς, και κυρίως την έπλασε το μεταναστευτικό βίωμα και η αγγλοαυστραλία, η κυρίαρχη γλώσσα, η κυρίαρχη κουλτούρα.

Εγώ, μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, ελληνική επαρχία (Εράτυρα)-Μελβούρνη-Αθήνα και Θεσσαλονίκη-Μελβούρνη αισθάνομαι άνετα σε όλες τις πόλεις που έζησα και ζω, αλλά και εντός-εκτός ταυτόχρονα.

Στην Ελλάδα έζησα την περίοδο 1998-2013, έζησα στον ιδεατό μου κόσμο που είχε αναφορές στην ανθρωπογεωγραφία των μεγάλων αστικών κέντρων. Έζησα κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη για 2 χρόνια. Εργάστηκα ως δημοσιογράφος (Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Αγγελιοφόρος, 103 FM), εργάστηκα ως Ειδικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και ως δημοσιογράφος στο Πολιτικό Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν θα ξανάφευγα, αν δεν έκανα την εκτίμηση, εύχομαι να κάνω λάθος, πως τα νεοελληνικά αδιέξοδα θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη και πως, οι καλύτερες προοπτικές για τον μικρό μου γιο, βρίσκονται στην Αυστραλία και όχι στην Ελλάδα.

Ο νέος κύκλος της ζωής μου στη Μελβούρνη ξεκίνησε δημοσιογραφικά με την αρχισυνταξία στην αγγλική έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και συνεχίζεται με την ομογενειακή εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ του Σύδνεϋ. Συνεισφέρω στα ελληνικά προγράμματα του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΖΖΖ και γράφω τακτικά για το matrix24.gr στην Αθήνα. Εργάστηκα επίσης για ένα σύντομο διάστημα ως συντάκτης ηλεκτρονικού δελτίου επιχειρηματικής πληροφόρησης πολυεθνικής εταιρείας της Αυστραλίας (Roy Morgan). Tώρα εργάζομαι πρωτίστως ως διερμηνέας στο σύστημα υγείας της πολιτείας της Βικτώριας και ως freelancer δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.

 

 

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin