Ερείκουσα: Οι μνήμες και η συνέχεια
«Καθώς πλησιάζει η ώρα του αγιασμού, πρόσωπα γνώριμα έρχονται στο σχολείο. Πρόσωπα και άτομα που μας άνοιξαν την αγκαλιά τους και το σπίτι τους, σε εμένα και την οικογένειά μου. Μπαίνοντας στο σχολείο βλέπεις από την έκφρασή τους πως ο νους τους γεμίζει από γλυκές, μακρινές αναμνήσεις. Αναπολούν και ξαναπλάθουν στο μυαλό τους όλες εκείνες τις στιγμές και τις σκηνές που έζησαν. Διστακτικά στην αρχή κι έπειτα ωσάν χείμαρρος αφηγούνται τις ιστορίες τους…». Αυτή είναι η περιγραφή της Αποστολίας Ρούση, που εδώ και ένα μήνα είναι η νέα δασκάλα της Ερείκουσας.
Οι αφηγήσεις των μεγαλύτερων αφορούν εποχές που το σχολείο έσφυζε από ζωή. Μιλούν για τον τρόπο διδασκαλίας και για το πως ήταν η διαρρύθμιση του σχολείου εκείνα τα χρόνια. Όταν εκείνοι πηγαίναν στο δημοτικό σχολείο Ερείκουσας. Αναρωτιούνται ακόμη σύμφωνα πάντα με την Αποστολία: «Πώς γίνεται τότε να χωρούσαμε 110 μαθητές μέσα σε μία αίθουσα; Πώς μας έκανε μάθημα ο δάσκαλος;»
«Σε λίγο πλησιάζει και ο παλαιός δάσκαλος του σχολείου μας τον κοιτάζω με θαυμασμό και με μία ανυπομονησία προσμονής ανταλλαγής και μεταλαμπάδευσης θα έλεγα ιδεών, εμπειριών και γνώσεων. Με μεγάλη μου έκπληξη και χαρά βλέπω ένα φωτεινότατο και λαμπερότατο πρόσωπο εκείνο της συζύγου του, να με αγκαλιάζει, να μου δίνει κουράγιο, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και χαρά. Μου ανοίγει την αγκαλιά της…». Μας λέει η Αποστολία και συνεχίζει: «Νιώθω πολλές φορές να με κατακλύζει ένα υπέροχο συναίσθημα. Ένα συναίσθημα διαδοχής, αλληλεγγύης, συνέχισης έργου. Νιώθω πως αυτό που καλούμαι να κάνω είναι συνέχεια μεγάλων προσπαθειών…».
Το σχολείο
Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας χτίστηκε το 1920, και ήταν δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ο Ανδρέας Συγγρός ήταν Έλληνας τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Αρχικά, ασχολήθηκε με το εμπόριο και εν συνεχεία επεκτάθηκε στον τραπεζικό κλάδο, φτάνοντας να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα, ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα ήταν εμπλεκόμενος σε ένα από τα πρώτα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της Ελλάδας, γνωστό ως Λαυρεωτικά ή Λαυριακά, σκάνδαλο που επέφερε και την πτώση της κυβέρνησης Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές σε ιδρύματα, ενώ με τη διαθήκη του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή νοσοκομείων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») και σχολείων. O Ανδρέας Συγγρός έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως ο πιο ισχυρός άνδρας της εποχής του μετά το Βασιλιά Γεώργιο Α΄ με αμφισβητούμενο ρόλο και αδιαμφισβήτητο φιλανθρωπικό έργο {Πηγή Πληροφοριών του Α. Συγγρου, wikipedia}. Ανάμεσα στα σχολεία που κτίστηκαν τότε ήταν και το πέτρινο Δημοτικό σχολείο Ερεικούσσας, ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με τα αρχεία του σχολείου, το 1934 φοιτούσαν στο σχολείο 100 μαθητές. Το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με την ίδια/ο δασκάλα/ο, καθώς υπάρχει μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας.
Η ζωή στο νησί κυλά ήρεμα. «Νιώθω ότι ζω σε ένα μικρό παράδεισο. Εδώ έχω αποκτήσει εκτός από την ιδιότητα και το προσωνύμιο. Δηλαδή για αρκετούς κατοίκους η προσφώνησή μου είναι «δασκάλα». Αλλά ο μικρός αυτός παράδεισος χρειάζεται φροντίδα και κάποια μέριμνα, έτσι ώστε να έρθουν κι άλλες οικογένειες να ζήσουν στο νησί. Το σχολείο μας έχει ανάγκες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες όπως βάψιμο και θέρμανση…Παρότι είμαστε ένα μικρό σχολείο οι απαιτήσεις είναι πολλές». Τελειώνει η Αποστολία.
Facebook: Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσα, ακολουθήστε το
Σπύρος Αργυρος 28/10/2021 (15:34)
Είμαι από την εποχή των 120 μαθητών της υ δημοτικού σχολείου Ερεικουσας πολύ καλά τα γράφεται κυρία δασκαλα απλά μια μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπεται .το δημοτικό σχολείο Ερεικουσας ήταν διθέσιο .όχι μονοθέσιο .και λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών .τα μαθήματα γινόταν πρωί και απόγευμα ανά τρεις τάξης οι οποίες άλλαζαν κάθε εβδομάδα .ευχαριστώ για την φιλοξενία
Machi Christoforidou 29/10/2021 (19:52)
Σας ευχαριστούμε για την επισήμανση και για την συμπόρευση.