Δυο γυναίκες που έκαναν την επαγγελματική συνέργεια τρόπο ζωής κι έμαθαν στους Ολλανδούς τις χυλοπίτες!
Εμαθαν στους Ολλανδούς πώς να τρώνε τις ελληνικές χυλοπίτες, με μοναδικές σάλτσες και με συνδυασμό τον ελληνικό γύρο! Στο Άμστερνταμ με την ονομασία «pita&pasta» όλοι καταλαβαίνουν αμέσως ότι πρόκειται για την Λένα Κυρόπουλος και την Ελίζαμπεθ Βέρντερ. Δυο γυναίκες με όραμα και με βασικό τους γνώμονα τη συνέργεια στην επιχειρηματικότητα, σε ό, τι κι αν έχουν καταπιαστεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Το pitapasta.com είναι μια καθημερινή συνήθεια σε μια πόλη της Ευρώπης, που υπάρχουν 25 εθνικότητες και στο αεροδρόμιό της υπάρχει πτήση κάθε ένα λεπτό!
Μια στάση κοντά στο Amsterdam Arena γίνεται οπωσδήποτε για να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις, που αποτελούν «εμπειρία ζωής». Ολο το μαγαζί εμπνευσμένο από την Ελλάδα και με μοναδικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Οι Ολλανδοί έμαθαν τις χυλοπίτες, με πολλούς συνδυασμούς, όπως και την πίτα ή μπουγάτσα με σπανάκι. Την λατρεύουν και την έβαλαν στην καθημερινότητά τους.
Το Humanstories.gr συνάντησε την Λένα Κυρόπουλος στη Θεσσαλονίκη και την Ελίζαμπεθ Βέρντερ μέσω skype κι η ιστορία τους ξετυλίγεται παρακάτω…
«Ξεκινήσαμε από την εξαγωγή φρούτων, με μεγάλη επιτυχία, όμως το εμπάργκο προς τη Ρωσία μάς ανάγκασε να αλλάξουμε κλάδο ενασχόλησης προκειμένου να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί. Αφού συνέχισα ως blogger για τη διαμεσολάβηση και πώληση στο εξωτερικό ελληνικών προϊόντων, συνάντησα μια φίλη από την Αγγλία, που έριξε μια ιδέα στο τραπέζι. «Στην Αγγλία δεν έχει πίτες, γύρο με πίτες… », είχε πει κι αφού εγώ αρχικά σκέφθηκα χωριάτικες πίτες, σαν των γιαγιάδων μας, η Ελίζαμπεθ μίλησε για πάστα, αλλά όχι την ιταλική, αυτήν που συνδέεται με τις ελληνικές χυλοπίτες. Και με ένα στόμα όλες είπαμε: «PitaPasta»…
»Ψάξαμε τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα που θα μπουν στο κατάστημά μας, δουλέψαμε ατελείωτες ώρες για να φτιάξουμε ένα όμορφο (κι αισθητικά) αποτέλεσμα και το «παιδί μας», το κατάστημα στο Άμστερνταμ, από ασπόνδυλο ον άρχισε να σχηματοποιείται. Το πιστέψαμε πάρα πολύ, το δουλέψαμε αρκετά και σε μόλις 6.5 μήνες ζωής ήδη έχουμε δύο πολύ σοβαρές προτάσεις από Ολλανδία κι Αμερική για να Franchise», ανέφερε αρχικά η Λένα Κυρόπουλος και πρόσθεσε: «Η μπουγάτσα με το σπανάκι είναι από τα αγαπημένα προϊόντα των πελατών μας. Είναι θρεπτικά κι υγιεινά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες μπουγάτσες δοκιμάσαμε για να καταλήξουμε σε μια εταιρία της Θεσσαλονίκης, που την έχει μια τεχνολόγος – τροφίμων… Επίσης η φέτα στα τυροπιτάκια ήταν αλμυρή για τον ουρανίσκο των Ολλανδών, έτσι μιλήσαμε με την αρμόδια και ρίξαμε τα ποσοστά άλμης. Συνέχεια δοκιμάζουμε πράγματα, όπως τώρα, που θα φτιάξουμε μια σειρά προϊόντων με URL πάνω, που θα συνδέεται στο youtube και θα δείχνει σε 60΄΄ τη συνταγή, τα υλικά και πως κατασκευάζεται αυτό το προϊόν. Μια αυθεντική συνταγή, σε σύνδεση με τα έθιμα του τόπου, την ποίηση της περιοχής και τους ταξιδιωτικούς της προορισμούς. Το μενού μας το επιμελείται ο CHEF κ. Γιαννακαράς, πολύ έμπειρος στον τομέα του».
Τι, όμως, κάνει εντύπωση στους Ολλανδούς; «Η ποσότητα στις μερίδες μας, όπως στο κριθαράκι με γύρο. Τους φαίνεται πάρα πολύ, αλλά εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει και το ευχαριστιούνται… Επίσης δεν πίνουν πολύ φραπέ, αλλά όταν το κάνουν, το πράττουν γρήγορα κι εμείς τους δίνουμε τη συμβουλή: σιγά, σιγά, μην σας πειράζει στο στομάχι».
Αν ρωτήσεις την Λένα ποια εχέγγυα είναι απαραίτητα για τους νέους μας, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Οι ξένες γλώσσες. Να μάθουν ξένες γλώσσες (σ.σ.: η ίδια μιλάει άπταιστα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και λίγα ιταλικά), είναι κεφάλαιο ζωής αυτό. Ο, τι κι αν σου συμβεί, σε οποιαδήποτε χώρα βρεθείς, θα μπορέσεις να ελιχθείς και να βρεις λύση». Και τότε ξεκινάει η ιστορία της από τη Γερμανία που πήγε στα 15 της κι έμεινε εκεί για 17 χρόνια…
«Χώρισαν οι γονείς μου και βρέθηκα στα 15 μου στη Γερμανία χωρίς να γνωρίζω ούτε λέξη. Δεν καταλάβαινα τίποτα από όσα μου έλεγαν. Κι επειδή δεν υπήρχαν οι πόροι για να μάθω σε ινστιτούτα τη γλώσσα, πήρα ένα λεξικό και κάθε μέρα μάθαινα 5 λέξεις. Την επόμενη μέρα πήγαινα στο εργοστάσιο με κάλτσες που δούλευα και ζητούσα από τους Γερμανούς να μου διευκρινίζουν την ηχητική πληροφορία της λέξης. Ετσι έχτισα το 30% του λεξιλογίου μου. Μετά έκανα πράξη τη συμβουλή ενός παππού, που μου είπε να πάρω γερμανικά παραμύθια διότι εκεί κρύβεται το λεξιλόγιο με εικόνες. Οταν οπτικοποιείς μια πληροφορία, μπαίνει πιο γρήγορα στον εγκέφαλό σου. Μετά έστρωσαν τα οικονομικά μας, πήγα στο Γκέτε κι όταν γράψαμε ένα τεστ για να δουν σε ποια τάξη θα μας τοποθετήσουν, εγώ με την προεργασία που έκανα, πήδηξα τρεις τάξεις».
Η Ελίζαμπεθ Βέρντερ δεν αλλάζει με τίποτα τη ζωή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Πέρασε κοντά στα 25 χρόνια στην χώρα μας κι επέστρεψε στα αδέρφια της και στην οικογένειά της, στην Ολλανδία για τα… μάτια του Pita&Pasta. Η χαμογελαστή, πάντα, Ελίζαμπεθ ξεκίνησε με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα συμβούλων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, καταξιώθηκε εκεί κι αφού απέκτησε όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, δήλωσε κι… Ελληνίδα. Διένυσε πολλά χρόνια δημιουργίας στην χώρα μας, αφού – μεταξύ πολλών άλλων – ήταν η γυναίκα που «έτρεξε» την «ΕΡΓΑΝΗ», μια πρωτοβουλία που συνενώνει γυναίκες επιχειρηματίες και τις δίνει τα εφόδια, τη γνώση για να φτιάξουν ωραία πράγματα.
Μιλήσαμε μαζί της μέσω skype κι αφού μας έδειξε τον όμορφο χώρο του Pita&Pasta στο Άμστερνταμ, μάς έδωσε κια μια γεύση για τα όσα ωραία βιώνουν όλες οι εθνικότητες ανθρώπων που περνάνε από το κατάστημά τους: «Γύρισα στην Ολλανδία για να στήσω το πρώτο δίκτυο του Pita Pasta στο Άμστερνταμ κι όταν στηθεί πλήρως, θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν αλλάζω με τίποτα τις φίλες που έχω εκεί και τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα. Οι πελάτες μας καταρχάς μπαίνουν στο κατάστημά μας επειδή είναι κάτι πολύ ωραίο, όμορφο, πρωτότυπο για τη δικιά τους οπτική και «μυρίζει» Ελλάδα. Οι μυρωδιές των λιχουδιών μας τους… παρασύρουν μέσα και δε φεύγουν ανικανοποίητοι. Οι ελληνικές μας χυλοπίτες, με τους συνδυασμούς που έχουμε, με τις σάλτσες και πολλά ακόμη είναι από τα αγαπημένα τους πιάτα».
Η Ελίζαμπεθ έχει ολοκληρώσει όλο το πρότζεκτ, με τα απαραίτητα στοιχεία που απαρτίζουν τις συμβάσεις τέτοιου είδους, προκειμένου το PitaPasta να αποκτήσει «αδερφάκια» ανά τον κόσμο. Μάλιστα ήδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με Ολλανδό (λίγο έξω από το Άμστερνταμ) και με επιχειρηματία στις ΗΠΑ.
Κικη κεφαλα 13/07/2016 (14:00)
Τι να σχολιάσει κανείς πρώτο?!!!? Ότι είμαι υπερήφανη για τη δημιουργημα τους!!! Για το ότι ξεκίνησε από Ελλαδα!!! Ή για το ότι θα το ζήλευε ο καθένας μας, εγώ παρά πολύ, με την καλή την έννοια!!!? Πάντα καί παντού Επιτυχίες ΕΥΧΟΜΑΙ!!!?