Δημιουργεί («Cartoulespress») στο «παγκόσμιο χωριό» με την ελληνική της κουλτούρα!

«Η νέα ηλεκτρονική αλληλεξάρτηση αναδημιουργεί τον κόσμο, δίνοντάς του την εικόνα ενός παγκόσμιου χωριού». Μάρσαλ Μακ Λούαν, Καναδός επικοινωνιολόγος… Σε αυτό το παγκόσμιο χωριό μπορούμε να συναντήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους αλλά και να γνωρίσουμε τη δουλειά τους. Κι όλα αυτά με ένα μόνο κλικ. Αυτή είναι κι η γοητεία του «παγκόσμιου χωριού». Η Julie Karatzis είναι Ελληνοαμερικάνα. Γνώρισα τη δουλειά της «Cartoulespress», μέσα από το «παγκόσμιο χωριό». Με γοήτευσε με τη φωτεινότητα και την καθαρότητα της. Με την ελληνική της καταγωγή. Μια φωτεινότητα που ξεκινά μέσα από τη Julie… και μεταδίδει την ελληνική σκέψη σε όλο τον κόσμο…

Η Julie Karatzis μεγάλωσε στην California. Ο πατέρας της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλλονιά και ήρθε εδώ για σπουδές. Η μητέρα της γεννήθηκε στην Αμερική. Με πατέρα από την Τρίπολη και μητέρα από την Μακεδονία. Η Julie,γνώρισε τον σύζυγο της σε ένα ελληνικό χορευτικό σύλλογο με παραδοσιακούς χορούς. Ο σύζυγος, καλά καταλάβατε, Έλληνας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στο Λύκειο, ήρθε μαζί με την οικογένεια του στην Αμερική…Η Julie σπούδασε και δούλεψε για αρκετά χρόνια στις δημόσιες σχέσεις. Κι αυτό τη βοήθησε πολύ στο νέο της επαγγελματικό ταξίδι. Έκανε μαθήματα τυπογραφίας σε ένα μουσείο. Αυτό που την γοήτευσε και την γοητεύει, είναι ότι μέσα από τα παλιά πιεστήρια, σου δίνεται η δυνατότητα να επαναφέρεις ένα κομμάτι της ιστορίας… «Στην Καλιφόρνια δεν υπάρχουν τόσο πολλά πιεστήρια. Το δικό μου μηχάνημα το βρήκα στο μουσείο όπου έκανα μαθήματα. Πουλούσαν μερικά μηχανήματα εκεί. Δεν είχε χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά χρόνια, έτσι το καθαρίσαμε και το φέραμε στο στούντιο. Είναι από το 1936», μας λέει η Julie στο humanstories.gr και συνεχίζει:«Κάπως έτσι, ξεκίνησα τη μικρή μου επιχείρηση «cartoulespress». Αρχικά έκανα μικροδουλειές για φίλους και για την οικογένεια. Και σιγά σιγά έκανα προσκλήσεις για γάμους σε όλο τον κόσμο».

Τα ιδιαίτερα, τα πρωτότυπα και τα πολύ όμορφα προσκλητήρια δια χειρός Julie Karatzis.

 

Στην Αμερική μόνο, υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι που ασχολούνται με αυτόν τον τύπο  τυπογραφίας.

Η Julie έδωσε στη μικρή της επιχείρηση ονομασία ελληνική «cartoulespress», “LittleCards.”«Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, όμως παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, νιώθω πολύ κοντά στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα. Ίσως επειδή πηγαίναμε κάθε καλοκαίρι όταν ήμουνα μικρή κι έχω πολλούς φίλους εκεί. Ήθελα να αρχίσω αυτή την επιχείρηση, επειδή πριν από 9 χρόνια δεν έβρισκα αυτό που ήθελα στα ελληνικά, σε προσκλητήρια και ευχετήριες κάρτες στο Internet. Και γι’ αυτό το λόγο ήτανε φυσικό για μένα να δώσω ένα όνομα που να έχει να κάνει με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Πάντα ήξερα ότι θα έφτιαχνα πράγματα στην ελληνική γλώσσα…».

Αυτό που κάνει στη Julie ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι Έλληνες από όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν την ίδια και τη δουλειά της. «Συνήθως οι Έλληνες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα σχέδια αλλά και τον τρόπο που τα τυπώνω. Ενώ οι Αμερικάνοι πιο πολύ ενδιαφέρονται για τα σχέδια μου στα αγγλικά. Πριν από πολλά χρόνια, είχα σχεδιάσει μερικά prints από διάφορα νησιά στην Ελλάδα. Και αυτό που με εντυπωσιάζει, είναι ότι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι για το μέρος τους. Συγκινούνται με τις εικόνες μου και είχα πολλά αιτήματα για νησιά που δεν είχα ιδέα που βρισκόταν…».

Ελληνες από όλον τον κόσμο ανακαλύπτουν στο «παγκόσμιο χωριό» την όμορφη δουλειά της, στο «Cartoulespress».

 

Η Julie δουλεύει μόνη, στο μικρό της στούντιο…Όλες οι εργασίες περνάνε από την ίδια. Η κάθε μέρα είναι διαφορετική. «Απαντώ στα email, σχεδιάζω προσκλητήρια και κάρτες. Ενώ άλλες μέρες δουλεύω στο μηχάνημα και τυπώνω όλες τις δουλειές… Για κάθε προσκλητήριο μπορεί να χρειαστώ 2-3μέρες να το τελειώσω».

Έμπνευση της η Ελλάδα. Πηγή δημιουργίας της Julie. Τα σχέδια της συνδέονται με τις ρίζες της και νιώθει υπερήφανη για την ποιότητα και το designστην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο για μένα να βρω έμπνευση εδώ στην Αμερική. Φέτος που ήμασταν Ελλάδα, είδα τα διαφορετικά στυλ τυπογραφίας σε ταμπέλες και από κει αντλώ έμπνευση. Επίσης, επισκέφτηκα διάφορα τουριστικά μαγαζιά στην Αθήνα με high design, κι έμεινα έκπληκτη. Ένιωσα υπερήφανη με την ποιότητα του design που υπάρχει στην Ελλάδα».

«Φέτος που ήμασταν Ελλάδα, είδα τα διαφορετικά στυλ τυπογραφίας σε ταμπέλες κι από εκεί άντλησα έμπνευση», εξομολογείται η Julie Karatzis, όπως κι ότι «ένιωσα υπερήφανη με την ποιότητα του design που υπάρχει στην Ελλάδα».

 

Η Julie εκτός από καλλιτέχνης είναι και μια γλυκιά μαμά δύο παιδιών. Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην τέχνη και την οικογένεια.«Είναι μικρά ακόμα αλλά του χρόνου ο μικρός θα αρχίσει κι αυτός νηπιαγωγείο. Οπότε πιστεύω ότι θα βρω πιο πολλές ώρες την ημέρα να σχεδιάζω και να δουλεύω. Τα μικρά δεν καταλαβαίνουνε ακριβώς τι κάνω, αλλά τους αρέσει το μηχάνημα. Αν και δεν τους αφήνω μέσα στο στούντιο πολύ ώρα, γιατί είναι επικίνδυνο».

Μέσα από το «παγκόσμιο χωριό», μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε τη Julie. Που αγαπάει την Ελλάδα. Δίνει με τις εικόνες και τις λέξεις της και μέσα από την τέχνη της, ένα κομμάτι του εαυτού της… Και περιμένει κάθε χρόνο το ταξίδι που θα τη φέρει αυτήν και την οικογένεια της πιο κοντά στην Ελλάδα.

http://www.cartoulespress.com/

https://www.facebook.com/cartoulespress/

Σε ό, τι κι αν δημιουργεί, η Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά και στην ψυχή της…

 

Καθόλου σχόλια

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin