«Argalios Guesthouse» σε ένα παράδεισο στη Δονούσα

Είναι δύσκολο να παρουσιάζεις ένα τόπο, έναν ξενώνα χωρίς να τον έχεις επισκεφτεί. Χωρίς να έχεις προσωπικές εμπειρίες. Τη Δονούσα όμως, την έχω επισκεφτεί νοερά. Ταξιδεύω κοντά της κάθε φορά που κοιτώ μια εικόνα της. Κάθε φορά που θέλω να ξεφύγω. Αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων,  αποτελεί για μένα,  το πιο όμορφο καταφύγιο. Εκεί ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πολλά για να είναι ευτυχισμένος. Σε αυτό τον μικρό τόπο, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι οι άνθρωποι είναι ενωμένοι.  Αλληλέγγυοι. Αγαπάνε το μικρό νησάκι τους και οι νέοι σέβονται την αρχιτεκτονική του τόπου. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε και ένα ρεύμα νέων ανθρώπων, που επιλέγουν το νησί είτε για να ζήσουν είτε για να επιχειρήσουν. Σε αυτά τα μικρά μέρη, ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο νησί στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα και ήρθαν από τη γειτονική Αμοργό. Το νησί σήμερα κατοικείται από περίπου 150 μόνιμους κατοίκους, που σας περιμένουν όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι για να ζήσετε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε τον Ηλία Πράσινο και την Πλουμίτσα Φαρατζή. Δύο νέους ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν στη μικρή Δονούσα.

Ο Ηλίας κι η Πλουμίτσα ζουν πλέον στο δικό τους παράδεισο, στη Δονούσα…

 

Ο Ηλίας κατάγεται από τη Δονούσα έχει όμως μεγαλώσει στην Αθήνα. Η Πλουμίτσα από την άλλη, κατάγεται από τη Δονούσα αλλά και από τη Χίο, όπου και μεγάλωσε. Είναι μισή Χιώτισσα και το Πλουμίτσα είναι ένα τυπικό Χιώτικο όνομα. Προέρχεται από την λέξη «πλούμι» ή «πλουμίδι» που σημαίνει στολίδι κεντητό ή ζωγραφιστό ή φορεσιά με κεντήματα.«Σε αυτά τα νησιά λόγω του τουρισμού, η ασχολία με τη «Φιλοξενία» είναι από τα πρώτα πράγματα που σου περνάνε από το μυαλό», μάς λέει ο Ηλίας και η Πλουμίτσα στο HumanStories.

Ήθελαν να δημιουργήσουν στον τόπο τους έναν όμορφο ξενώνα. Με σωστή αρχιτεκτονική και καλαισθησία. Δίχως επιτήδευση και περιττές πολυτέλειες. «Βασικό κίνητρο για εμάς ήταν κάποιοι πολύ όμορφοι ξενώνες που κατά περιόδους συναντήσαμε σε ταξίδια μας. Το κυκλαδίτικο τοπίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Απαιτείται σωστή αρχιτεκτονική και γενικότερα καλαισθησία προκειμένου να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε». Κι έτσι γεννήθηκε ο Argalios Guesthouse. Η ονομασία “Αργαλειός” προέκυψε από την ενασχόληση της Πλουμίτσας με τον αργαλειό. Ηχεί όμορφα και σε κάνει να φαντάζεσαι ωραία πράγματα. Υπάρχει άλλωστε στον ξενώνα και αντίστοιχο εργαστήρι με αργαλειό. «…Ρωτήσαμε και τους φίλους μας, εγκρίθηκε η ονομασία και προχωρήσαμε στα βαφτίσια!».

Ο «Argalios Guesthouse» κι η ομορφιά ενός πανέμορφου τοπίου στην Ελλάδα.

 

Ο Αργαλειός είναι ένας απλός, λιτός, ξενώνας με προσεγμένη αισθητική και αρχιτεκτονική. Στα 4 ιδιαίτερα σπιτάκια του τα παιδιά έδωσαν ονόματα από 4 αγαπημένα ζωάκια που θυμίζουν αγρόκτημα, την Πάπια, την Κατσίκα, τον Κόκορα και το Γάιδαρο. Θυμίζουν παππού και γιαγιά, θυμίζουν χωριό…«Προέρχονται από αγαπημένα ζωάκια που κατά περιόδους είχαμε ή θα θέλαμε να έχουμε». Η παράδοση και η επιστροφή στις ρίζες δεν αποτελούν για τον Ηλία και την Πλουμίτσα αυτοσκοπό. Αποτελούν ιστορίες και γνώσεις όμως που πρέπει να διδαχθούμε. Να τα αγαπάμε και να κοιτάμε μπροστά ζώντας την εποχή μας. «Πιστεύουμε βαθιά στη φύση και στις ευεργετικές της ιδιότητες. Η θέα της θάλασσας είναι ό,τι καλύτερο. Σε ηρεμεί, σε εμπνέει, σου δίνει χρόνο να σκεφτείς και να πράξεις».

Ο αργαλειός βρίσκεται στο εργαστήρι του ξενώνα…Η Πλουμίτσα, τις μακριές κρύες νύχτες του  χειμώνα υφαίνει την προίκα της στον αργαλειό. Ενώ το καλοκαίριοι φιλοξενούμενοί τους έχουν τη δυνατότητα να δούνε την Πλουμίτσα επί τω έργω και να έρθουν σε επαφή με αυτή την ξεχασμένη τέχνη…

Η Πλουμίτσα επι τω έργω στη Δονούσα και στον ξενώνα «κόσμημα» της περιοχής…

 

Κάθε σπιτάκι έχει τη δική του βεράντα με υπέροχη θέα στο χωριό, το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. «Σπίτι να σε χωρεί και θέα όσο θωρεί», όπως λέγαν και οι παλιοί. Όλος ο περίγυρος είναι στρωμένος με παραδοσιακή τριφτή τσιμεντοκονία, ενώ γύρω μεγαλώνουν οι βουκαμβύλιες, τα νυχτολούλουδα, τα γεράνια, οι βασιλικοί, τα  δενδρολίβανα, οι λεβάντες, η κουτσουπιά, η ροδιά, η λεμονιά και άλλα αγαπημένα. Το βιολογικό τους μποστάνι προμηθεύει τους φιλοξενούμενους τους, με ντομάτες, κολοκύθια, ξυλάγγουρα και πιπεριές το καλοκαίρι, μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια και ραπανάκια το χειμώνα.

Ο Ηλίας και η Πλουμίτσα μένουν πια στη Δονούσα όλο το χρόνοΕπιλέξανε τη Δονούσα για να ζήσουν ανθρώπινα… «Η καθημερινότητα το χειμώνα έχει το δικό της ρυθμό. Ασχολούμαστε με τον ξενώνα (ο οποίος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο). Ασχολούμαστε με τους κήπους μας, με τη μαγειρική. Μας αρέσει η ενασχόληση με τα κοινά, με τη λαογραφία του νησιού, κάνουμε μαθήματα χορού, βλέπουμε ταινίες, βελτιώνουμε τα μονοπάτια. Θα πάμε και καμιά εκδρομή εδώ κι εκεί….  Κυρίως επειδή είμαστε νέοι άνθρωποι επιλέγουμε Δονούσα. Γιατί εδώ μπορούμε να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί και να ζήσουμε πιο απλά, πιο ανθρώπινα και με λιγότερο άγχος».

Η θέα είναι μοναδική από τον ξενώνα των δύο νεαών ανθρώπων, που επέλεξαν μια πιο ήρεμη και δημιουργική ζωή στη Δονούσα.

 

Τους ρωτήσαμε τι αγαπούν περισσότερο στη Δονούσα και αυτοί μας απάντησαν τη μετάλλαξη του νησιού…την απλότητα των ανθρώπων. Τα χρώματα που σου χαρίζει απλόχερα η φύση… «Αγαπάμε τη μετάλλαξη του νησιού από αυτόν το εξωστρεφή, ζωντανό χαρακτήρα του καλοκαιριού σε απόλυτο ησυχαστήριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τις ωραίες βραδινές βεγγέρες στα σπίτια και στα καφενεία. Tην απλότητα των ανθρώπων και του τοπίου. Tα χρώματα του φθινοπώρου, τα σύννεφα, το φως, τους αέρηδες. Tη δυνατότητα να καλλιεργείς την τροφή σου. Tη θάλασσα…».

Στη Δονούσα έχεις επιλογές και πράγματα και τόπους να εξερευνήσεις. Αυτό όμως που ανεπιφύλακτα μας προτείνουν τα παιδιά είναι το «Doingnothing». «Φανταστείτε τον εαυτό σας να μην κάνει απολύτως τίποτα! Διαλέξτε μία παραλία και καθίστε εκεί όλη μέρα. Πιείτε τον καφέ σας στα τοπικά καφενεία παρέα με τους ντόπιους ακούγοντας ιστορίες. Αγναντέψτε τη θάλασσα με τις ώρες σε όποιο σημείο του νησιού και να βρίσκεστε και αφεθείτε στην ομορφιά και την ηρεμία αυτού του μαγικού τόπου» προτείνουν.«Έτσι όπως είναι πλέον οι ρυθμοί ειδικά στις μεγάλες πόλεις και οι έγνοιες των ανθρώπων, το να μην κάνεις τίποτα έστω και για λίγο είναι ένα δώρο στον εαυτό σου, μια πολυτέλεια. Δεν είναι εύκολο!» συμπληρώνουν. Ακούστε τις ιστορίες των ντόπιων. Προξενιά, πειράγματα, φαντάσματα, γενεολογικά δέντρα, κατορθώματα. «Είναι ωραία όλα αυτά και αξίζει να έρθεις εδώ να τα ακούσεις από τους ανθρώπους που τα έζησαν. Να σε βάλουν στο σπίτι τους, να σε ταξιδέψουν με αυτές τις ιστορίες πίσω στο χρόνο».

Το εσωτερικό των δωματίων στον ξενώνα, με μοναδικές δημιουργίες και πολύ προσωπικό στυλ.

 

Ακολουθήστε τον Ηλία και την Πλουμίτσα στην ιστοσελίδα τους και στη σελίδα τους στο Facebook.

http://www.argaliosguesthouse.gr/

https://www.facebook.com/argaliosguesthouse/

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin