Αρχοντικό Ζαφειρίου, κόσμημα αρχιτεκτονικής στον Άγιο Ονούφριο Πηλίου.

Πολύ κοντά από την πόλη του Βόλου, βρίσκεται το χωριό  Άγιος Ονούφριος. Ο Άγιος Ονούφριος,  φέρει το όνομα της αφανισμένης εδώ και αιώνες Βυζαντινής μονής του Οσίου Ονουφρίου. Στη χάρη του Αγίου προσφεύγουν ακόμη και σήμερα οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού για να βρουν τον ιδανικό σύντροφο της ζωής τους.  Γύρω από το χωριό και στις όχθες του ρέματος  που ξεκινά ψηλά  από τις πλαγιές του Πηλίου, αναπτύχθηκαν παραδοσιακά επαγγέλματα λόγω της ύπαρξης άφθονου νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δριστέλλες, ελαιοτριβεία, νερόμυλοι, βυρσοδεψεία μέχρι και γανωματήδες , οι οποίοι αξιοποιούσαν το νερό. Εκεί οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα και τα στρωσίδια τους την Άνοιξη. Επίσης ένα πλήθος αργαλειοί ύφαιναν μεταξωτά υφάσματα και σκουτιά.  Στον Άγιο Ονούφριο λοιπόν, κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού συναντήσαμε μαζί με τον έμπειρο ιστορικό του Βόλου και φίλο το Γιάννη Κουτή το αρχοντικό Ζαφειρίου.  Το αρχοντικό με τα γαλάζια παραθυρόφυλλα και με την μπλε πόρτα, θα σας γοητεύσει. Αρχικά με την εξωτερική του καλαισθησία.  Όταν όμως ανοίξει η κεντρική πόρτα του κτιρίου, τα μάτια σας πρέπει να επικεντρωθούν στα περίτεχνα ζωγραφιστά ταβάνια.

Το Αρχοντικό Ζαφειρίου χτίστηκε το  1895. Είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του νεοκλασικισμού στο Πήλιο και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηρισθεί  έργο τέχνης, που χρειάζεται ιδιαίτερη κρατική προστασία. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου το 1995 και ανακαινίστηκε το 1996 από την Ε’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με εντυπωσιακές οροφογραφίες στα δωμάτια του ισογείου, μεγάλη σάλα στον όροφο, πετρόχτιστο ημιυπόγειο και μεγάλο προαύλιο με χρηστικό παράσπιτο.

 


Το αρχοντικό φιλοξενεί σήμερα τεκμήρια που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του κτηρίου κατά την εποχή ακμής του, δηλαδή αντικείμενα, έργα τέχνης, φωτογραφίες με αναφορά στα αστικά σπίτια εύπορων οικογενειών του Βόλου και του Πηλίου από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Στο ισόγειο του αρχοντικού στεγάζονται μόνιμα έπιπλα από τη δωρεά της Σταματής Σιγάλα στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου. Επίσης,  η έκθεση «Παράλληλες διαδρομές» με έργα ζωγράφων από τη Δημοτική Συλλογή και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή την ίδια περίοδο με τον φημισμένο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (Μυτιλήνη 1870-1934).

Στον όροφο, στεγάζεται συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από το αρχείο Ζημέρη με θέμα τα πυργόσπιτα της ευρύτερης περιοχής. Η σειρά  που αποκτήθηκε από τον Δήμο Ιωλκού το 1998, παρουσιάζει μια εικόνα του οικιστικού τοπίου της δημοτικής ενότητας που δεν σώζεται πλέον.

 

 


 

Το πετρόχτιστο ημιυπόγειο στεγάζει εργαστήρια και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Και θα σας εντυπωσιάσει με την εξαιρετική διαρρύθμιση του χώρου.

Στην πετρόκτιστη αυλή του το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και προβολές. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο πολιτισμού και ο δήμος  Βόλου προσπαθεί να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στα μνημεία του Πηλίου.  Κάνοντας τις αυλές αυτών των ιστορικών κτιρίων κέντρα πολιτισμού για τα παιδιά, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

’Άλλωστε όπως αναφέρει και ο Ελύτης στο Εν Λευκώ:  «μπρος στα παλιά σπίτια νιώθουμε αμήχανοι. Φέρνουμε γύρους, οσμιζόμαστε, δίνουμε σάλτο να πιάσουμε στον αέρα ψήγματα μυρωδιάς από αντικείμενα που αγαπήθηκαν: παλιά σεντούκια μισάνοιχτα, κοασμούς από νηκτικά της αυλής…».

 

Ευχαριστούμε θερμά για την ξενάγηση τον Γιάννη Κουτή ιστορικό και προϊστάμενο του τμήματος μουσείων του Δήμου Βόλου.

Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 11:00 – 13:00. Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης | Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν | Ε-mail: museums@doepap.gr |Τηλέφωνο: 2421029878, 2421072302|

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin