Απαθανατίζοντας σε φωτογραφικά καρέ, μια νοσταλγική Ελλάδα που αναβιώνει στο Βασιλί Φαρσάλων…
Το χωριό Βασιλί στα Φάρσαλα κατοικήθηκε από το πρώτο μισό της 5ης χιλιετίας π.Χ. Ο νεολιθικός οικισμός, αποκαλύφθηκε τυχαία πριν από αρκετά χρόνια. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η τελευταία φάση του οικισμού καταστράφηκε από φωτιά, καθώς οι κατασκευές και τα υπολείμματα των σπιτιών βρέθηκαν έντονα καμένα. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες κεραμικής της περιόδου, με εξαιρετικά δείγματα διακοσμημένων αγγείων, εργαλεία από πέτρα και οστά, πήλινα ειδώλια και σφοντύλια που υποδεικνύουν την κατεργασία του μαλλιού κ.ά. Η έρευνα στρέφεται και στη διερεύνηση περιβαλλοντικών παραμέτρων της εποχής εκείνης, με βάση την ανάλυση των αποθέσεων. Πέρασαν περίπου 4.500 χρόνια μετά την οριστική εγκατάλειψη του οικισμού, όταν στα ανώτερα στρώματα των αποθέσεων, που σκέπασαν το νεολιθικό οικισμό, κάτοικοι ενός χωριού της ελληνιστικής περιόδου χρησιμοποίησαν τον ίδιο χώρο για να θάψουν τους νεκρούς τους (περίπου τον 3ο αιώνα π.Χ.). Πριν δύο χρόνια το χωριό Βασιλί είχε πλημμυρίσει από τον κυκλώνα Ιανό. Σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Οι κάτοικοι του τότε δημιούργησαν έναν Πολιτιστικό Σύλλογο με σκοπό να βοηθήσουν το χωριό τους να αναγεννηθεί ξανά.
«Ο σύλλογος δημιουργήθηκε μετά την πλημμύρα γιατί στο χωριό επικρατούσε μια μελαγχολία, μια μαυρίλα. Είχε πνίγει τότε και μια ηλικιωμένη και όπως καταλαβαίνετε θέλαμε να αλλάξουμε λίγο το τοπίο. Να δώσουμε ξανά ζωή και ελπίδα στο χωριό μας». Μας λέει στο humanstories.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλί, Μαρία Προσμίτη. Και συνεχίζει: «Το χωριό μας είναι μικρό και ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται. Αυτό που επιθυμούμε ως σύλλογος, είναι μέσα στην επόμενη πενταετία, να αφήσουμε μια παρακαταθήκη σχετικά με την παράδοση του τόπου μας».
Και κάπου εδώ γεννιέται αυθόρμητα η ιδέα της αναβίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού, όπως αυτή ήταν κάποτε, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Χρήστου Παύλου. «Η Φωτογραφική αναβίωση αφορά την αγροτική ζωή του χωριού με βιωματικό τρόπο, για να έρθουμε σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Κατά αυτόν τον τρόπο να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτό και σε αυτές τις φωτογραφίες συμμετείχαν τα μέλη του συλλόγου μας. Ο σύλλογος μας τα τελευταία δύο χρόνια, ασχολείται με τέτοιου είδους αναβιώσεις της αγροτικής και οικιακής ζωής. Αυτές τις αναβιώσεις τις φωτογραφίζουμε…». Μας λέει η Μαρία.
Οι φωτογραφίες αφορούν αναβιώσεις από τον θερισμό, τον τρύγο, το ζύμωμα και ψήσιμο του ψωμιού σε ξυλόφουρνο, τη συλλογή βαμβακιού, την τέχνη του αργαλειού, την θρησκεία, το όργωμα και τη σπορά με άλογα και την κτηνοτροφία.
Ο Σύλλογος Βασιλί Φαρσάλων επιθυμεί να εκδώσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα με όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει από τις δράσεις του. Στο οποίο θα καταγράφονται τα ήθη και έθιμα της εποχής, προσφέροντας πληροφορίες για τα εργαλεία της υπαίθρου, τα οικιακά σκεύη, τις ενδυματολογικές συνήθειες, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, την καθημερινότητα των ανθρώπων ακόμη και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής.
«Αυτό που θέλουμε κυρίως ως σύλλογος είναι να αναδειχθεί ξανά η παλιά νοσταλγική Ελλάδα. Και να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα μικρό φωτογραφικό θησαυρό από το δικό μας χωριό… το Βασιλί μας». Τελειώνει η Μαρία.
Η αναπαράσταση των οικιακών δραστηριοτήτων έγινε σε πέτρινη αποθήκη που υπάρχει στο Βασιλί, η οποία κτίστηκε το 1927 και παραμένει άθικτη μέχρι σήμερα. Ενώ χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της φωτογράφισης και τοπικές φορεσιές και διάφορα αντικείμενα-κειμήλια των κατοίκων.
Φωτογράφος: Χristos Paulou
Πηγή Ιστορικών πληροφοριών: Ελευθερία, Αχ. Μπακαλέξης (12/11/08)
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.