Αγαθονήσι… Ενας Αμόλυντος πειρασμός!

Ένας προορισμός «μικρός» , ασυνήθιστος και λιγότερο ανεξερεύνητος για τους περισσότερο τολμηρούς που θέλουν να ζήσουν την «διαφορετική κρυμμένη Ελλάδα». Τα κάτασπρα σπιτάκια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι μικροί μα φροντισμένοι κήποι, η ιδιορρυθμία των κατοίκων του, ανοιχτόκαρδοι και γλεντζέδες, έρχονται σε αντίθεση με το ξηρό κλίμα και το πετρώδες έδαφος, διαμορφώνοντας  ένα πολύ ιδιαίτερο νησί.

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, βρίσκεται βορειοανατολικά των νοτίων Σποράδων και απέχει μόλις 8 ναυτικά μίλια από τις Μικρασιατικές ακτές. Το σχήμα του μοιάζει με γάιδαρο γι’ αυτό και κάποιες από τις παλαιότερες ονομασίες του ήταν Γάϊδαρος ή Γαϊδουρονήσι. Το σημερινό όμως όνομα του, κατά την πιθανότερη εκδοχή, σημαίνει νησί με αγκάθια (Αγκαθονήσι) και ως Agatonissi το αναφέρουν οι περιηγητές.

Η σημερινή ονομασία του που χρησιμοποιείται τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια και το κείμενο της μετονομασίας του νησιού το υπόγραψαν όλοι οι κάτοικοι.

Η ήσυχη ζωή του νησιού, η φιλοξενία των κατοίκων, η καθαρότητα των παραλιών και οι πολλές φυσικές ομορφιές ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό,αρκεί μόνο να επιζητάς τέτοιου είδους διακοπές. Τα φρέσκα ψάρια, η νόστιμη φάβα (φλισκουκούδι) και το ντόπιο κρασί αξίζει κανείς να τα δοκιμάσει στις γραφικές ταβερνούλες, δίπλα στο κύμα.. Οι κάτοικοι του, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, το ψάρεμα, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη γεωργία. Όσοι από σας πειστήκατε για την αυθεντικότητα αυτού του τόπου, φροντίστε να είστε εδώ στις 23 Αυγούστου για να χορέψετε και να γλεντήσετε με τους ντόπιους στο πανηγύρι της Παναγίας.

 

 

Οικισμοί: ο Αγ. Γεώργιος που είναι και το λιμάνι, το Μεγάλο και το Μικρό χωριό. Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού, αθέατος από τη θάλασσα γιατί  προστάτευε τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Ως Αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα έχει τον πέτρινο τοίχο γύρω από τα σπίτια με μεγάλες πόρτες-εισόδους στον οικισμό.

Τι πρέπει να δείτε: Κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα υπάρχουν τα μοναδικά βυζαντινά κτίσματα στα  Δωδεκάνησα, οι Θόλοι, που ήταν μεγάλες αποθήκες συντήρησης τροφίμων.  Λίγο πιο εκεί υπάρχει ένα μεγάλο βάραθρο (βότσος κατά την τοπική ονομασία) όπου οι κάτοικοι λένε ότι επικοινωνεί με υπόγειες στοές από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη.  Τα εκκλησάκια του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και της Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου, του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και της Παναγιάς.

Γιορτές και εκδηλώσεις: Το μεγάλο πανηγύρι του νησιού γίνεται στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα και βέβαια τον Δεκαπενταύγουστο, με προσφορά άρτου ψημένου σε ξυλόφουρνο, γλυκών και ντόπιου κρέατος. Χαρακτηριστικό είναι το έθιμο του Κλείδωνα: Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις πλατείες και περνάνε πηδώντας από πάνω τους για να εξαγνιστούν από τα κακά πνεύματα.

Το Αγαθονήσι μαζί με τα γειτονικά νησιά, εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Γύρω από το νησί κρύβονται πέντε σπήλαια, που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ως καταφύγια για να προφυλαχτούν από την απειλή των πειρατών.

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin